
Kolbjørn-smørkuk og språklig snert
Latteren runget i den lille salen på samfunnshuset.
Det ble fullt hus og høylytt latter da Are Sende Osen, kjent fra NRK-programmet Are og Odin, besøkte Kulturstua i Batnfjord torsdag 27. mars.
På programmet sto et humørfylt og historisk foredrag om den norske kongerekka, basert på hans populære podkast, bøker og TV-serie.

Fullt hus og stående applaus
Med 76 publikummere til stede var arrangementet blant de mest besøkte i Kulturstuas historie. Til vanlig trekker lignende arrangementer mellom 20 og 30 gjester.
– Dette må være rekord for Kulturstua, var en kommentar som gikk igjen blant de fremmøtte.
Og stemningen levde opp til tallene. Publikum lo høylytt og lenge underveis i det halvannen time lange foredraget.
En idé som tok av
Historien om hvordan Kongerekka ble til, er i seg selv blitt en del av fortellingen. Are Sende Osen fikk ideen i 2018 om å lage en ti episoders podkast om de norske kongene. Sjefen i NRK var i utgangspunktet lunken.

– Han sa noe sånt som «vi får nå se». Resten er historie, sier Osen fra scenen.
Podkasten har i dag 43 episoder, og er fulgt opp av tre bøker og en TV-serie. Osen har turnert med foredraget over hele landet, fra skoler og fengsler til rådhus, Stortinget og Slottet – om enn uten kongelige til stede.
Stortinget ga latter
Publikum fikk høre om da Osen holdt foredrag på Stortinget. Tilbakemeldingen derfra vakte god latter i Batnfjorden:
– Jeg holdt et 45 minutter langt foredrag på stortinget, ikke for politikerne, men for en annen avdeling. Når jeg var ferdig, kom lederen bort og sa: «Det her er de lengste 45 minuttene jeg har opplevd i Stortinget», fortalte Osen.
Sagaene som kilde

Osen fortalte med stort engasjement om de islandske sagaene, kongesagaene og manuskriptet Fagerskinna, som danner grunnlaget for innholdet i serien. På samme sted som Fagerskinna ble funnet, lå et annet, morkent pergament – som ble døpt Morkenskinna.
Kongene som omtales inkluderer Olav Tryggvason, Erik Blodøks og Harald Hårfagre – sistnevnte kjent for å ha klippet håret sitt ute på Bremsnes på Averøy.

Slaget på Rastarkalv
En sentral del av kvelden var fortellingen om det historiske slaget på Rastarkalv, som ifølge Osen illustrerer både taktisk kløkt og historisk dramatikk. Han fortalte om høvdingen Egil Ullserk, som la en list for å overbevise fienden om at kongens hær var langt større enn den faktisk var.
Ti menn bar hvert sitt merke og marsjerte med mellomrom over en åskam, slik at Eirikssønnenes styrker trodde det fantes en ekstra hær bak åsryggen. Mens Eirikssønnene vaklet, stilte kongen opp sin egentlige hær i en lang og tynn linje for å unngå omringelse.
– Synet av merkene fikk Eirikssønnene til å tro at de var blitt avskåret fra skipene sine. De trakk seg tilbake, men da Gamle Eriksson fikk oversikt, angrep de igjen. Nå var Håkons hær overtallig, og vant slaget, fortalte Osen.
Kolbjørn-smørkuk og språklig snert
Mot slutten av kvelden utfordret Osen publikum til å spre en noe uortodoks detalj videre:
– Når dere kommer hjem, og noen spør hva det handlet om, så vil jeg at dere skal si: «Han fortalte om en islending som het Kolbjørn, som han kalte for Kolbjørn-smørkuk.» Og så spør dere, tror dere det tilnavnet er positivt eller negativt ment? Selv holder jeg en knapp på positivt.
Latteren satt like løst da som tidligere på kvelden.
Signering og bokprat
Etter foredraget ble det mulighet til å kjøpe bøkene i Kongerekka-serien, og mange benyttet sjansen til å slå av en prat med Are Sende Osen og få en signatur med på kjøpet.
Arrangementet ble oppfattet som både lærerikt og underholdende, og flere publikummere uttrykte etterpå at dette var noe av det morsomste de hadde opplevd i Batnfjord.
– Det var rett og slett en historietime med magekrampe, sa en fornøyd tilskuer på vei ut.
Her kan du begynne å lytte på NRK-serienKongerekka