Marianne Johnsen ved et fotografi av Hestskjæret fyr som ga henne 1. plassen i en fotokonkurranse.

Brenner for å bevare historisk Averøy-perle

Som leder av foreningen Hestskjærets venner, har Marianne Johnsen og de frivillige arbeidet med å restaurere og sikre en viktig bit av norsk kystkultur.

Publisert Sist oppdatert

Marianne Johnsen tok initiativet til Foreningen Hestskjærets venner i november 2016, sammen med Marit Uran Utheim, Ingrid Ovidie Rangønes og Magne Ramsøy.

 Siden oppstarten har foreningen vokst til å samle rundt 150 medlemmer, inkludert flere lokale bedrifter. Deres felles mål er tydelig: å sikre at både det historiske fyret fra 1879 og det nyere fra 1960 blir bevart for fremtiden.

– Vi mener det er viktig å ta vare på denne kulturarven, sier Johnsen. – Arbeidet er krevende, men det er også utrolig givende.

Historisk kulturminne

Hestskjæret fyr, som er Kystverkets siste bygde fyr, er et viktig monument for kystkulturen. Foreningen jobber for å sikre bygningene mot vær og vind og å gi dem nytt liv gjennom arrangementer og aktiviteter. De arrangerer blant annet temakvelder der kulturhistorie står i fokus og samler inn midler gjennom lokale bidrag.

En sliten gjeng etter å ha tatt imot 120 besøkende på Åpent fyr. Fra venstre: Jan Magne Sørvik , Marianne Johnsen, Jan Ove Kløven, Inge Ottar Knutsen, Paul Kåre Aandahl, Wenche Hoel og Marit Uran Utheim.

– Vi håper at vi kan inspirere og bidra til at dette kulturminnet blir tatt vare på til gledede for framtidige generasjoner. Det er mye kulturhistorie og mange fantastiske fortellinger fra fyret som fortjener oppmerksomhet, sier Johnsen.

Fatastisk samarbeid med Kystverket

Rett før julen 2024 startet takarbeidet på det gamle fyret. Tirsdag 17. desember ble stillaser fløyet ut til øya, og arbeidet med å tette taket kunne endelig begynne. Dette er en viktig milepæl for prosjektet. Kystverket har vært en uvurderlig samarbeidspartner, og Johnsen er full av ros for deres innsats.

– De jobber under stramme budsjetter og må prioritere nøye, men vi har sett et stort engasjement fra deres side, forteller Marianne.

– De har blant annet hjulpet oss med å rive deler av gammelfyret som var for risikofylt for oss å ta hånd om.

Marianne Johnsen på Honningsøy med Hestskjæret fyr i bakgrunnen

En annen stor forbedring kom våren 2024, da Kystverket la ut en 4,2 kilometer lang sjøkabel for å sikre strøm til fyret. Dette har gjort det mulig å gjennomføre mer omfattende arbeid og skape bedre forhold for fremtidige aktiviteter.

Frivillig innsats og planer for framtiden

Hestskjærets venner legger ned mellom 200 og 300 dugnadstimer årlig. Været er ofte en utfordring, men takket være erfarne fiskere som følger værforholdene tett, har de unngått avlysninger. Foreningen har nylig fått tillatelse fra Averøy kommune til å montere en leider med kran, noe som vil gjøre det enklere og tryggere å komme seg i land. Dette prosjektet skal etter planen fullføres til våren og er finansiert av lokale krefter.

Marianne Johnsen med Folkehelseprisen

I 2021 vant Hestskjærets venner Folkehelseprisen fra Nasjonalforeningen for folkehelsen avd. Møre og Romsdal for sitt engasjement.

En oppfordring til alle

– Vi håper at flere får øynene opp for verdien av å ta vare dette viktige kulturminnet som Hestskjæret er,  avslutter Johnsen. 

– Det er en innsats som gir stor glede tilbake, både for de som deltar og for fremtidige generasjoner.

Hestskjæret fyr i finvær

Fakta om Hestskjæret fyr

  • Type: Kystfyr
  • Lokasjon: Averøy kommune, Møre og Romsdal
  • Byggeår: 1879
  • Høyde: 20 meter
  • Materiale: Mur
  • Lyskilde: Solcelledrevet LED-lys (modernisert)
  • Rekkevidde: Ca. 10 nautiske mil
  • Status: Automatisk og avbemannet siden 1986
  • Tilkomst: Kun via båt
  • Funksjon: Navigasjonshjelp for skipsfarten i Hustadvika
  • Eierskap: Staten (Kystverket)

Hestskjeret fyr ble opprettet for å sikre trygg ferdsel gjennom det værharde området Hustadvika. Fyret har vært vitne til mange dramatiske værhendelser og har reddet utallige sjøfarere fra forlis. Etter automatiseringen har fyret blitt stående som et symbol på norsk kystkultur.

Powered by Labrador CMS