Fra venstre: Lill Snekvik (37, advokat) og Magne Brekstad (44, blikkenslagermester), foran ovnen fra tidlig 1800 tallet.

Lossiusgården går tilbake i tid

Magne og Lill har et ønske om å kunne la folk oppleve dette vakre huset.

Publisert

17 prosjekter får til sammen 9.4 millioner i tilskudd for å ivareta fredede kulturminner og kulturmiljø i privat eie fra Kultur -og folkehelse utvalget i Møre og Romsdal fylkeskommune.

Lossiusgården

Lossiusgården er en kjøpmannsgård fra 1780 i Kristiansund kommune i Møre og Romsdal. Lossiusgården ble fredet i 1924, og var en av de få kjøpmannsgårdene i Kristiansund som overlevde bombingen av byen i 1940. 

Lossiusgården ligger på Innlandet, den bydelen i Kristiansund der flest eldre bygninger er bevart og den har fått navn etter familien Lossius siden 1833. Klippfiskfirmaet Lorentz A. Lossius AS har hatt kontorlokaler og drevet eksport herfra fra 1833 til 2019. 

Opprinnelig gikk bygningen under navnet Tordenskioldgården

Nordmørsposten tok turen til eneste mottaker i Kristiansund, Magne Brekstad (44, blikkenslagermester) og Lill Snekvik (37, advokat) på Lossiusgården, huset de har eid siden 2020.

Inne i dette ærverdige bygget på Innlandet har Magne og Lill startet prosessen med å sette det tilbake til original stand for å kunne dele det med folket. 

I hjørnet på dette vakre rommet står en fler etasjes ovn som sannsynligvis er fra tidlig1800-tallet produsert av Næs Jernverk i Tvedestrand, designet av en dansk  designer med navn Henrik Meldahl. Næs Jernverk var de eneste som støpte ovner i lukkede former, dette ga et langt bedre resultat enn de med åpne former.

Til prosjektet med å sette istand ovn og pipe fikk de 42.000,- 

Fra venstre Lill Snekvik (37, Advokat) og Magne Brekstad (44, Blikkenslagermester) i gangen til festsalen.

Ovnen blir demontert av en privat person i Berkåk Trøndelag, som tar på seg oppdraget med å restaurere unike og spesielle ovner. Metallet blir blåst ren og behandlet etter de gamle arbeidsmetodene, er noen deler skadet eller ødelagte så produserer han disse.

Etter at ovnen er plukket fra hverandre kommer det feier og brannvesenet for å ta kontroll på pipe, dermed blir denne satt i stand for å dekke dagens krav.

Magne og Lill har et ønske om å kunne la folk oppleve dette vakre huset. De vil leie ut fest salen til lag og hendelser, da vil ovnen gi en ekstra dimensjon med den gode varmen på kalde dager og kvelder. 

Ovnen er like om ikke mer effektiv og rent brennende som moderne ovner på grunn av at den har flere kammer som tar bort sot og farlige stoffer.

På Lossiusgården er det alltid prosjekter på gang og de søker hvert år på enkelt prosjekter. I fjor fikk de støtte på 52.000,- til å sette i stand utvendige trapper ned mot kai og sjø.

Powered by Labrador CMS