
En ny retning for Mads Belden
Den kjente artisten har funnet en ny retning i livet. Han har tatt et valg som endrer hans musikalske karriere, samtidig som han har slått seg til ro i Kristiansund.
Kristiansunderen Mads Belden (37) har lagt livet som turnerende sanger bak seg. Etter alvorlig sykdom har han funnet en ny retning i musikken og arbeider nå som komponist for film og TV. Samtidig er han engasjert i bistandsarbeid i Midtøsten. Nordmørsposten møtte ham på Havnekontoret i Kristiansund for å høre om veien videre.
Helseproblemer satte en stopper
Belden har i flere år slitt med helseplager etter at han i 2016 ble alvorlig syk. Han tilbrakte nesten to år på St. Olavs hospital, hvor han svevde mellom liv og død.
– Jeg lå ifra 2016 nesten to år sammenhengende på St. Olavs med svært alvorlig gastrosykdom. Svevende mellom liv og død og med en lengre periode i koma.
Tilstanden var kritisk. Han kunne verken spise eller drikke i over ett år, og fikk næring gjennom åremating.

– Spiserøret mitt var rett og slett slått en knute på, og det var lekkasje lenger nede. Alt jeg spiste lekte ut i overkroppen og buken og gav livstruende infeksjoner. Derfor ble jeg holdt i live med åremating. Dette førte til massive senskader. Siden da har jeg måttet lære meg å gå, snakke, spise og etter hvert også synge på nytt.
I 2018 måtte han operere bort en stor del av venstre lunge, noe som har redusert lungekapasiteten betydelig.
– Jeg kan i dag fint synge en enkelt konsert, men jeg kommer aldri til å kunne turnere seks kvelder i uka slik jeg gjorde før. Det blir bare for hyggens skyld nå.
Fra turnéer til komponistjobb
Sangkarrieren har måttet vike, men Belden har funnet en annen vei i musikken. Etter sykdomsperioden fikk han en uventet mulighet innen filmkomposisjon.
– Det ble et par år etter sykdommen at et privat produksjonsselskap registrert i Doha som jobbet på oppdrag for BBC tok kontakt om å la meg prøve meg som teamkomponist for en Mikis Theodorakis-dokumentar i Hellas. Mannen best kjent som Zorbaens far.
Belden startet som assistent, men fikk etter hvert en større rolle.
– Jeg startet som en av flere assistenter, men etter hvert ble jeg forfremmet og fikk komponere deler av sekvensene i dokumentaren. Dermed ble det et lærerikt år i Hellas med givende arbeid. Jeg har faktisk en knekt dirigentstav fra Theodorakis selv, som jeg verdsetter høyt etter hans død.
Vil etablere seg i BBC
Belden ønsker å utvikle seg videre som komponist og har søkt opptak på et spesialisert kurs i filmmusikk.
– Jeg har nå søkt meg opp på et komposisjonskurs under Morley College London sitt program for fjernundervisning. Målet er å etter hvert kunne bli ansatt direkte i BBC som teamkomponist.
Han er innforstått med at dette er en lang prosess.
– De fleste komponister slår jo gjerne gjennom først i 50-årene, så jeg har vel omtrent 15 år på meg enda.
Foreløpig jobber han som freelancer med eget firma via tredjepart.
Mads Belden i samsang med sin far Kurt Langaas som vi kjenner som vokalist i kristiansundbandet Stevensson. Denne sendingen ble spilt på sendinger som Kristiansund kommune etablerte under pandemien. Foto: Per Kvalvik. Roar Halten var pogramleder for sendingen.
Bistandsarbeid i Midtøsten
I tillegg til musikken har Belden engasjert seg i humanitært arbeid. I fjor fikk han tilbud om å være kulturell attaché for Medical Aid Initiative Norway, en privat hjelpeorganisasjon som distribuerer medisiner i Midtøsten.
– Jeg fikk også i fjor tilbudet om å være Kulturell Attaché for Medical Aid Initiative Norway, en stor privat hjelpeorganisasjon som distribuerer medisiner i Midtøsten.
Gjennom dette arbeidet har han reist til flere konfliktområder.
– De siste månedene har jeg personlig vært i både Irak, Kurdistan og Syria ifb. dette svært viktige arbeidet.
Oppgavene er varierte, men musikken står fortsatt sentralt.
– Jeg fronter konserter for donorer som hovedartist og veileder lokale aktører, og holder workshops for musikere. Samt bruker kultur for å fri til potensielle givere for fremtidens arbeid. I høst var jeg i Erbil i Kurdistan og møtte gamle peshmerga-soldater fra 70- og 80-tallet. Det inspirerte virkelig. Jeg fikk til og med sitte på tronen til Saddam Hussein i et gammelt palass. En smått surrealistisk opplevelse.
Har slått seg ned i Kristiansund
Etter mange år borte har Belden valgt å slå seg til ro i hjembyen.
– Jeg har i dag leilighet og hjemmekontor på Goma og trives godt. Jeg var borte fra Baillbyen i 15 år, men det er fantastisk godt å være hjemme igjen.
Til våren planlegger han en konsert hvor han vil dele erfaringer og musikk fra de siste årene.
– Det blir nok enten på Havnekontoret eller på Håndverkeren. Eller kanskje begge!? Jeg vil holde det lite og trivelig, uten økonomisk motiv.
For Belden handler det nå om å se fremover.
– Jeg har opplevd så mye. Nå handler det om å se fremover og utvikle meg som komponist og menneske.