Fv: Ann Helen Stamnsve og Lilly Lura Kjønhaug i harmonisk duett i Nordlandet Kirke 19. januar 2025.

Rørende hyllest av Eva Peggy Stensønes

Kvelden ble en personlig og rørende opplevelse for over 200 fremmøtte.

Publisert Sist oppdatert

 

Ann Helen Stamnsve (med fiolin) er datteren til Eva Peggy Oldenborg Stensønes. Her sammen med musikerne Asgeir Tronstad Gjøstøl, Lilly Lura Kjønhaug og Asbjørn Ole Karstensen. – Vi har gått gjennom hele forfatterskapet hennes og plukket ut de mest kjente sangene, samt noen av mine egne favoritter. Vi samarbeidet tett med Asgeir Gjøstøl, som komponerte mye musikk sammen med mamma. Det var mye flott å velge mellom, sier Ann Helen.

Konserten «Viser i Vestavind» fylte Nordlandet kirke 19. januar 2025 med en musikalsk reise gjennom forfatterskapet til Eva Peggy Stensønes.

Fv: Asgeir Tronstad Gjøstøl, Ann Helen Stamnsve og Lilly Lura Kjønhaug. Selvkomponert musikk, sagn, gode historier med irsk-inspirert folkemusikk. Dette fikk tilhørerne servert, og det ar tydelig at det ble tatt godt i mot, med stor applaus gjentatte ganger.

Etter konserten tok np.no en prat med Ann Helen Stamnsve, datteren til Eva Peggy, som står i spissen for denne hyllesten. 

Eva Peggy Oldenborg Stensønes

Eva Peggy Oldenborg Stensønes (fødd 18. februar 1952, død 31. desember 2019) var ein artist, kulturarbeidar og lærar frå Smøla på Nordmøre.

Stensønes utdanna seg til lærar på Levanger lærarskule. I 1976 fekk ho øya Remmingen i gåve frå Harald Kuløy. Øya vart bruka som feriestad.

Stensønes ga ut debutalbumet sitt i 1978: Ka ska æ gjærra. Deretter kom utgjevingane Tausaskjær (1998) og Eplet og stammen (2002, saman med dottera Ann Helen Stamnsve).

2019 fekk Stensønes Smøla kommune sin kulturpris.

Kilde: Lokalhistoriewiki

Musikken som barndomsarv

– Hva var inspirasjonen til å lage en konsert basert på moren din sitt forfatterskap?

– Det er musikk jeg har vokst opp med, forteller Ann Helen. 

– Mamma spilte og sang allerede fra jeg var elleve-tolv år, og jeg var alltid med. 

– Mamma spilte og sang hele oppveksten min, men fra tolvårsalderen begynte jeg å bli med henne ut på spilleoppdrag. Jeg lærte tidlig å være andrestemmen hennes og ble på mange måter oppdratt inn i musikken.

Ann Helen smiler når hun forteller hvordan hun begynte å spille fiolin: 

– En dag lå det en fiolin på bordet hjemme. Jeg trodde jeg skulle spille tverrfløyte, men mamma hadde tydeligvis andre planer. Det angrer jeg ikke på i dag.

Musikken har vært en sentral del av livet hennes, men sykdomsperioden til moren satte en stopper for musikken. 

– Da mamma mistet sangstemmen, tok konsertene våre slutt. Etter at hun gikk bort, tok det tid før jeg klarte å ta frem musikken hennes igjen. Jeg har hele tiden jobbet med musikk, men jeg måtte ta en pause fra mammas sanger. Det var så nært og sårt. Men nå, fem år senere, føles det godt – nesten helende – å fremføre dette igjen. 

Fv: Asgeir Tronstad Gjøstøl, Ann Helen Stamnsve og Lilly Lura Kjønhaug. – En dag lå det en fiolin på bordet hjemme. Jeg trodde jeg skulle spille tverrfløyte, men mamma hadde tydeligvis andre planer. Det angrer jeg ikke på i dag.

