Inghild Karlsen er kunstneren som har utformet hundene som skal vokte Normoria.

Kunst og knoppskyting i Kristiansund

To kvinnelige kunstnere setter preg på Kongens Plass – Normoria nærmer seg åpning.

Publisert Sist oppdatert

Når Normoria åpner dørene på Kongens Plass, vil byens offentlige rom få et nytt løft både fysisk og kunstnerisk. Kunstneren Inghild Karlsen (73) har fått i oppdrag å plassere to av sine signaturskulpturer – to hunder – foran inngangen til det nye kulturbygget. Det markerer nok et kapittel i en lang og mangfoldig historie om Kristiansund som kulturby.

Kirkelandet sett fra Nordlandet.

Kunstprosjektet ble først presentert under et arrangement ved Caroline Kino og konferansesenter i mars. Der ble det også løftet fram hvordan kunst i det offentlige rom kan spille en viktig rolle i utviklingen av bymiljøet.

– Dette er en viktig gest til et offentlig rom som er i endring, og det gleder meg at hundene nå får vokte en så sentral plass i byen, sa Inghild Karlsen under arrangementet.

Kulturby med lang tradisjon

Kirkelandet Kirke markerte i sin tid at Kristiansund var gjenreist etter krigen.

Kristiansund har en særegen historie, både som gjenreisningsby og som kulturby. Etter bombingen i 1940 og de påfølgende krigsårene ble byen gjenoppbygd med tanken om «den polykrome by». Farger og moderne arkitektur ble brukt som virkemiddel for å skape håp og identitet.

Odd Østbye

Odd Kjeld Østbye (født 14. april 1925 i Vestre Aker, død 4. januar 2009 i Bærum) var en norsk arkitekt, professor ved Arkitekthøgskolen i Oslo og rektor samme sted i perioden 1989–1992.

Blant arbeider han har utført er Grorud brannstasjon, Snarøya kirke, Kirkelandet kirke, Karasjok kirke, Åssiden kirke, Venabygd fjellkapell og Sletta kirke.

Østbye fikk Houens fonds diplom for Grorud brannstasjon i 1975 og Betongtavlen i 1987 for Kreditkassens nye hovedkontor i Middelthunsgate i Oslo. Sammen med Harald Hille fikk han Betongtavlen i 1985 for Snarøya kirke.

Østbye mottok Kongens fortjenstmedalje i sølv i 2004.

Kilde: Wikipedia

Denne gjenreisningstanken fikk sin formelle avslutning med innvielsen av Kirkelandet kirke i 1964, tegnet av arkitekten Odd Østbye. Kirken, også kjent som «Atlanterhavskatedralen», er fredet i nasjonal klasse. Østbye kalte opprinnelig sitt utkast for «Bergkrystall i roser», og beskrev det som inspirert av en dues vingeslag.

– Kirken i Roligheten er et helt unikt byggverk, og representerer noe vi bare har ett av i hele verden, sa Inghild Karlsen.

Utsmykking i offentlig rom

For mange kristiansundere er byens utsmykking og kunst like viktig som bygningene selv. Minnesmerker, statuer og detaljerte fasader er blitt en del av hverdagen, og mange har sine favoritter.

Et kjent eksempel er kronhjorten i Vanndamman, som i generasjoner har fascinert barn og unge. Statuer som dette er ikke bare utsmykking – de er også bærere av minner og lokal identitet. Flere av oss som vokste opp på Kirkelandet har klart å mase oss til å sitte på hjorten.

Hjorten ser ned mot byen, Freikollen og Kirkelandet Kirke, også kjent som Atlanterhavskatedralen.

Statuer og monumenter er imidlertid ikke immune mot slitasje eller hærverk. I påsken måtte politiet rykke ut etter meldinger om herverk mot kronhjorten. I 2019 ble tre unge menn dømt for vandalisme på samme statue.

– Vi må alle følge med og hegne om også denne delen av vår kulturarv – det som er, sa Karlsen.

To kvinnelige kunstnere på Kongens Plass

Med Inghild Karlsens to hunder får Kongens Plass et nytt uttrykk. Samtidig ruver veggmaleriet «Fru Justisia» fra 1968 fortsatt på motsatt side av plassen, ved det gamle tinghuset. Dette verket er laget av Aud Volckmar – også en kvinnelig kunstner.

