SE VIDEO FRA KONSERTEN

Roomservice på Klubbscenen.

Roomservice på en onsdag

Menyen var håndlaget, med en rett fra hver musiker. Det var lekent med musikalske kvaliteter som mange flere burde fått med seg.

Publisert

Ti unge jazzmusikere fra Jazzlinja ved NTNU i Trondheim inntok Klubbscenen på Kulturfabrikken onsdag kveld. Under navnet Roomservice leverte de en meny med egenkomponert musikk, spekket med trøkk, improvisasjon og musikalsk overskudd.

Roomservice-meny som ble lagt ut på bordene på Kulturfabrikken.

Fulltallig besetning

Roomservice er andreårsstudentene ved jazzutdanninga i Trondheim. Hvert år legger de ut på turné for å vise frem hva de har jobbet med – og i år er det et sjeldent stort og samspilt lag som er ute og spiller. Med to slagverkere, to kontrabassister, to saksofonister, trombone, gitar, piano og vokalist hadde de både trøkk og nyanser å by på – og brukte hele registeret.

Flere av musikerne vekslet mellom ulike instrumenter. På ett tidspunkt tok pianisten opp en trompet og kastet seg inn i blåserekka, noe som vitnet om både ferdigheter og vilje til å prøve nye ting.

Ti musikere serverte publikum roomservice.

Alt de spilte var eget

Det mest imponerende med konserten var kanskje ikke samspillet eller det høye nivået, men at alt som ble fremført var egenkomponert musikk – ti låter, én fra hver musiker, som alle bidro til et variert og helstøpt konsertprogram.

Video: Odd Inge Teige

Før pause fikk publikum høre:

  • «The World» – Gustav Tornberg

  • «Oh, what a lovely day» – Sander Eilertsen

  • «Any which way» – Erik Wie Flaig

  • «Garden» – Alma Wikström

  • «Idle findings» – Einar Folkesson Norberg

Etter pause fortsatte det med:

  • «Piazza Bellini» – Rasmus Kirkholt

  • «Duplexity» – Adriana Døsvik

  • «Perlemorspatroner» – Jens Bonderup

  • «In my hands» – Mads Lundh

  • «Dancing with my shadow» – Eirik Kosberg

Musikken spente vidt – fra det luftige og utforskende, til det rytmiske og drivende. Det ene øyeblikket kunne man høre skjør vokal og åpne klangflater, det neste var det energiske soloer og tette blåsearrangement. Dette er et band som både kan holde igjen og gi full gass.

Roomservice på Klubscenen .

Frihet og samspill

Improvisasjon sto sentralt hele veien, men det ble aldri løsrevet. Musikerne lyttet til hverandre, bygde videre på hverandres ideer og tok sjanser – uten at det glapp. Her var det tydelig at dette er unge folk som både tør og vil, og som allerede behersker samspill på et godt nivå.

Blåserekka skapte trykk og stemning, og samspillet mellom de to trommeslagerne var tett og dynamisk – aldri masete, bare presist og energisk. Samtidig var det rom for stillhet og små detaljer. Det er nettopp denne variasjonen som gjorde konserten så engasjerende.

En meny verdt å ta vare på

Før konserten startet, hadde bandet lagt håndskrevne menyer med settliste ut på bordene. Et enkelt, men svært effektfullt grep som ga publikum eierskap til det som skulle skje. Det personlige preget gjorde inntrykk – og er noe flere band kunne tatt etter.

– Et håndskrevet program formet som en meny, er en ide som flere band burde kopiere.

Lek og utforsking i praksis

Roomservice viser fram det Jazzlinja i Trondheim har blitt kjent for: eksperimentering, samarbeid og stor musikalsk nysgjerrighet. Dette er dyktige studenter som leker seg fram til et eget uttrykk, og som fortsatt er i utvikling – både teknisk og kunstnerisk. Det er nettopp denne fasen som gjør slike konserter så interessante: her får publikum komme tett på prosessen, før alt er ferdig formet.

Alma Wikström sang sin egen sang Garden der inspirasjonen er hentet fra lek med søsteren i hagen når de var små barn.

Eit lite forbehold

For Nordmørsposten ble konserten tidvis noe introvert og på grensa til det kolokviepregede. Enkelte partier kunne med fordel hatt strammere form eller klarere retning, spesielt for et allment publikum. Samtidig er det nettopp i denne utforskingen at jazzstudentene lærer og vokser. Det musikalske nivået, det sterke fellesskapet og viljen til å utfordre gjør at konserten som helhet lander solid – og fortjener en firer på terningen.

Hvor var studentene?

Rundt tretti publikummere fant veien til klubbscenen denne onsdagskvelden. Det var ikke mange, og man kunne med rette spørre seg: Hvor var studentene fra Campus Kristiansund? Bare noen skritt bort i gata. Når unge musikere inviterer til en kveld med egen musikk, improvisasjon og utforsking, burde flere stille opp – særlig når konserten finner sted midt i sentrum. Her har Jazzklubben en utfordring med markedsføringen. 

Jazzklubben ønsker allerede velkommen tilbake på fredag

På slutten av konserten tok Simon Kongshaug fra Kristiansund Jazzklubb ordet. Kongshaug, som til daglig er musikklærer ved Averøy kulturskole, benyttet anledningen til å takke publikum og ensemblet – og til å minne om at jazzklubben allerede fredag 4. april er tilbake med nytt arrangement på samme scene.

Da står Amanda Ginsburg Kvartett på plakaten i Klubbscenen, i Jazzklubbens regi, mens In Every Way EAGLES – «It's one of these nights» spiller på Byscenen samme kveld.

Powered by Labrador CMS