Nordmøre Historielag

Bomben Petter Ingeberg viser her, er ikke stor. Derimot lager den i selskap med mange, stor skade.

Byen brenner

På dagen 85 år etter den tyske terrorbombingen av Kristiansund i 1940, inviterte Nordmøre Historielag til Bystyresalen i Kristiansund. Oppmøtet? Full sal og galleri.

Publisert Sist oppdatert

På Rådhuset i Kristiansund holdt Petter Ingeberg her et glimrende foredrag om hvordan 2. verdenskrig kom til byen og Nordmøre. Arrangementet, organisert av Nordmøre Historielag, tiltrakk seg et stort publikum, som ønsket å høre mer om denne mørke, men også viktige delen av lokalhistorien.

Fra venstre, Petter Ingeberg i samtale med leder i Nordmøre Historielag Sverre Jansen.

Europeiske forhold

Ingeberg begynte med å gi et tilbakeblikk på europeiske forhold i 1939, da Tyskland invaderte Polen og utløste en krig som raskt spredte seg. Han beskrev hvordan Norge, Sverige og Danmark ble involvert i de tidlige stadiene av konflikten, og hvordan befolkningen i Kristiansund levde i uvitenhet om hva som ventet.

Bilder og avis som varsler om at noe er på gang.

Fatale konsekvenser 

Da Norge ble angrepet av Tyskland den 9. april 1940, ble det klart for innbyggerne at krigen også ville ramme dem. Ingeberg forklarte hvordan norske myndigheter ba innbyggerne om å evakuere, og hvordan det ble iverksatt tiltak for å etablere tilfluktsrom. Dessverre var forberedelsene utilstrekkelige, noe som skulle få fatale konsekvenser, der de materielle ødeleggelsene var svært omfattende for Kristiansunds del.

Formannskapet fikk delegert myndighet og flyttet sin møte virksomhet til Kvalvåg Gård og Myra Gård. Det ble på den tiden regnet som ute på landet, der det var beitemark.

28. april 1940

Foredraget fokuserte spesielt på 28. april 1940, da Kristiansund ble rammet av et massivt bombeangrep fra tyske fly. I løpet av de første angrepene ble flere bygninger, inkludert viktige samfunnsinstitusjoner, ødelagt. Ingeberg delte dramatiske øyenvitneskildringer fra denne dagen, som viste hvordan byen forvandlet seg til en brennende ruin. Han beskrev hvordan innbyggerne, som trodde de skulle være trygge, måtte flykte fra sine hjem og søke ly der de fant tilflukt. Beredskapen var mangelfull.

Menneskelige kostnader

Foredraget tok også for seg de menneskelige kostnadene ved bombingen. Ingeberg nevnte at seks personer omkom som direkte følge av angrepene, og han delte historier om de som mistet alt. Det ble en påminnelse om hvordan krigen påvirket enkeltmennesker og familier, som måtte starte på nytt etter å ha mistet hjemmene sine.

Byen brenner! Sett fra Innlandet der Thon Hotell ligger i dag.
Her ser vi hvor det brant mest intenst.

Byen i ruiner

Etter den intense bombingen var Kristiansund i ruiner, og det var en lang vei tilbake til normalitet. Ingeberg snakket om gjenoppbyggingen av byen og hvordan den ble en symbolsk handling av motstand og utholdenhet fra innbyggerne. Gjenoppbygningen tok ikke til for alvor før Norge ble fritt, og freden kom en vakker maidag i 1945.

Viktig at vi husker historien

Foredraget var ikke bare en historisk gjennomgang, men også en sterk appell om å bevare minnene og forstå betydningen av fred. Kristiansund vil aldri glemme den tragiske dagen da krigen kom til byen, og med arrangementet den 28. april ble det gjort et viktig bidrag til å holde denne historien levende.

Powered by Labrador CMS