F.v.: Kjell Nergaard, ordfører i Kristiansund (Ap), Jan-Erik Larsen, daglig leder i Kruse Larsen og Rune Tylden, kantor i Nordlandet Menighet.

Et veiskille for Operaen

Operaen i Kristiansund har nådd en historisk milepæl. Lørdag 15. februar ble den siste forestillingen spilt i Festiviteten. Med Normoria venter en ny æra, og vi har snakket med tre sentrale stemmer om overgangen.

Publisert Sist oppdatert

Festiviteten har dype røtter i byens kulturhistorie, og har igjennom årene huset svært forskjellige aktiviteter, fra fengsel og politistasjon til opera og en variasjon av konserter og forestilliger. 

Nordmørsposten har snakket med tre sentrale stemmer om denne overgangen.

«En ny tid for operaen»

Kristiansunds ordfører, Kjell Neergaard, ser positivt på endringene, selv om det også er et snev av vemod:

Ordfører i Kristiansund, Kjell Neergaard, gleder seg til at Normoria åpner.

– Det er et veiskille vi ser veldig frem til og som vil gi operaen helt nye muligheter til å vokse og utvikle seg. Det er jo litt vemodig at dette er siste gangen operaen skal være i Festiviteten. Jeg ser veldig frem til at Operaen i Kristiansund nå kommer inn i Normoria etter alle årene med planlegging.

Neergaard trekker også frem paralleller til den nylige forestillingen «City of Stars», hvor tidligere politisk debatt og prioriteringer var en del av forestillingen:

– Jeg kjenner jo godt igjen flere av de politiske argumentene som kom frem i «Bystyretmøtet» i forestillingen, humrer han. Veien har vært lang frem til Normoria, og jeg er glad for at vi snart er endelig i mål.

Men han understreker også viktigheten av å fortsatt benytte Festiviteten:

– Nå er det først og fremst Normoria vi gleder oss til, men vi må passe på at vi fortsetter å bruke Festiviteten. Den blir jo også en del av konseptet til Normoria fremover, hvor den skal fungere som scene 2 som et supplement til det som skjer i Normoria.

«Vi må ta vare på Festiviteten»

Tidligere styreleder for Operaen i Kristiansund og daglig leder i Kruse Larsen AS, Jan- Erik Larsen, deler også blandede følelser:

Litt vemodig at det er siste gangen Operaen i Kristiansund fremføres fra Festiviteten, men det blir nye muligheter for operaen, som får det mye bedre i Normoria, sier Jan- Erik Larsen, daglig leder i Kruse Larsen.

– Det er jo litt vemodig at det er siste gangen Operaen i Kristiansund fremføres fra Festiviteten, men det blir nye muligheter for operaen, som får det mye bedre i det nye.

Larsen har som mangeårig styreleder i operaen fulgt prosessen tett og understreker betydningen av Festiviteten i fremtiden:

– Vi må ta vare på Festiviteten fremover, og det er jo ikke siste gangen det blir forestillinger her, selv om aktiviteten til Operaen og hovedscenen skal være i Normoria.

«Mye historie i veggene»

Kantor i Nordlandet Menighet, Rune Tylden, reflekterer over Festivitetens betydning mens han spilte der en siste gang:

Rune Tylden, kantor i Nordlandet Menighet, reflekterte over at det var siste forestilling i Festiviteten.

– Jeg tenkte en del over det da jeg satt og spilte i dag. Det er mye historie i veggene i Festiviteten, så det er litt spesielt at det er over for operaen sin del nå.

Samtidig ser han frem til bedre forhold i Normoria:

– Jeg ser frem til at det blir helt nye premisser og bedre og mer tilrettelagte forhold å jobbe i. Det er klart man har følelser for huset vi er inne i, men det blir jo ikke helt slutt i Festiviteten. Det blir også videre aktiviteter her som vil være bedre tilpasset for Festiviteten.

Han peker særlig på utfordringene med akustikk i det gamle bygget:

– Balansen mellom orkester, kor og solister har vært en utfordring her i Festiviteten, og det brukes mye tid på å justere lyden. I Festiviteten er det stor forskjell på en tom og fullsatt sal i forhold til akustikken. Normoria vil ha en helt annen lydprofil, og det er lagt ned veldig mye arbeid i utformingen av akustikken. Der vil en tom sal ha lik lydprofil som en full sal, så når man gjennomfører lydprøver vil det være mye lettere å justere lyden.

En fremtid i Normoria

Det er en epoke som avsluttes for Operaen i Kristiansund, men samtidig en ny tid som begynner. Festiviteten vil fortsatt spille en rolle i byens kulturliv, men hovedscenen flyttes til Normoria. De tre intervjuobjektene er samstemte: Endringen er både følelsesladet og nødvendig for videre utvikling. Kristiansund går nå inn i en ny operatidsalder, med større muligheter enn noen gang før.

Fra det gamle til det nye: Fra Festiviteten ser vi Normoria reise seg og bli hele Nordmøres kulturhus.
Powered by Labrador CMS