Kamptrening i Møre Frie Vikingar. tv: Jerry Sundin og Christian Ulrik Knudsen-Næssi kamp

Bli en viking! Her får du prøve sverdet selv

Har du drømt om å kjempe som en viking? Hos Møre Frie Vikingar får du muligheten! Vi ble med på en treningsøkt der nybegynnere fikk svinge blankvåpen og lære kampteknikker fra vikingtiden.

Publisert Sist oppdatert

Lørdag 15. mars 2025 var det duket for kamptrening med blankvåpen hos Møre Frie Vikingar. Gymsalen på Dalabrekka barneskole ble omgjort til en treningsarena hvor nybegynnere fikk prøve seg på vikingenes kampteknikker. Under strenge sikkerhetsregler fikk de kjenne på hvordan det er å sloss som en viking, riktignok i en kontrollert setting.

Sikkerhet først

Blankvåpen er en samlebetegnelse for hugg- og stikkvåpen som brukes i nærkamp, inkludert sverd, spyd og økser. Selv om våpnene i treningen ikke er skarpe, kan de likevel påføre skade om de ikke håndteres korrekt. Derfor startet treningen med et grundig sikkerhetskurs.

Deltakerne lærte hvordan de skulle kontrollere både våpen, skjold og egen kropp for å unngå skader. Obligatorisk sikkerhetsutstyr inkluderte susp og tannbeskytter, og mange valgte å bruke hansker, ofte ishockeyhansker, for ekstra beskyttelse. Skjoldet ble også et viktig forsvarsmiddel som ga deltakerne både offensive og defensive muligheter.

Fv: Christian Ulrik Knudsen-Næss og Jerry Sundin i kamp

Kamptreningen: Presisjon og kontroll

Fakta: Møre frie Vikingar

Møre Frie Vikingar i seks kulepunkter:

  • Lokalisering: Gruppen er basert i hovedsak i Møre og Romsdal fylke

  • Formål: Fokus på levende historie og formidling av vikingtiden gjennom rekonstruksjoner og kulturelle aktiviteter.

  • Arrangementer: Deltar i lokale arrangementer og bygdeaktiviteter, samt vikingfestivaler som Vikingmarkedet på Leikvin.

  • Samarbeid: Samarbeider med andre organisasjoner for å arrangere festivaler og kulturelle begivenheter.

  • Aktiviteter: Inkluderer håndverk, rekonstruksjoner av vikingtidsmiljøer og formidling av vikinghistorie.

  • Engasjement: Bidrar til å holde vikingtradisjoner og kultur levende i regionen gjennom sine aktiviteter.

  • https://morefrievikingar.wordpress.com/

  • https://www.facebook.com/groups/285607987571/


Før deltakerne kunne gå i gang med reelle kamper, startet de med "kalibrering" – en øvelse der de markerte treffpunkter på motstanderen. Det var seks tillatte treffpunkter fra over knærne til midt på skulderen. Alt over dette, inkludert hodet, var forbudt, og et hodetreff resulterte i umiddelbar diskvalifikasjon.

I oppvisningskamper kan deltakerne, etter avtale, treffe hjelmer på en kontrollert måte. Men i treningssammenheng var kontroll over eget våpen, skjold og kropp avgjørende. Et sentralt råd var å holde tyngdepunktet lavt for stabilitet og balanse.

Hvis en deltaker ble truffet, skulle de gi signal og trekke seg ut av kampen. Dette er en del av vikingstreningens etos – en gentlemansavtale der ære og respekt for motstanderen er essensielt.

– Ligger jeg på bakken i fosterstilling og hyler og bærer meg, kan det være et tegn på at jeg har fått nok, spøkefullt illustrerte Rolf Einar Keerend-Larsen.

– Det er viktig at alle følger godt med på både seg selv og motstanderen, viser hensyn og bare treffer innenfor tillatte områder. Treffer man hodet, ryker man ut og taper kampen, la instruktør Christian Ulrik Knudsen-Næss til.

Fv: Christian Ulrik Knudsen-Næss og Jerry Sundin i kamp under treningen i regi av Møre Frie Vikingar.

Kampformer: Enkeltkamper og kaotiske slag

Deltakerne fikk prøve seg på tre ulike kampformer:

  1. Én mot én: To motstandere kjemper til én av dem er truffet og går ut.
  2. Tyrs sirkel: Starter med to og to, men etter hvert som deltakere blir eliminert, går de videre til neste motstander til det kun er to igjen.
  3. Odins sirkel: Her er det alle mot alle. Deltakerne kan alliere seg og angripe en sterk motstander, eller benytte anledningen til å slå ut noen som er opptatt med en annen kamp.

Etter kampen: Slitne, men skadefrie

Treningen ble gjennomført uten alvorlige skader. Christian fikk et lite overtråkk, men ellers kom alle fra det helskinnet. Flere kjente på treningsverk i muskler de ikke engang husket at de hadde.

Møre Frie Vikingar fortsetter med jevnlige treningsøkter og oppfordrer interesserte til å prøve seg. Kamptrening med blankvåpen gir ikke bare en følelse av vikingtidens strid, men er også en utmerket måte å forbedre kondisjon, balanse og mental skarphet.

For de som ønsker å trene som en viking, men uten fare for alvorlige skader, er dette en gyllen mulighet til å kombinere historie, sport og fellesskap.

Fv: Christian Ulrik Knudsen-Næss og Jerry Sundin i Kamptrening i Møre Frie Vikingar
Fv: Erik Aukan og Eirik Vassdal Sætervik i kamp.
Fv: Erik Aukan og Eirik Vassdal Sætervik i kamp.
Powered by Labrador CMS