BOKSIGNERING AV LOKAL FORFATTER:
Mener lesing av bøker gir erfaringer vi ikke får via skjermer
Olav Lie Gundersen fjernet seg fra sosiale medier for fem år siden. – Jeg fikk en realitetsorientering fra min sønn. Det har vært en befrielse, sier forfatteren. Nå er averøyingen klar med en novellesamling med historier som i større og mindre grad er basert på virkelige hendelser.
Nordmørspostens kulturredaksjon hadde nylig gleden av å møte forfatteren og averøyingen Olav Lie Gundersen på Knutepunktet på Bruhagen i Averøy, der han signerte sin siste bok.
Gundersen er aktuell med sin tredje utgivelse, novellesamlingen «Båt uten anker», som består av tolv historier som utforsker livets uforutsigbare strømninger.
Boken tar for seg hvordan tilfeldigheter og små valg kan ha stor betydning.
Gundersen skildrer hvordan arv og miljø former våre veivalg, og hvordan vi navigerer i en verden preget av både kontroll og kaos.
«Båt uten anker» er inspirert av Carl Jungs teorier om underbevisstheten, og utforsker hvordan vår indre verden kan påvirke handlinger og skjebner på ubevisste måter. Temaene spenner fra frihet og identitet til kjærlighet og sorg. Gundersen inviterer leserne til å reflektere over hvordan selv de minste avgjørelser kan endre livets retning.
Om prosessen og inspirasjonen
Gundersen forteller til NP.no at ideen til boken vokste frem gjennom hans mange år som offshorearbeider og fisker.
– Jeg har samlet mange historier gjennom årene, fortellinger med gjenklang i folk jeg har møtt på sjøen, sier han.
Boken inneholder historier som alle har et utgangspunkt i virkeligheten, men Gundersen understreker at han har brukt narrative grep for å skape litterær dybde.
– Rundt 25-80 prosent av hver historie er basert på virkelige hendelser, forklarer han.
Han trekker frem en personlig tragedie som en viktig inspirasjon for en av fortellingene.
– Denne historien var en inngangsport til arbeidet med hele boken. Det var krevende å skrive, men den har fått mange gode tilbakemeldinger, sier han.
Temaer og budskap
Gundersen forklarer at tilfeldigheter er et gjennomgående tema i novellene.
– Jeg ville vise hvordan det vi ofte tror er tilfeldigheter, kan være preget av arv og erfaringer. Livet er kanskje ikke så tilfeldig som vi liker å tro, reflekterer han.
Han trekker også frem musikkens rolle i boken.
– Musikk er en sentral del av livet mitt, og jeg ville bruke den til å binde sammen de ulike temaene i fortellingene. For eksempel anbefaler jeg å lese Johnny Cashs «Livet», sier han med et smil.
Skriveprosess og utfordringer
Gundersen innrømmer at det mest utfordrende med å skrive boken var å begrense seg.
– Jeg kunne ikke skrevet dikt – det ville blitt for kort. Samtidig måtte jeg passe på å ikke miste poenget ved å være for detaljert, sier han. Han sammenligner novelleskriving med å legge et puslespill, der hvert ord må falle på riktig plass.
Liv og refleksjoner
Gundersen bor i dag på Averøy med kone og tre barn. Han forteller at han sluttet med sosiale medier i 2019 etter en ærlig samtale med sin åtte år gamle sønn.
– Jeg fikk en realitetsorientering fra ham, som ba meg legge bort telefonen. Det har vært en befrielse, sier han.
Han håper boken hans kan inspirere til refleksjon og ettertanke.
– Noveller er et fint sted å starte for de som ikke leser mye. De kan ligge på nattbordet og leses litt om gangen, sier han, og legger til at han ofte trekker paralleller mellom lesing og en tur på fjellet.
– Du legger fra deg noe der oppe – det samme skjer når du leser en god bok.
Videre planer
Gundersen avslører at han jobber med et par barnebøker.
– Jeg har skrevet en barnebok som ble lagt på vent, denne skal jeg gjøre ferdig, så skal jeg skrive en til i samme slengen.
Han avslutter med en oppfordring til leserne:
– Lesing gir oss nye perspektiver og erfaringer som vi aldri ville fått gjennom skjermene. Jeg håper boken min kan være en slik opplevelse for mange.