Skjalg Raaen hadde tid til å ta en kopp kaffe og en prat med Nordmørspostens kulturredaksjon.

Skjalg lærte bort sine beste triks

Ungdom fra kulturskolene på Nordmøre fikk lære å spille i band av en av Norges beste gitarister: Skjalg Raaen. 

Publisert Sist oppdatert

Lørdag 18. januar samlet ungdom fra kulturskolene på Nordmøre seg på Kulturfabrikken for en helt spesiell dag med Skjalg Raaen, gitaristen kjent fra Åge Aleksandersens; Sambandet. Raaen, født 27. desember 1980 i Bangsund, Namsos, har vært en del av Sambandet siden 2005 og mestrer flere instrumenter, blant annet gitar, pedal steelgitar, mandolin og banjo. Han har også samarbeidet med artister som Ida Jenshus, Maria Arredondo og Terje Tysland. I tillegg til sin rolle som musiker er han en erfaren produsent, og i 2022 mottok han Trondheim kommunes kulturpris for sitt bidrag til norsk musikkliv. Denne dagen var han dedikert til å inspirere unge nordmørske musikere.

Her spiller Skjalg Raaen sammen med Åge & Sambandet i 2023, på sammen scene som ungdommene fra kulturskolene fikk spille på i dag

Fra lydsjekk til coaching

Dagen startet med lydsjekk, hvor Raaen hjalp ungdommene med å sette opp instrumentene sine og sikre at lydbildet fungerte godt. Etter lydsjekken samlet han alle deltakerne i en omring, hvor han delte sine tanker om samspill og hvordan man kan få et band til å fungere bedre sammen. Deretter demonstrerte han samspillet på scenen, hvor han viste hvordan dynamikken kan forbedres ved å justere rytmeseksjonen og andre små detaljer.

– Det er stor forskjell på å spille sammen og det å spille samtidig. Når dere lytter til hverandre, blir hele lydbildet bedre, forklarte Raaen.

Han oppfordret ungdommene til å utforske flere instrumenter for å utvikle en bredere musikalsk forståelse:

– Alle musikere burde lære seg litt trommespill. Det gir en dypere forståelse av rytme og hvordan man kan samhandle med resten av bandet.

Roar Halten (t.v.) i Streambird hadde en times seanse sammen med Skjalg Raaen (t.h.) for at ungdommene skulle bli bedre kjent med sin veileder.

Praktiske eksempler og personlig oppfølging

Gjennom dagen jobbet Raaen tett med de ulike bandkonstellasjonene. Han tok frem gitaren og spilte sammen med ungdommene for å demonstrere hvordan små endringer kunne gjøre stor forskjell. En bassist fikk for eksempel tips om å bruke plekter for å fremheve lyden, mens andre fikk råd om å justere dynamikken i spillingen sin.

Han delte også innsikt i hvordan han selv øver:

– Når jeg øver, spiller jeg ofte feil med vilje for å teste ut hva som fungerer og ikke fungerer. Det handler om å bli mer bevisst på hva man driver med.

Ungdommene fikk stille spørsmål underveis, og Raaen svarte ærlig og åpent på alt fra sceneskrekk til forberedelser før konserter:

– Jeg er alltid nervøs før jeg går på scenen, enten det er for 50 eller 5000 mennesker. For meg handler det om å forberede meg godt – trene, spise sunt og gjøre alt for å være mentalt og fysisk klar.

Andrea Ansnes Foss (13) fra Frei går på Kristiansund kulturskole, og drømmer om å bli musiker.
Her spiller Andrea Ansnes Foss gitar og vokal sammen med bandmedlemmene i The Introverts: Anna Solbjør, Qadir Jibril, Victor Skogli Olsen og Jakub Faka.

Andrea Ansnes Foss (13) fra Frei som spiller  i bandet The introvert tok seg tid til en prat med Nordmørsposten, og fortalte at det hadde vært en lærerik dag. Hun synes at Skjalg Raaen var en kjempeflink lærer. 

– Jeg tror vi har blitt flinkere til å snakke med hverandre og lytte til hva de andre spiller, sier Andrea.

– Skjalg fikset gitaren min også, forteller hun.

– Vi lært også at det er viktig å fortelle noe morsomt for å få publikum i godt humør. 

– Så fikk vi kjempegod pizza, det var bra.

