LØRDAGSPORTRETTET:
Kunstneren og sauebonden Rolf Øidvin
Oslo-gutten Rolf Øidvin gjorde averøying av seg for 41 år siden: – Det er noe eget ved å kombinere gårdsarbeid med kunst, sier han til NP.no.
Nordmørspostens utsendte møtte den nå pensjonerte kunstlæreren på småbruket på Løkmyra som ligger på Bremsnes i Averøy.
Her driver kunstneren og sauebonden Rolf Øidvin (74) med gammelnorske spælsauer. Her arbeider han også med kunst og prøver ut ulike teknikker. Han har skapt seg et unikt liv som kombinerer tradisjon og innovasjon.
– Dette kunne vært en sak om de dårlige veiene på Averøy, spøker jeg når jeg ankommer.
– De rakk ikke å asfaltere før regnet kom, svarer Rolf med et smil mens han viser vei til atelieret med en kjele varm te og to krus i hendene.
Atelieret, fylt av innrammede bilder og gamle møbler med egne historier, er hjertet av Øidvins kunstnerskap.
En oppvekst preget av kunst
Rolf Øidvin vokste opp på Lille Langerud i Oslo, omgitt av en generasjon kunstnere og kulturpersonligheter.
– Jeg gikk på Abildsø skole; samme skole som kjente kunstnere som Steinar Ofsdal, Morten Krogvold, Steinar Lem og flere andre som er kjent i norsk kultur. Det var et rikt miljø å vokse opp i.
Interessen for kunst startet tidlig, og biblioteket på Manglerud spilte en viktig rolle.
– Damene på biblioteket viste meg illustrerte kunstbøker. Det åpnet en ny verden for meg.
Fra idrettsrekorder til kunstutdanning
Som barn ble Rolf mobbet for å være lat, noe som drev ham til å begynne med idrett. Han ville bli sterk.
– Jeg startet med bryting, men det var ikke noe for meg. Jeg hadde ikke nok temperament. Friidrett passet bedre. Jeg begynte med vektløfting og løftet 270 kilo som 19. åring. Jeg satte juniorrekord i diskos, og fikk med meg 10 landskamper for Norge.
– Men etter hvert kom dopingen, både i Norge og internasjonalt. Det tok gleden fra idretten, så jeg sluttet i tide.
Da idrettskarrieren var over, begynte Rolf på Statens håndverks og kunstindustriskole. Det som nå heter Kunsthøgskolen. Det var grundig opplæring i fagene tegning, maling og skulptur med gode lærere. Der var han elev i nær seks år.
Kunstner og lærer
Etter utdanningen jobbet Rolf i NRK med kulissearbeid før han tok pedagogisk utdanning og ble kunstlærer. I 1983 flyttet han til Averøy, hvor han begynte å undervise ved Fosna videregående skole i Kristiansund.
– Jeg likte friheten i læreryrket. Det ga meg muligheten til å skape kunst uten å være avhengig av å selge den, forteller han.
Undervisningen påvirket også hans kunstnerskap.
– Jeg har blitt mer kunnskapsrik. Mange kunstnere frykter at kunnskap skal begrense kreativiteten, men for meg har det gjort meg friere.
Tradisjon møter teknologi
Rolf lager malerier, skulpturer og digitale verk. De siste årene har han fokusert på portretter av eldre menn, ofte med iPad som verktøy.
– Jeg fotograferer dem i halvprofil for å fange uttrykket deres. Arbeidet er inspirert av Hans Holbein og hans teknikker fra 1500-tallet.
Rolf planlegger nå en utstilling på kommunehuset på Averøy.
– Det blir med musikk, champagne og både digitale og malte bilder.
Et liv på småbruket
Rolf og kona Wenke driver gården med gammelnorsk spælsau, en rase han beskriver som både miljøvennlig og allsidig.
– Spælsauen har vært i Norge i tusenvis av år. Ullen ble brukt til alt fra vikingskipsseil til tepper, og kjøttet er av høy kvalitet.
Rolf forteller at livet på gården gir både mosjon og mening.
– Det er noe eget ved å kombinere gårdsarbeid med kunst. Det holder meg i gang, sier Rolf og ler.
Råd til unge kunstnere
Som pensjonist har Rolf Øidvin reflektert mye over kunstutdanningen kunstens utvikling.
– Tegning og maling har mistet noe av sin betydning i utdanningen. Unge kunstnere burde finne balansen mellom tradisjonelle teknikker og nye uttrykk.
Rolf Øidvin lever et liv der både kunsten og hverdagen forteller historier. Med sin unike kombinasjon av tradisjon og nyskaping er han et inspirerende eksempel på hvordan lidenskap kan formes til et helt livsverk.