LØRDAGSPORTRETTET:
En Gomaramps tøffe beretninger
Kristiansund-gutten Aage Georg Sivertsen har erobret bokmarkedet og reist jorden rundt. Men røttene ligger fast i kystbyen. I et eksklusivt intervju med NP.no forteller han om oppveksten i Bassenggata, møtet med Cuba og hemmeligheten bak suksessen.
Aage Georg Sivertsen, forfatter og foredragsholder med base i Oslo, har levd et liv fullt av omveier og spennende oppdagelser.
Født i Kristiansund, 3. februar 1961, har han alltid hatt røttene godt plantet i kystbyen, men blikket rettet mot verden. Oppveksten hans var preget av flyttinger på kryss og tvers i byen, fra Vågen til Bassenggata. Det var i ute i gata han opplevde lekene og utfordringene som skulle forme ham videre.
I Bassenggata lærte han hva det betydde å kjempe seg fram – ikke bare på fotballbanen, men i «krigene» mellom bydelene, der det gjaldt å vise styrke og samhold.
– Jeg husker godt «krigene» mellom landene. Det var ikke kjære mor. Jeg er jo egentlig en gomaramp. Det var der jeg spilte fotball, sier han og smiler ved tanken.
En bok som forandret alt
Som barn var Aage Georg aktiv innen flere idretter, med Osvald Lyngstad som trener. Han drev med ski, terrengløp, bordtennis og bryting. Men det var ikke fysisk trening som skulle påvirke ham mest. Det skjedde den dagen han leste en bok som satte livet i et nytt perspektiv.
– Jeg var bare 11 år da jeg leste «Det angår også deg» av Herman Sachnowitz. Den boka forandret livet mitt fullstendig. Jeg bestemte meg der og da for å aldri være negativ, forteller Sivertsen.
Han utviklet en sterk rettferdighetssans og et tidlig samfunnsengasjement. Som elev tok han på seg rollen som tillitsvalgt og satte alltid urettferdighet på agendaen.
Fra bilselger til bolighai
Å vokse opp med en far som drev bensinstasjon skulle også få betydning. Allerede som tolvåring solgte han sin første bil og oppdaget at forretningens verden fascinerte ham.
– Jeg oppdaget raskt at det nesten var forbudt å tjene penger i Kristiansund. I 1981 var det bare tre BMW-er i hele byen. Nå kjører jo folk rundt i Mercedes i alle farger, sier han og ler.
Som 25-åring eide Sivertsen rundt 30 leiligheter. Han beskriver denne perioden som en spennende og læringsrik tid, der han raskt ble rik som ung. Men så kom finanskrisen på 80-tallet, og mange slet med å betale for selv de mest grunnleggende behovene.
– Folk hadde knapt råd til melk, men jeg klarte å berge noen millioner. Det var nok til å legge ut på en reise jorda rundt, sier han.
Jorden rundt
I løpet av sitt første år med reising besøkte han blant annet Russland, Thailand, Japan, Australia og USA. Han levde enkelt, men var samtidig opptatt av å få mest mulig ut av opplevelsene.
– Et godt reisetips er å bo billig og spise dyrt. Man holder seg frisk på den måten, sier Sivertsen.
Han brukte dagene på å snakke med lokalbefolkningen og forstå ulike kulturer. Det var imidlertid på Cuba at han følte seg spesielt hjemme.
– Selv taxisjåførene var intellektuelle, og kvinnene var utrolig vakre. Sammen med sigarene ble dette min største last i livet. Jeg bruker gjerne tre dager på en sigar første gang, men nå røyker jeg ofte én om dagen når jeg er på Cuba, sier han.
Aage forteller at han ikke røyker så mye sigar når han er i Oslo og i Kristiansund.
– Vi går jo heller ikke på plattddans når der er sørvest kuling og regn, sier han og tenner en sigar for fotografen.
Et vendepunkt i Paris
Etter reisen flyttet Sivertsen til Berlin for å lære seg tysk, før han dro videre til Paris for å lære fransk. Det var i Paris han forsto hvilken status forfattere hadde der, og det ga ham en sterk motivasjon til å skrive.
– Da jeg kom dit, ble jeg tatt inn i varmen sammen med andre forfattere. Min første bok om Rinnan utgitt i 1995 ble en sensasjon og solgte ti tusen eksemplarer, sier han.
Selv om boka ble en suksess, tok det flere år og flere bøker før han følte seg trygg som forfatter. Hans niende bok, «9. april 1940», kom i 2012 og solgte meget godt.
– Min siste bok om Rinnan ble også en fin opplevelse og har solgt bra, både som papirbok og som lydbok. Da tjente jeg til og med penger på å skrive en bok, Det var en fin opplevlelse. De fleste forfattere er jo fattige hele livet, poengterer Sivertsen.
Nylig har han gravd fram nytt materiale til sin kommende bok om landsvikoppgjøret.
– Kristiansundere og moldensere kan bare holde pusten. De kommer ikke til å tro det. Jeg har funnet materiale som snur opp ned på historien, sier han.
Kjærlighet ved første blikk
– For fire år siden så traff jeg en fantstisk kvinne fra Cuba. Jeg trodde det toget var gått som 60-åring. Men det var kjærlighet ved første blikk. Vi giftet oss i 2023 i Havanna. Hun er utdannet ballettdanser ved universitetet på Cuba. Hun er bare helt fantastisk, sier Sivertsen med et smil. Nå runder han 64 år, mandag 3. februar 2025.
Foredragene som fyller saler
Sivertsen er ikke bare forfatter, men også en etterspurt foredragsholder. Han reiser rundt i hele Norge og opplever ofte at arrangementene hans trekker langt flere enn forventet.
– Jeg husker spesielt et foredrag i Rørvik. Bokhandelen hadde bare tatt inn fem bøker, men jeg ba dem ta inn 50 på min risiko. På biblioteket i Rørvik så hadde de publikumsrekord på 30 personer. Til slutt måtte de hente inn 100 bøker ekstra, og foredraget ble flyttet til kinoen med 220 publikummere. Det var en fantastisk opplevelse, sier han.
Delt mellom tre land
I dag bor Sivertsen og kona halve året i Oslo og resten på Cuba og i Spania. Men selv om han har reist verden rundt, har han aldri helt sluppet taket i Kristiansund.
– Jeg takker byen for dens evne til å holde folk nede, sier han alvorlig, men lar det ligge der uten å utdype videre.
Med nye bokprosjekter i horisonten og en base som spenner over tre land, er Aage Sivertsen langt fra ferdig med å formidle historier – enten de handler om krigen, verden eller mennesker han møter på veien.