Averøy i førersetet for grønn industrirevolusjon
Skal investere ti milliarder – kan gi 300 arbeidsplasser
Averøy forbereder seg på en industriell eksplosjon. En gigantisk satsing på bærekraft er i emning, men detaljene er få. Hva betyr dette for fremtiden?
Averøy blir snart hjemsted for en av Norges mest innovative og største øko-industriparker, NorSea Atlantic.
Prosjektet er en del av NorSea Groups eiendomsportefølje og legger til rette for et sirkulært økosystem der avfallsstrømmer fra en bedrift blir verdifulle ressurser for en annen. Dette blir ikke bare den største satsingen på bærekraftige industriutvikling lokalt på Nordmøre, men også nasjonalt.
En ny industriell revolusjon
NorSea Atlantic tilbyr 250.000 kvadratmeter ferdigklargjort industriområde som ligger strategisk plassert ved skipsleia og har tilgang til fornybar energi. Dette gir unike muligheter for grønne næringer. Prosjektet er et samarbeid mellom NorSea Group, BIO3 og WA3RM, som sammen satser på utvikling av sirkulære industriprosjekter hvor restvarmen fra BIO3 blir brukt til å varme opp WA3RM sine høyteknologiske drivhus.
BIO3 satser på bærekraftige proteiner
Det første store prosjektet på området er etableringen av BIO3 sitt produksjonsanlegg. Byggestart er planlagt til tredje kvartal 2025. Sigmund Røeggen, daglig leder i BIO3, forklarte at BIO3 handler om fermentering for produksjon av protein pellets med et høyt proteininnhold på 65 %. Anlegget vil produsere soppbaserte proteiner ved å konvertere overskuddsprodukter fra land- og skogbruk. Disse proteinene vil være et bærekraftig alternativ til tradisjonelle fiskefôr-råvarer og bidra til at norsk oppdrettsnæring når regjeringens mål om at alt fôr til husdyr og oppdrettsfisk skal komme fra bærekraftige kilder innen 2034.
Røeggen annonserte under pressekonferansen onsdag 29. januar at Betonmast blir entreprenør for området for å bygge infrastrukturen. Produksjonen i det nyoppstartede anlegget starter med en kapasitet på 30.000 tonn biomasse, med planer om å øke til over 100.000 tonn. I tillegg vil anlegget produsere biogassproduksjon av metangass, der overskuddsvarmen vil brukes til drift av de store, høyteknologiske drivhusene til WA3RM.
– Det er stor etterspørsel allerede i dag etter produktene vi kommer til å produsere, understreket Røeggen.
Store ringvirkninger for lokalsamfunnet
For Averøy og Nordmøre betyr etableringen av BIO3s anlegg nye arbeidsplasser innen høyteknologisk bioteknologi. Industrien vil trekke til seg kompetanse og oppmerksomhet både nasjonalt og internasjonalt, og kan bli en katalysator for ytterligere etableringer i regionen, i tillegg til store synergieffekter i det lokale næringslivet.
WA3RMs administrerende direktør, Jacques Ejlerskov, beskrev prosjektet som en sirkulær symbiose, der overskuddsvarmen fra BIO3s produksjon vil varme opp WA3RMs høyteknologiske drivhus.
– Norge har alle ingrediensene som skal til for å gjennomføre dette enorme byggeprosjektet: rent vann, god tilgang til energi og et stabilt politisk styre, sa Ejlerskov. Ambisjonene er å gjøre Norge til en netto eksportør av grønnsaker, blant annet tomater, hvor 20–30 % av vintertomatene i Norge vil bli dyrket her i anlegget på Averøy.
Totalt forventes prosjektet å skape mellom 280 og 300 arbeidsplasser. WA3RM vil ha behov for 200–225 ansatte, mens BIO3 vil starte med 40 stillinger og utvide til 80–85 når fabrikken er i full drift. Grønnsakene som produseres vil bli distribuert via både sjø- og veitransport, med mulighet for flyfrakt til fjernere markeder.
Finansiering og videre planer
WA3RM vil stå for finansieringen av prosjektet gjennom en kombinasjon av grønne obligasjoner og langsiktige finansielle lån fra Goldman Sachs. I tillegg vurderer NorSea Group å utvikle lignende prosjekter på flere av sine lokasjoner.
På spørsmål fra np.no om hvilke summer det er snakk om at det skal investeres her, fikk vi ikke et tallfestet svar fra noen av partene, men Jacques Ejlerskov sammenlignet det med en kvart Øresundsforbindelse, en sum som tilsvarer flere sykehus, eller summen av å bygge mange kulturhus. (Øresundsforbindelsen kostet til sammenligning totalt 37,8 milliarder svenske kroner i følge Nordisk Samarbeid. 25% av dette blir da 9,45 milliarder.
Byggeprosessen vil skje i faser, hvor BIO3s anlegg bygges først, etterfulgt av WA3RMs anlegg som vil utnytte BIO3s overskuddsvarme. Averøy er med denne satsingen i ferd med å plassere seg på kartet som en pioner innen bærekraftig industriutvikling. NorSea Atlantic blir et viktig bindeledd mellom industri, havbruk og det grønne skiftet.