Store smil og mye glede da Sparebanken Møre røpte at de støtter bykorpsene i 2025-2027.

Lover å ikke forsømme skolekorpsene mer

De neste tre årene får tre korpsene i Kristiansund sårt tiltrengt støtte fra en velvillig lokalbank. – Vi føler på mange måter at korpsene på et vis har blitt litt forsømt, sier den gavmilde banksjefen.

Publisert Sist oppdatert

Sparebanken Møre markerte onsdag 11.12.2024 en samarbeidsavtale med Kristiansund Skolekorps, Frei skolekorps og Musikkorpset Tempo. Det var i forbindelse med en korpsøving på Innlandet skole at avtalene ble kjent.

Avtalen skal sikre stabil rekruttering og sørge for korpsmusikk i gatene også i fremtiden. Hvert av korpsene får cirka 250.000 kroner, opplyser Sparebanken Møre til np.no.

Helle Rossen, finansiell rådgiver i Sparebanken Møre, sier banken vil gjennomføre et korpsløft i Kristiansund de neste tre årene:

- Vi vil være med og bidra og samarbeide for å gjøre korpsene mer synlige og gjøre dem lettere tilgjengelige og attraktive.

Medgir forsømmelse

Fra venstre: Helle Rossen, finansiell rådgiver i Sparebanken Møre, Tore Vevang, banksjef i Sparebanken Møre, Nina Ersnes Hansen, styreleder i Kristiansund Skolekorps og Arne Hansen fra Kristiansund Skolekorps.

- Det er veldig lett å se alt som har idrett å gjøre, og vi føler på mange måter at korpsene på et vis har blitt litt forsømt i denne sammenhengen, sier Tore Vevang,  banksjef i Sparebanken Møre sin kristiansundsavdeling. Banken satser stort på å være en sjenerøs bidragyter til all frivillighet innen idrett og kultur i hele fylket.

- De økonomiske forholdene har jo også med forutsigbarhet å gjøre når man skal øve og forberede seg over lang tid til blant annet det mest kjente for korpsmusikken, 17. mai. Dette koster jo penger, de lever ikke på luft? 

- Korpsenes deltakelse har vel vært sett på som en selvfølge, tror jeg, mener Tore.

– Mange har tenkt at det var en selvfølge at de måtte være der. Folk tok korpsene som en selvfølge. Men også korpsene trenger litt støtte for å kunne ha forutsigbarhet nok, og å få satt opp attraktive program, ikke minst for de som er utøvere, tenker jeg. Støtten gjør at man kan både ha eksterne ressurser inn og planlegge aktiviteter som man har økonomi til å håndtere. 

Arne Larsen fra Kristiansund Skolekorps skyter inn:

- Og ikke minst utstyr. Instrumenter og alt av utsyr koster jo penger.

– Kommer utrolig godt med

Styreleder Nina Ersnes Hansen i Kristiansund musikkorps sier at dette betyr det at vi kan nå sette fokus i 2025 på enda mer rekruttering, oppretthold av det tilbudet som er. Men å få lov til å komme ut til enda flere barn, så får mulighetene til å komme og spille. Så den støtten her kommer jeg utrolig godt med.

 - Dette kommer jo akkurat i tide som en julegave?

- Den kommer som en julegave, ja! Det er jeg veldig glad for! Dette ble jo også presentert for barna som en julegave. De skulle ikke kjøpe sjokolade for dem, men dette brukes til å få med enda flere korpskompiser og venner med i skolekorpset, sier Nina.

– Var helt «døde»

 - Ja, for rekrutteringen til frivillige organisasjoner i dag, det kan jo ofte variere. Har det vært utfordringer med å få nok barn til å spille i korps?

 - Ja, det har vært det. Skolekorpsene i Kristiansund var jo helt «døde». For to år siden, i 2022, lå vi jo helt brakk. Vi hadde kun to medlemmer igjen etter pandemien. De var blitt voksne. Vi jobbet mye med å rekruttere. Siden så har vi jo jobbet ganske hardt for å få det opp å stå igjen. Nå har vi jo en fantastisk god base på Innlandet Skole og Allanengen Skole, som vi skal bygge videre på nå, og forhåpentligvis øke medlemsmassen ganske betraktelig og gjøre korpset tilgjengelig for flere barn.

