Professor Pål Furset Lader fra Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).

Bølger og blått gull: Hva skjer under havoverflaten?

Bor du ved kysten, lever av havet, eller bare er nysgjerrig på det som rører seg under bølgene? Da bør du merke deg datoen 30. april. Et lokalt arrangement dykker nemlig ned i en fascinerende verden som angår oss alle her på Nordmøre.

Publisert

For hva skjer egentlig med de flytende konstruksjonene som preger vår kystlinje når naturens krefter setter inn? Og hvilke spennende nyvinninger kan revolusjonere en av våre viktigste næringer?

Vil du vite mer om hvordan merdene tåler storm, og hvilke hemmeligheter som skjuler seg bak den nyeste havbruksteknologien? Les hele forhåndsomtalen – kun for abonnenter på NP.no!

Onsdag 30. april inviterer Nordmøre Senioruniversitet til et foredrag som lover å gi innsikt i et tema av stor lokal interesse: hvordan flytende konstruksjoner, med særlig fokus på havbruksanlegg, oppfører seg i møte med bølger og strøm. Arrangementet finner sted klokken 13:00 på Caroline.

Fra skjelvende skrog til smarte merder

Foredraget vil bli ledet av professor Pål Furset Lader fra Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU). 

Lader, som selv er født og oppvokst i Kristiansund, har en solid bakgrunn innen marin teknikk, med sivilingeniørutdannelse fra NTH (1993) og en doktorgrad fra NTNU (2002). 

Med mange års erfaring som forsker ved SINTEF Fiskeri og havbruk (1999-2018) og nå som professor i havbrukskonstruksjoner ved NTNU siden 2018, er Lader en anerkjent ekspert på feltet.

Foredraget vil bli ledet av professor Pål Furset Lader fra Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).

En reise fra grunnleggende prinsipper til banebrytende teknologi

Til å begynne med vil Lader gi en generell innføring i hvordan ulike flytende konstruksjoner – fra båter og plattformer til flytebrygger – reagerer på påvirkning fra bølger og strøm. 

Han vil også presentere forskningsverktøyene som er avgjørende for å designe sikre og robuste konstruksjoner. For å illustrere poengene, vil det også bli vist enkle fysiske demonstrasjoner.

Deretter vil foredraget spisse seg inn på havbrukskonstruksjoner. Lader vil forklare hvordan disse skiller seg fra andre flytende enheter, blant annet ved sin fleksibilitet, vanngjennomstrømning og integrering av biologi. Spesielt vil han fokusere på den vanlige plastringen som brukes i norske fiskeoppdrett, og beskrive de unike egenskapene til denne tilsynelatende enkle, men geniale konstruksjonen.

Fremtidens havbruk: Lukkede anlegg og offshore-løsninger

Avslutningsvis vil professoren ta for seg den raske teknologiutviklingen innen havbruksnæringen de siste årene. Utfordringer knyttet til lakselus og rømming har drevet frem en rekke innovative løsninger. 

Lader vil presentere nye konstruksjonstyper som nedsenkbare merder, lukkede anlegg og merder som er designet for å operere langt til havs – teknologi som var utenkelig for bare 10-15 år siden, men som nå er under aktiv utvikling hos flere aktører i næringen.

– Dette foredraget fra Nordmøre Senioruniversitet lover å bli en spennende og informativ ettermiddag for alle som er interessert i havet og den viktige havbruksnæringen på Nordmøre, sier leder Stein Stokstad.

Powered by Labrador CMS