Vi var med på KBKs Gatelagets førjulsfeiring
Gatelagets julebord varmer langt inn i fotballhjertet
– Fotballen blir virkemiddelet for å gi mennesker et avbrekk i en hverdag som for mange er veldig utfordrende, sier trener Trym Brakstad. Vi hos np.no var så heldige å få ta del i et julebord utenom det vanlige.
Julebordsesongen er i gang for fullt, og synet av feststemte og staselig pyntede mennesker som haster av gårde gjennom ofte bitende kaldt vintervær for å spise og drikke godt med sine kollegaer blir mer vanlig på kveldene.
Som en slags storfamilie-prøvejuleaften før – i sjeldne tilfeller etter..? – selve julefeiringen der hjemme med familien tar til. For det er jo samhold i varme og lune omgivelser som kjennetegner denne høytiden for de aller fleste av oss.
Nordmørsposten fikk være med på et julebord som nok kan kalles fasit på hvordan denne varme tilhørighetsfølelsen, nemlig KBK Gatelags Julebord i Botecos «The Spot» (Fasting-kjelleren).
Livets dessert
Da vi ankommer lokalet har hele 18 spillere, og tre ledere/trenere allerede fått servert hver sin juletallerken, og maten må ha smakt godt, for de fleste har allerede begynt å rette fokus mot det evige spørsmålet; hva er til dessert?
– Det er aldri så mange på trening, selv om vi får varm lunsj da også, er det noen som sier humrende.
– Det er jo ikke så rart, i og med at vi da må løpe i 90 minutter før vi får mat!
De ler klukkende og hjertelig alle de av deltakerne som står ute å røyker etter at både middag og dessert er fordøyd.
Denne gjengen tåler en spøk på egen bekostning, men det er ikke sikkert veien dit har vært like enkel for alle. Det som er 100 % sikkert er i alle fall at i denne gruppa, disse 18 spillerne og deres trener Trym Brakstad, og leder/trenervikar/administrator Leonard Totev, og sjåfør for anledningen, Sven Håvar Langø fra Averøy kommune, finnes all den støtte, veiledning, hjerterom, og generell omsorg for sine medmennesker man behøver for å kunne ta enorme steg i retning en bedre hverdag.
Det er som avtroppende trener Trym sier:
– Den største forskjellen må være at fotballen ikke nødvendigvis er det viktigste. Det å ha noe å gå til, som er med på å skape rutiner, man får vært sosial, og i tillegg aktivisert seg er viktigere punkter. I andre lag fokuserer man på å prestere på banen, mens i gatelaget er det viktigere å prestere i livet. Fotballen blir virkemiddelet for å gi mennesker et avbrekk i en hverdag som for mange er veldig utfordrende.
Årets Spiller-pris
Alle fotballag med respekt for seg selv kårer en årets spiller, og selv om kriteriene kanskje avviker noe fra andre lag, så er det ikke vanskelig å se at dette betyr minst like mye for mottakeren, OG spillerne som har stemt henne fram som det gjør for spilleren som mottar gullballen.
Det er dette samholdet, og kameratskapet som er så påfallende sterkt i denne treningsgruppa. Fra deres spede begynnelse i mars 2020 (pga covid startet ikke treningene før august samme år. Red. anm) og til vi skriver Desember 2024 har de opplevd å dra til Bergen og tape samtlige kamper i nasjonal Gatelagsturnering, til å klatre til 24. plass (8 lag bak seg) i årets turnering som ble avholdt i Bodø. De har også tatt sine første medaljer i to regionale turneringer (3. plass *2) og de er alle enige om at de hadde ikke kommet dit uten denne evnen til å være der for hverandre.
Stigmatiserende utenforskap
Leonard Totev er averøyingen, tidligere AK, CFK og KBK-spiller, nå Akademi-ansvarlig i KBK, som i 2019 tok initiativ til en gatelags-satsing i KBK.
Da hadde det gått åtte år siden Fredrikstad Gatelag som første i landet så dagens lys.
Han forteller at han har vært prosjektleder for KBK Gatelag som en liten stilling kombinert med rollen sin ved akademiet som utviklingsleder.
Da vi spør han hvilke opplevelse, og erfaringer han har hatt, og hvordan det har vært med på å gi han det perspektivet han har i dag svarer han med disse fine ordene:
– Gatelaget har mange unike historier, både som lag og individer. Tilbudet bryter ned stigmatisering og skaper trygghet gjennom samhold. Man blir glad og takknemlig når man ser andre lykkes med å ta noen skritt i positiv retning for eget liv. Om det gjelder private suksesser som familieforøkelse, bryllup, jobb og studier, eller det å møte opp ukentlig på trening, komme i bedre form, oppleve mestring på regionale eller nasjonale turneringer. Om det er over en kaffekopp, i garderoben, på banen eller på en tur sammen så handler gatelaget om å se hverandre og skape en bedre hverdag for hverandre.
Knappe 2 timer etter å ha satt seg til bords bryter gjengen opp, og haster av gårde hver til sitt. Ikke pga stemningen, og graden av trivsel såklart, men som alle oss andre er ikke Gatelagets spillere skånet fra julens forberedelses-jag.
Sparer samfunnet 638 millioner kroner i året
Det føles egentlig som å sparke inn vidåpne dører, men merkelig nok er det faktisk ikke dét. Vi trenger et tall på det, som en slags markedsanalyse som rettferdiggjør utlegg for langsiktig inntjening i form av sparte utgifter. Men det er til syvende og sist mennesker som deg og meg som blir redusert til å ikke ha annen verdi enn hva man er i stand til å produsere. Det henger jo ikke på greip, det gjør jo ikke dét. Men ok da, hvis man trenger det for å skjønne viktigheten så vær så god; På oppdrag fra Fotballstiftelsen har Oslo Economics laget et samfunnsregnskap for gatelagene. I rapporten konkluderes det med at gatelagsmodellen trolig sparer og gir samfunnsøkonomiske gevinster for totalt 638 millioner kroner i året. Samme rapport viser også at gatelagsmodellen sparer samfunnet for enorme summer hvert år, og for pårørende av rusavhengige er gevinsten alene på 127 millioner kroner.
Det eneste man kan si med sikkerhet er at det er like umulig å gjøre en kostnadsanalyse når det gjelder mennesker, som det er å sette en pris på den varmen man føler i denne gjengens nærvær. Det burde vært obligatorisk for de som vurderer å kutte i midlene til sånne tiltak å ha besøkt de bare én gang, og se om det ikke endrer synet på hva som er viktig og ikke.