Skal ut og rekruttere nye medlemmer

Vi må ikke stå her og finne ut at Kristiansund ikke har et skolekorps. Det beste med korps er at vi har ingen på reservebenken. Alle er med. Det er en viktig ting at dette er en arena for alle.

Styreleder Nina Ersnes Hansen i Kristiansund musikkorps

 - Hvordan ser dere på fremtiden nå?

 - Vi har store vyer, vi! sier Nina Ersnes Hansen med et stort smil.

- Tanken er at vi skal starte i januar-februar 2025. Da vil vi dra ut og besøke flere skoler og få flere barn til å prøve instrumenter. Vi har et veldig godt samarbeid med kulturskolen. For å spille i korps, må du først starte med å lære noen noter. Her må vi starte først med å få barn inn for å få startet med å lære seg å spille noter. Når de blir erfarne nok, kommer de inn i korpset. Vi skal vi jobbe med å gjøre korpset synlig og vi skal være tilgjengelige. Vi skal skape gode events for de medlemmene og barna som nå spiller i korpset, slik at de ikke går lei og finner andre interesser. Vi har jo konkurranse med mange andre aktiviteter. Det er andre idretter, og vi har konkurranse med TikTok og YouTube.

 - Hvilken aldersgruppe er det dere får inn i korpset?

 - Vi starter i andre- og tredjeklassen, det er korps i SFO. Videre helt opp til de er 16 år, da kan de gå inn i voksenkorpset.

 - Hva er responsen så langt da?

 - Det er Arne som er primus motor her. Når han startet og satte i gang dette, så hadde jo ganske mange som begynte, men så er det jo også en del frafall, sier Nina

– Så det handler hele tiden om å få inn igjen nye, og gjerne få tilbake dem som har spilt litt, de som har vært litt usikre, og få dem enda mer i gang.

Kan ikke ta korpsene for gitt

– Videre så er det det samfunnsansvaret, som det blir sagt her også. Folk regner med at på 17. mai skal korpsene spille, men dette krever mye øving, innsats og rammer for å kunne klare å skape et godt korps. Vi må ikke stå her og finne ut at Kristiansund ikke har et skolekorps. Det beste med korps er at vi har ingen på reservebenken. Alle er med. Det er en viktig ting at dette er en arena for alle. Korpset er bredde snarere enn at det skal være prestisje. Det er veldig inkluderende. Når du har lært å spille et instrument, så har du en gave for resten av livet. Den evnen har du med deg om du spiller i voksenkorps, eller om du tar fram instrumentet ditt julaften og spiller en julesang, sier Nina

Arne legger til: 

- Den støtten vi får her bidrar til at det første året til den nye rekrutter kommer til å være gratis. Økonomien er jo absolutt et tema her, så vi er jo veldig glade for at Sparebanken Møre stilte med den biten også. Dermed blir inngangsbilletten litt lettere for dem som vil prøve det. 

Helle Rossen fra banken er enig med Arne: 

- Vi håper jo, som Arne sier, at det hjelper på rekrutteringen. At folk får kjenne at dette er artig og får prøve det med støtte en stund. 

Banksjefen selv, Tore Vevang, legger til: 

- Denne støtten går jo over tre år. Dermed gir det jo forutsigbarhet til å planlegge aktiviteter og utvikle det slik at man de slipper å tenke på penger hele tiden. Jeg tror at resultatet blir så bra at vi må vel sikkert fornye dette i nye tre år. Vi håper jo det! 

- Vi håper vi får så mange nye medlemmer at vi blir nødt til å reforhandle? legger Arne til. 

- Dette høres jo seg veldig bra ut da?

– Ja, det her er helt fantastisk. Det blir mange gode 17. mai – dager fremover. Det er bare å glede seg! Dette er en god julegave som vil komme mange barn til gode fremover, sier Nina.

Musikantene i Kristiansund Skolekorps jubler for korpsløftet!
Powered by Labrador CMS