Offensiv ledelse i Nordic Light 2.0. Fra venstre, Jens Morten Viktil, Arne Beck og Niels Sørensen.

Fra konkurs til comeback: Nordic Light sikter mot verdensherredømme

Fotofestivalen Nordic Light er tilbake i Kristiansund, med ny eier, ny daglig leder og ambisiøse planer. Investoren Jens Morten Viktil har kjøpt festivalens tidligere lokaler og sikret merkevaren, mens fotograf Arne Beck skal lede satsingen mot en digital og global fremtid.

Publisert Sist oppdatert

Selv om Nordic Light har vært og skal fortsette å være en fotofestival, var det mange kunstutrykk, som var representert i Nordic Light-huset i Kristiansund under en nylig presentasjonskveld.

De ville alle høre om Nordic Light sin fremtid. 

– Vi må verne om fotografiet, vi vet ikke hvor lenge vi har det, sier ny daglig leder Arne Beck om Nordic Light 2.0.

Styreleder Jens Morten Viktil og daglig Leder Arne Beck var hjertelig til stede og fortalte offensivt om sine planer for nye Nordic Light, eller Nordic Light International Festival Of Photography som er det fulle navnet. 

Mange var nok også nysgjerrige på bruken av bygget – Nordic Light Huset som ligger i Konsul Knudzons gate 4. På samme plass som Sibas en gang hadde sitt bakeri like ved Caroline Kino i Kristiansund. Arne Beck påpekte at fotografiet fortsatt har en viktig plass i byen, og at festivalens mål var og bli selvdrivende.

Vi tok opp et mer praktisk spørsmål først, og spurte styreleder Jens Morten Viktil:

– Hvem eier dette bygget nå?

En engasjert Styreleder Jens Morten Viktil forteller om Nordic Light 2.0

–Jeg kjøpte det litt før jul, svarer Viktil, og forteller at han fra før av eier den andre delen av bygget med leiligheter.

Han er forsiktig med å svare når vi spør om pris, men lander på å si litt under prisantydningen på 4,8 millioner kroner. Han så nytten av fortsatt drift, og tok også med merkevaren Nordic Light i investeringen.

Viktil fikk tilbud om boet i Nordic Light. Her så han at det var mye spennende historie. Ingen var, til hans overraskelse, interessert i å kjøpe, så han slo til.

Arne Beck, fotograf og daglig leder zoomer inn med å si at han hadde lyst til å reise til Nordic Light hvert år fotofestivalen ble arrangert. Men som arbeidende fotograf hadde dette dessverre ikke latt seg gjøre.

– Det var en tragedie at festivalen gikk konkurs! sier Beck.

Beck og Viktil forteller videre at de jobber med Syndicate Art. Dette sikrer verdier, og også ektheten i det som selges. Noe som igjen er en sikkerhet for både kunstner og kjøper. De har også knyttet til seg Niels Sørensen fra Danmark, som har ekspertise på dette med sikkerhet i forhold til blokk-kjede-teknologi, og sikkerhet i forhold til salg av originale bilder. Syndikat kan fort vinkles til mer negative ting på andre siden av loven, som mafia. Her derimot handler det om å sikre sine verdier. Noe det nå satses stort på.

Viktil forteller om det digitale sikkerhetskonseptet.

–Det er vanskelig å få omsetning av fotografier, forteller Arne Beck, men forteller at de har knyttet seg til Blomqvist Auksjonshus i Oslo. Her blir bilder utstilt under hele auksjonen, også mot de store auksjonshus i utlandet.

Gjennom visjonen om å kombinere anerkjente kunstnere med lokale talenter, setter nye Nordic Light sitt fokus på å bygge et online galleri. Dette for å nå ut til en global arena. Beck sier han ser frem til pendling mellom Bergen og Kristiansund, og roste de naturskjønne flyturene med Widerøe langs Norges vestkyst.

 Arne Beck gleder seg til å være med å løfte, og utforme Nordic Light. Beck påpeker:

– Jeg er en konsept utvikler!

Nordic Light versjon 2.0 er klar for en liten utstilling under Operafestukene. Lokalene i Konsul Knudtzons gate 4 vil være åpne for publikum i begynnelsen av februar. Med den nye satsingen lover Nordic Light både bevaring og fornyelse av fotograferingens kunstform i regionen. De tenker allerede nå 2026, for neste år fyller festivalen 20 år.

– Hva er så motivasjonen for Nordic Light 2.0?

–Verdens herredømme, får vi til svar. Fint fremkalt med et smil.

Powered by Labrador CMS