Footloose-feber på Averøy
Tiende trinn ved Averøy ungdomsskole har, sammen med Averøy kulturskole, gitt nytt liv til den klassiske musikalfilmen Footloose. Med lokale tilpasninger, sterke musikalske innslag, imponerende skuespillerprestasjoner og fengende dans har elevene skapt en forestilling som imponerte både lærere og publikum.
Filmen Footloose fra 1984 har blitt en klassiker, kjent for sine ikoniske dansescener og kampen mot sosiale restriksjoner. Historien følger tenåringen Ren McCormack, som flytter fra storbyen Chicago til den lille, konservative byen Bomont, hvor dans og rockemusikk er forbudt. Konflikten mellom storbyens frihet og småbyens strenge regler danner rammen for ungdommenes opprør, som til slutt endrer samfunnet.
Denne historien har nå fått nytt liv i Averøys lokale tilpasning av musikalen.
En lokal vri på den klassiske musikalen
Tiende trinn ved Averøy ungdomsskole har sammen med Averøy kulturskole satt opp en musikal med lokal tilpasning av den kjente filmen Footloose. På scenen er det Ronny fra Oslo, spilt av Sebastian Gjerde Mjønes, som flytter til Averøy med moren sin. Den nye hverdagen viser seg raskt å by på utfordringer for Ronny, som kommer i trøbbel med lokalsamfunnet. Men han er smart og finner raskt venner på sin nye skole.
Blant vennene er Ariel, prestedatteren spilt av Eira Mork Jørgensen. Mellom Ronny og Ariel utvikler det seg søt musikk, men bakteppet for oppsetningen er preget av sorg og strenge regler. Ariels far, som er sogneprest, har gjennom kommunestyret innført et forbud mot dans og moro etter at sønnen hans døde i en bilulykke på Atlanterhavsveien sammen med flere ungdommer.
Forestillingen følger hovedlinjene fra den originale filmen, der ungdommene etter hvert starter et opprør mot de rigide reglene. Gjennom handlingen må sognepresten og ordføreren til slutt gi etter for ungdommens krav, og dans blir igjen en lovlig aktivitet på Averøy.
Rektor ved Averøy ungdomsskole Tone Lise Bårdset er stolt av hva elevene har fått til.
– Dette er jo ikke amatører, sier hun, og legger til at forestillingen viser det høye nivået blant skolens elever.
Rektor ved kulturskolen, Jørund Enzenbach er også mektig imponert. Han forteller til Nordmørsposten hvordan elevene som går på kulturskolen får velge om de vil spille instrument eller delta på scenen.
– Ungdommen har gjort en fantastisk innsats. Jeg vet at mange andre kommuner er misunnelige på hva vi får til her, sier han.
Forestillingen fikk også besøk av ordfører Ingrid Ovidie Rangønes, som var mektig imponert over elevenes prestasjoner.
– De har levert en forestilling av høy kvalitet, sier Rangønes, men legger til at hun var mindre imponert over den fiktive ordføreren i stykket, som hadde innført danseforbudet. Hun avsluttet med å overrekke blomster til skuespilleren som spilte sognepresten, spilt av Joel Hildingsson, som til slutt snudde og åpnet opp for dans igjen.
Line Cancino som er lærer og utdannet innen scenekunst har sydd det hele sammen og hadde rollen som innpisker og suflør under forestillingen.
Rektor ved kulturskolen, Jørund Enzenbach forteller at elevene har jobbet med forestillingen siden skolestart i fjor høst, og at de viste fram utdrag under årets juleball, noe som ga topp motivasjon og førte til at flere elever ønsket å delta i oppsetningen. Rektor Enzenbach spilte også gitar sammen med elevene.
Kulturskolens elever bidro også med et live band som leverte skikkelig trøkk og høy energi gjennom hele forestillingen, med musikk som virkelig fanget stemningen fra musikalen. Lys og lyd ble levert av Simon Kongshaug, en av kulturskolens ansatte, som samarbeidet tett med elevene for å sikre et profesjonelt uttrykk under forestillingen.
Oppsetningen av Footloose viser hvordan et samarbeid mellom skole og kulturskole kan gi fantastiske resultater. Nordmørspostens kulturredaksjon triller ikke terning ved slike arrangementer, men her er det så mange flinke talenter at sekserne kommer til å trille for mange av dem i fremtiden.