Konsert for publikum

Dagen ble  avsluttet med en åpen konsert på Byscenen. Her fikk bandene vise frem hva de har lært gjennom dagen, og  demonstrere noen av tipsene og triksene de har fått fra Raaen. Publikum fikk en unik mulighet til å oppleve hvordan ungdommene har utviklet seg, og hvordan veiledningen har hjulpet dem til å løfte samspillet sitt.

– Det er viktig å få spille på en skikkelig scene, forteller Skjalg Raaen. 

Det fikk de såvisst på Kulturfabrikken i Kristiansund, som har alle de fasiliteter man kan drømme om av en moderne scene.

Tonetråkk fra Averøy inviterte like godt læremester Raaen opp på scenen for å spille sammen med de.

En meningsfull opplevelse

Gjennom dagen fikk ungdommene mer enn bare tekniske ferdigheter – de fikk også motivasjon og inspirasjon til å fortsette med musikken. Raaen understreket viktigheten av å fokusere på det positive:

– Jeg går inn med positive ører og lytter etter det som er bra. Man lærer noe av alt man gjør, enten det fungerer eller ikke. Det viktigste er å synes musikk er gøy. Du blir aldri god til noe du ikke liker.

For mange av deltakerne ble dette en dag som gav dem nye perspektiver og verktøy de kan ta med seg videre i sin musikalske utvikling. Med en kombinasjon av konkret veiledning, engasjerende eksempler og ærlige refleksjoner har Raaen satt spor som kommer til å inspirere lenge etter at dagen er over.

Hanne Tømmervåg, faglederen for Kulturskolen i Kristiansund var veldig fornøyd med dagen og takket alle som møtte opp for å lage stemning i salen. Bak ved scenen instruerer Skjalg Raaen et av bandene.

Initiativtaker til Nordmørslarm

Hanne Tømmervåg, fagleder for Kristiansund kulturskole som er initiativtaker til Nordmørslarm sammen med Kulturfabrikken, fortalte om bakgrunnen for arrangementet.

– Det hele startet i januar i fjor, da vi sammen med kollegaer fra kulturskolene på Nordmøre ønsket å gjøre noe for bandmiljøet. Vi ville gi ungdommene en mulighet til å møte hverandre, reise til byen og spille på en profesjonell scene, fortalte Tømmervåg.

Hun pekte på at bandmiljøet har dabbet av i mange kommuner, og vi mener at det var viktig  å skape slike sosiale og læringsfokuserte arenaer for de som spiller i band.

– Noen av ungdommene drømmer om å bli profesjonelle musikere, mens andre bare liker å spille i band for det sosiale. Dette er en fin arena for begge deler.

Tømmervåg understreket viktigheten av samarbeidet med Kulturfabrikken, som stiller sine fasiliteter til rådighet for arrangementet.

– Vi ringte til Skjalg, og han sa ja med det samme. Det er så fantastisk å se hvor mye ungdommene lærer av å jobbe med profesjonelle som ham. Skjalg har arbeidet med mange ungdommer og ser verdien av slike prosjekter, sa hun.

Hun nevnte også fjorårets arrangement, der Håvard Takle Ohr deltok som veileder, og la til:

– Det er også kjekt for ungdommene å jobbe med noen andre enn musikklærerne de kjenner fra hverdagen. Mange visste nok ikke hvem Skjalg Raaen var før i dag, men de har virkelig lært mye av ham.

Med slike initiativ håper Tømmervåg og Kristiansund kulturskole å bidra til et sterkere bandmiljø og flere møteplasser for unge musikere på Nordmøre.

Hege Holten som er daglig leder ved Kulturfabrikken.

Hege Holten tok seg også tid til å snakke med Nordmørsposten, og sier at en av målsetningene til kulturfabrikken er å sørge for at det kommer nye generasjoner med musikere. – Det er jo de som skal opptre på scenene og gi oss opplevelser, sier Hege og er veldig fornøyd med årets Nordmørslarm.

– Vi skal være musikkens ballbinge,  og samarbeidet med kulturskolene går hånd i hanske med det Kulturfabrikken skal være. 

– Vi har jo møtt en del av disse ungdommene på jam og andre arrangementer. Det er morsomt å se at så mange melder seg på og vil bli enda bedre musikere. De må lære seg å kommunisere med lydfolkene og de må lære seg å spille sammen i band, avslutter Holten.

Powered by Labrador CMS