STOR BILDEREPORTASJE!

F.v.: Maia Dall Ripnes, Kate-Helen Jektvik Dyrnes, Ida Enlien, Emilie Skarshaug Nerland, Torild Stølan Utby, Elisabeth Stangeland, Aurora Skarshaug Nerland og Rebekka Stangeland.

Lucia-drømmen gikk endelig i oppfyllelse

– Jeg hadde veldig lyst som barn, men fikk aldri sjansen, sier Torild Stølan Utby, trosopplærer for Den norske kirke. For tredje år på rad får bergsøykvinnen spille rollen som Sankta Lucia.

Publisert Sist oppdatert
Glade barn synger!

Np.no var der på selveste Lucia-dagen, fredag 13. desember, i hele Nordmøres «Atlanterhavskatedralen» – Kirkelandet kirke – da Kirkelandet Barnekor inviterte til markering av St. Lucia.

Nydelig forestilling også sett fra galleriet.

Paul-André Grande Nilsen, kantor i Kirkelandet kirke, ledet an og forklarte de oppmøtte familiene om hvem egentlig Sankta Lucia var. 

Så var det klart for prosessjon med Sankta Lucia-sangen, og flere solofremføringer fra de flinke barna.

I kirkerommet satt stolte foreldre og besteforeldre. Stemningen? Himmelsk, nydelig, vakker. Skjønn barnesang fra et kor bestående kun av jenter.

Torild Stølan Utby som Sankta Lucia.

Sankta Lucia

Den hellige Lucia eller sankt Lucia, ofte kalt Sankta Lucia (283–304), var en ung, rik, kristen martyr som ble helgenerklært av den katolske kirke, blant anglikanskelutherske og ortodokse kristne. Navnet hennes er avledet fra lux, lucis «lys», og hun er de blindesbeskytter. Hennes festdag i Vesten er 13. desember.

Hun feires på sin helgendag den 13. desember, også kjent som luciadagen. I Norden er feiringen av luciadagen en relativt ny feiring. Den ble gjeninnført i Sverige på slutten av 1800-tallet, og har fra 1950-årene spredt seg til resten av Skandinavia. Den karibiske øya Saint Lucia er oppkalt etter henne, og er første gang nevnt på slutten av 1500-tallet.

Kirkens egen trosopplærer, Torild Stølan Utby, forteller til NP.no at hun var den blonde Sankta Lucia første gang i 2022.

– Selv om jeg tviler på at den ekte Lucia var blond, sier Torild og ler. 

Selv har hun så langt hår at det rekker henne til knærne.

 – Det er litt upraktisk, men er blitt et «varemerke» for meg. Jeg har hatt lengden til og fra i ti-femten år, sier Torild. 

– Frisørbudsjettet er lavt, ler hun. 

– Lucia, fikk du den rollen som barn?

 – Nei, jeg måtte passere 40 før jeg fikk være det. Det viser vel bare at man aldri skal gi opp! Da jeg gikk på Gjemnes barneskole hadde jeg lyst, men det ble aldri meg, sier trosopplæreren.

Trosopplærer Torild Stølan Utby bærer sin hårpryd med stolthet. Det blonde håret rekker henne ned til knærne!

Etter den flotte feiringen ble det selvsagt enda mer kos, med lusekatter og saft til store og små. Noe både trosopplæreren og kantoren benyttet seg av.

Paul-André Grande Nilsen, kantor i Kirkelandet kirke og Torild Stølan Utby, trosopplærer for Den norske kirke.

 

Kirkelandet Barnekor inviterte til markering av St. Lucia i «Atlanterhavskatedralen» fredag 13. desember.

Onsdag 18. desember byr det seg en ny sjanse til å se barnekoret i aksjon, da med advent - og julekonserten. Les mer om den hos kirken.

Fra venstre: Mila Dybvik, Alida Saltnes, to bakerst som ikke vises så godt. Deretter solistene Maia Dall Ripnes, Ida Enlien, Emilie Skarshaug Nerland, og ytterst til høyre Ida Sofie Enaasen Lønseth.
Rad 1 f.v.: Ida Enlien, Mila Dybvik og Alida Saltnes.
Rad 2 f.v.: Alva Rindahl Hamnes, Ida Sofie Enaasen Lønseth, med flere.
Kirkelandet Barnekor inviterte til markering av St. Lucia i «Atlanterhavskatedralen» fredag 13. desember.
Torild Stølan Utby, trosopplærer for Den norske kirke og Paul-André Grande Nilsen, kantor i Kirkelandet kirke.
Glade barn synger!
Powered by Labrador CMS