Fru Fortuna av vår lokale kunstner Aud Volckmar fra 1968, ruver fortsatt på Kongens Plass i Kristiansund..

At to kvinnelige kunstnere nå får sette sitt preg på det nye byrommet, løftes fram som viktig i seg selv.

– Det er i meningsbrytningene det nye oppstår, sa Karlsen.

Diskusjonen om offentlig kunst og estetikk er alltid til stede, men i dette tilfellet er det liten tvil om at nye uttrykk får en naturlig plass i det moderne Kristiansund.

Slike hunder, i betong, skal vokte inngangen til Normoria.

– Jeg tror det er viktig at samtidskunst får være til stede i byrommet. Det skaper identitet og gir folk noe å tenke over, sa Karlsen videre.

Normoria og utvikling

Normoria, som reiser seg på Kongens Plass, er ment å bli et kulturhus med et mangfoldig innhold. Sammen med første trinn av Campus Kristiansund, markerer det en ny fase for byen – en by som etter mange år med stagnasjon nå viser tegn til vekst og knoppskyting.

Normoria sett fra Barmanhaugen i Kristiansund. Det er vår i luften, og bygget strekker seg oppover i takt med naturen og årstiden.

Samtidig følger det med debatt og spenninger i lokalsamfunnet.

Inghild Karlsen

Inghild Karlsen (født 15. januar 1952 i Tromsø) er norsk tekstilkunstner, billedhugger, fotograf og scenograf. Hun er også tidligere direktør ved Kunstnernes Hus i Oslo.[2]

Hun er utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole 1972–1974. Hun har også lærerutdanning i forming og studerte ved Vestlandets kunstakademi 1976–1981 og ved Konsthögskolan i Stockholm 1981–1982.

Karlsen er representert på samtidskunstscenen både med tekstilkunst, fotografi, skulptur, performance og som kurator for større prosjekter. Hun arbeidet i starten av sin karriere hovedsakelig med tekstilkunst og bruk av materialer som tovet ull, filt og silke. Hun arbeider i spenningen mellom gammelt og nytt og mellom det nyttige og det estetiske, med et spesielt fokus på nordnorsk kultur og håndverk i dialog med samtidskunstuttrykk. Som grafiker arbeider hun med koldnålsradering. Hennes scenografiske arbeider rommer alt fra scenografi og kostymer til tekst og layout. Hun er brukt på nasjonale scener som Beaivváš Sámi Našunálateáhter, Den Nationale Scene i Bergen, Hålogoland Teater i Tromsø og Det Norske Teatret i Oslo. Hun var også tidlig ute med performancekunst-sjangeren blant annet i samarbeid med de danske grunnleggerne av «Hotel Performa», Kirsten Dehlholm og Willie Flindt.

Karlsen har hatt separatutstillinger nasjonalt og internasjonalt siden 1979. Dessuten har hun deltatt i kollektivutstillinger i de nordiske landene og i USA, Italia, Tyskland og Polen. I 1999 var hun festspillkunstner ved Festspillene i Bergen, og hun har hatt atelierstipend ved PS1 i New York (1984–85), Cité i Paris 1988 og Bethanien i Berlin (1995–96). I 1999 fikk hun Statens garantiinntekt for kunstnere. Hun er innkjøpt av Norsk Kulturråd, Bergen Billedgalleri, Museet for samtidskunst, Henie Onstad Kunstsenter på Høvikodden, Dronning Sonja, Nordnorsk Kunstmuseum, Universitetet i Tromsø og Troms fylkeskommune.

– Jeg forstår at noe nytt alltid vil møte motstand, men byen må få utvikle seg. Vi trenger arenaer for kultur og deltakelse, sa Karlsen.

Debatt er viktig, men tilbakegang og tilbaketrekning bør ikke vinne fram. Kristiansund er i utvikling, og de nye prosjektene er synlige bevis på at byen er i bevegelse.

– Jeg håper hundene mine kan bidra til en følelse av tilstedeværelse og tilhørighet, midt i det nye som vokser fram, avsluttet Inghild Karlsen.

Kristiansund, som i generasjoner har vært kjent for sine sterke kulturuttrykk og arkitektoniske nyvinninger, får nå et nytt kapittel med Normoria, hundene, Volckmars veggmaleri – og det hele satt i konteksten av en lang kulturhistorie.

Powered by Labrador CMS