
Eigunn får 200 gjester til landsmøte i Kristiansund
I løpet av tre dager skal bevaringsentusiaster fra hele landet samles til landsmøte og fagkonferanse i by ved hav.
25. til 27. mars 2025 arrangeres det årlige nasjonale museumsmøtet
i Kristiansund.
I den sammenheng tok Nordmørsposten en prat med Eigunn Stav
Sætre, direktør i Nordmørsmusea.
Konferansen vil skje på Caroline kino, hvor det meste av programmet finner sted. De skal ha festmiddag i Festiviteten, og dessuten middag på museum på Klippfiskmuseet en av kveldene, der både byvandring rundt Vågen og tur med Sundbåten står på programmet.
Deltakerne vil hovedsakelig bo på Grand hotell og blir det fullt der, hos de omkringliggende hotellene.
– For Nordmørsmusea er det svært viktig å få være vertskap. Det er mange år siden sist, og vi ser at de museene som tar i mot får muligheten til å vise til resten av fagfeltet hva vi jobber med og hvordan vi gjør det, sier direktøren til NP.no.
– Dette er jo en spesiell tid for oss, der vi snart skal flytte inn i Normoria med fellesmagasin, utstillinger og nytt hovedkontor. Det får vi også vist frem underveis i programmet. Så håper og tror vi at mange av de som kommer på konferansen tar turen tilbake i høst når vi har åpnet utstillingene og bygget formelt.
Det skal også være omvisning på Brunsvikens reperbane på første dag av konferansen.
Eigunn Stav Sætre sier det også er viktig for å kunne vise frem det konsoliderte museet. Dagen før konferansen er det planlagt en pre-konferansetur der de påmeldte tas med for å se deler av resten av museet.

De drar først utover til Veiholmen, hvor de har museet Sanden, de skal innom Norsk myrmuseum på Moldstad, Rosvoll prestegård, og så drar de innover til Geitbåtmuseet og Husasnotra før de drar tilbake til Kristiansund.
– Det tror vi blir en flott opplevelse, og vi har fått innspill fra deltakerne at de gleder seg veldig til dette, sier Eigunn Stav Sætre.
Det ble lagt inn en forespørsel fra Nordmørsmusea om å være vertskap for flere år siden, og ble da vedtatt inn i listen over hvem som skal ta imot. Dette er det årsmøtet i Norges Museumsforbund som bestemmer. Neste år er det Kirkenes, og året etter Lillehammer, så her er det fin spredning i møtestedene.
Det er kun ett Nordmørsmusea, som er et konsolidert regionsmuseum. De har i dag 16 besøksarenaer, og disse ligger i ni ulike kommuner. Her viser de frem bredden og tyngden av nordmørsk kulturarv, og samlingen dere e består av bygg, gjenstander, arkiv, foto og immateriell kulturarv fra hele regionen. Nordmørmusea har spesielt fokus på handlingsbåren kunnskap og jobber mye med opplæring og formidling innen tradisjons håndverk.

Konferansen i år skal handle om handlingsbåren kunnskap, naturarv, utfordring med klima og miljø og at vår natur.
I en tid hvor klimaendringer stadig blir mer synlige, tar museene en stadig viktigere rolle i å dokumentere og formidle kunnskap om både natur og kultur. Naturhistoriske samlinger gir verdifull innsikt i utviklingen av naturen over lange tidsspenn, noe som gjør dem til en kritisk ressurs for kartlegging av klimapåvirkning. Samtidig øker behovet for å forstå og bevare immateriell kulturarv som tradisjonelle håndverksteknikker og bærekraftige forvaltningsmetoder.

Ved å innlemme naturperspektivet i formidlingen av egne samlinger og praksis, kan museene bidra til en bredere forståelse av hvordan klimaendringene påvirker både historiske og nåværende samfunn. Dette handler ikke bare om å dokumentere fortiden, men også om å bruke eksisterende kunnskap for å skape en mer bærekraftig fremtid. Museene står dermed i en unik posisjon til å styrke offentlig bevissthet og bidra til en bedre forvaltning av natur- og kulturarv.