Personlige sanger og historier

– Hvordan har dere valgt ut hvilke sanger og historier som skulle fremføres?

– Vi har gått gjennom hele forfatterskapet hennes og plukket ut de mest kjente sangene, samt noen av mine egne favoritter. Vi samarbeidet tett med Asgeir Gjøstøl, som komponerte mye musikk sammen med mamma. Det var mye flott å velge mellom, sier Ann Helen.

Hun legger til at konserten ikke bare er en reise i musikken, men også i familiehistorien: 

– Mange av sangene handler om øya Remmingen og slektshistorien vår. Gjennom sangene har jeg blitt kjent med slektningene mine, selv de jeg aldri møtte, som oldefar. Det er en personlig opplevelse å få dele dette med publikum.

 

Enkle og harmoniske uttrykk

– Noe av musikken deres har et tydelig irsk preg. Hvordan har dette påvirket fremføringen?

– Det irske har alltid vært en del av musikken jeg har spilt. Det sniker seg inn både i melodiene og harmoniene, forklarer Ann Helen. 

– Jeg har også vokst opp med tostemte sanger, og det er veldig viktig for meg at det blir grundig og godt gjennomført. Å synge sammen med Lilly Lura Kjønhaug er en fryd – hun er utrolig dyktig.

Konserten har en bevisst enkelhet i uttrykket. 

– Vi bruker bare tre instrumenter: fiolin, gitar og piano. Det er nok. Musikkens fokus skal ligge på tekstene og harmoniene, sier hun. 

Rørende øyeblikk

– Hva ønsker dere at publikum skal sitte igjen med etter konserten?

– Jeg håper de går hjem med varme i hjertet og følelsen av å ha fått høre gode historier. Kanskje noen til og med feller en tåre, sier Ann Helen med et smil.

Flere blant publikum ble tydelig rørt under konserten, og det er noe Ann Helen setter stor pris på. 

– Det er veldig sterkt å se hvor mange som har et forhold til mamma og musikken hennes.

«Viser i Vestavind» fremstår som en rørende og varm hyllest til Eva Peggy Stensønes, og publikum i Nordlandet kirke fikk en uforglemmelig opplevelse.

En digital arv

Etter Eva Peggy Stensønes gikk bort, tok Ann Helen på seg ansvaret for å gjøre musikken hennes tilgjengelig digitalt. 

– Mange savnet sangene hennes, og jeg bestemte meg for å digitalisere alt, til og med den gamle LP-en hennes. Det er rørende når folk tar kontakt og forteller at sangene har betydd noe for dem. Spesielt «Tausaskjær» har gjort inntrykk på mange, forteller hun.

 

Eva Peggy Stensønes (1952-2019) er kjent for låter som blant annet låter som «Tausaskjær», «Portugiseren» og «Smøla, Smøla»

Videre planer

– Kan vi forvente flere konserter fremover?

– Absolutt! Vi har to konserter planlagt allerede. Først skal vi spille i Aure Arena nå på torsdag, og deretter i Kvernes kirke fjerde mai. Vi spiller også sammen i andre sammenhenger, så det blir definitivt flere muligheter til å høre oss.

 «Viser i Vestavind» er ikke bare en hyllest til Eva Peggy Stensønes, men er også en levende tradisjon som føres videre. Publikum i Nordlandet kirke fikk en varm og rørende opplevelse, og musikken lever videre i nye former, både på scenen og digitalt.

 

Musikken, sangene og historiene ble fremført av fv: Asgeir Tronstad Gjøstøl(piano og fløyte). datteren Ann Helen Stamnsve (sang/fiolin) og musikerne Lilly Lura Kjønhaug (vokal), og Asbjørn Ole Karstensen (gitarer)
Mange kom og hørte på «Viser i vestavind», hele 205 tilhører satt i Nordlandet Kirke og fikk høre sanger og historier fra en kjent og kjær artist forankret i lokalhistorie.

 

Powered by Labrador CMS