Må lære seg å gi faen
Helle Fladseth Karlsdottir (37) er oppvokst på Flatsetøya på Frei. Oppveksten i idylliske omgivelser ved Flatsetsundet med lek i naturen og et hjem med mye musikk har gitt henne en trygghet til å gi mer faen. Nå inviterer hun til leirbål på Kulturfabrikken.
Nordmørspostens kulturredaksjon inviterer Helle Fladset Karlsdottir til en prat på Plan A i Kristiansund. Helle passer godt til den orientaske looken på kafeen i Kaibakken. – Vi skal tross alt snakke om yoga!, - og musikk selvfølgelig.
Helle lærte seg å spille Neil Young-låter fra sin far allerede i barndommen. Hun beskriver barndommen som en tid fylt av musikkglede og gode vennskap, hvor hun blant annet spilte gitar på kulturskolen og hadde band som valgfag på ungdomsskolen.
Etter å ha gått på Frei barneskole og Frei ungdomsskole, startet Helle på musikklinja ved Atlanten videregående skole. Senere utdannet hun seg til lærer i Bergen, med musikk, kunst og håndverk som spesialfelt. Hun har også prøvd seg som frisør i Oslo. Likevel var det musikk og yoga som skulle bli de store lidenskapene hennes.
Musikalsk reise: Musikken har vært en rød tråd i Helles liv. Som ungdom var hun med i bandet «Folk For Forest», sammen med blant andre Stian Aune og Andrea Wiik. Bandet vant en konkurranse som ga dem studiotid med Frode Alnæs. Prosjektet ga henne en forsmak på musikkverdenens muligheter.
Senere har Helle vært involvert i ulike musikkprosjekter, blant annet «Dumpster Divas», et protestmusikkprosjekt inspirert av felles dumpster diving-opplevelser med Trine Straume. Selv om Dumpster Divas nå er lagt på is, har Helle fortsatt sitt kreative arbeid med blant annet bandet «Souls Around The Fire». Hun er også involvert i «Sacred Shit», et punkprosjekt på Voss som handler om å utfordre normer og være bøllete og vill. Hun har også et prosjekt med en kompis: «Brødrene Bliss», et hiphop-prosjekt som er preget av improvisasjon, der spontanitet og kreativitet er greia.
Yoga og livsfilosofi: Yoga kom inn i Helles liv etter et besøk hos en familie i England, hvor hun opplevde fellesskapet rundt surfing, yoga og lakrissalg på festival. Vel hjemme startet hun på kurs hos Lene Ripnes sammen med sine søskenbarn. Helle utviklet etter hvert sitt eget program, «Kunsten å gi faen», som handler mindre om tradisjonell yoga og mer om å hjelpe folk å finne mot til å leve autentiske liv.
– Mange tror de må være på en bestemt måte for å bli akseptert av flokken. Mitt mål er å få folk til å angre mindre på det de ikke har turt å gjort, sier hun.
Helles kurs tiltrekker seg i hovedsak kvinner i 50-årene, men åpner for alle som ønsker å bryte ut av etablerte mønstre og ta mer kontroll over egne liv. Filosofien hennes handler om å stole på seg selv, finne egne svar og utfordre samfunnets forventninger.
Familie og hjem: Helle bor på Voss sammen med sin mann, som er filmprodusent, og deres to sønner som hun kaller for Lillebjørn og Lilleulv.
Hun underviste som lærer i grunnskolen, men fant fort ut at hun ikke kunne stå for det som skolen representerte. –Jeg kunne ikke være med på å drepe all nysgjerrighet og kreativitet, og finne feil på barna som ikke passet inn, sier Helle.
– Jeg sa klart fra til sjefen, at dette vil jeg ikke være med på , så jeg sluttet, sier Helle bestemt.
Barna får hjemmeundervisning, et valg Helle tok for å gi dem muligheten til å dyrke nysgjerrighet og kreativitet utenfor rammene av tradisjonell skolegang.
Hun beskriver Voss som sitt hjem, men Kristiansund vil alltid ha en spesiell plass i hjertet hennes.
– Når jeg kjenner sjølufta i Kristiansund, vet jeg at jeg er hjemme. Samtidig har jeg funnet fellesskap på Voss med mann og barn.
–Man føler jo seg hjemme der man etablerer et fellesskap, sier hun.
Helle er stadig på leting: Helle fortsetter å utforske nye prosjekter, både som musiker og yogainstruktør. Hun ser for seg en fremtid hvor hun inspirerer andre til å ta plass og være til bry når det trengs. Men hun har blitt mindre aktivist, og vil heller gå foran ved å være et eksempel.
– Litt som jordkloden. Den har roen og har tid, samtidig så har den ville stormer og utbrudd, forklarer hun.
– Mange kvinner tør ikke å ta plass. Det er noe jeg selv jobber med, å være mer brysom, samtidig som man skal være snill og oppføre seg skikkelig. Vi skal ikke bare gå med på alt fordi vi tror andre forventer det.
Med konserter, yoga og engasjement for bærekraft og rettferdighet, vil Helle finne seg selv, men også vise vei for andre.
Neste stopp er Klubbscenen fredag 17. januar, hvor hun inviterer til pølser og musikk rundt leirbålet – en kveld som garantert vil varme gjestene på Kulturfabrikken i Kristiansund.