SE VIDEO

Historisk vandring i Tøvika på Averøy. Her fra Tøfthaugen.

Stor interesse for historisk vandring på Averøya

– Det var ikke snakk om å bli kjørt til skolen. Mange barn gikk flere kilometer hver dag, i all slags vær. De kom aldri for seint til skolen.

Publisert

Det ble en vandring med  samferdsel og bosettingshistorie fortalt med korte stopp på gamle ferdselsårer i Tøvika da Averøy historielag arrangerte historisk vandring søndag 27. april 2025. 

De fremmøtte gjør seg klar for dagens historiske etappe.

Om lag 75 personer møtte opp ved krysset Tøvikveien/Kornstadveien for å delta på den historiske vandringen. Været var helt fantastisk og som bestilt.

Her går turen ut til pynten over det nedlagte fergeleiet i Tøvika. T.v.: Tidligere Tidligere fylkeskonservator for Møre og Romsdal fylkeskommune Bjørn Ringstad sammen med tidligere ordfører i Averøy Kristin Sørheim, fremst i rekka.
Plakat for arrangementet.
Her er utsikt mot kringtunetTøfthaugen der Hansusa ligger. (det hvite huset til venstre i bildet). Tunet ligger rett ovenfor det gamle fergeleiet i Tøvika.

Tøvik som boplass og trafikknutepunkt

Vandringen startet med en gjennomgang av Tøviks utvikling som boplass. John Harry Kvalshaug, tidligere ordfører i Averøy (1997–2003) for Senterpartiet, var historisk guide for dagen. Han forklarte hvordan Tøvik tidligere var et viktig trafikknutepunkt.

– Tøvik var et viktig trafikknutepunkt før bilene kom. Folk reiste herfra med båt for å komme seg videre til resten av kommunen og til byen, sa Kvalshaug.

Historiker og forfatter Terje Holm med Tøvik fergeleie i bakgrunnen.

Forfatter og historiker Terje Holm, kjent blant annet for Fergeboka, deltok også, og bidro med kunnskap om historien rundt fergeforbindelsen til Tøvika, som var den korteste fergeforbindelsen i Møre og Romsdal.

Skoleveier i krevende terreng

Turen gikk videre langs gamle ferdselsårer. Her fortalte guiden om de lange skoleveiene barna i området måtte gå.

Inga Johansen forteller om hjemmplassen Tøfthaugen i Tøvika, her sammen med John Harry Kvalshaug som holder mikrofonen.

– Det var ikke snakk om å bli kjørt til skolen. Mange barn gikk flere kilometer hver dag, i all slags vær, fortalte Kvalshaug

Deltakerne fikk på nært hold oppleve å gå på de gjenngrodde veiene som fortsatt bærer preg av tidligere tiders bruk.

– Det er rart at dette en gang var hovedveien, sa en medvandrer på tur over heiene i Tøvika. 

Harry Kvalshaug med mikrofonen viser vei på de gejnngrodde stiene som var fortidens veisystem i Tøvika. Her gikk barna på ubrøytede veier til skolen i all slags vær. –De kom aldri for seint til skolen ble det sagt.

Oppvekst på Nermyrene

Langs ruta ble det gjort stopp ved flere gårdstun i Tøvika. 

John Harry Kvalshaug fortalte om hvordan rydningsarbeidet formet landskapet på Averøya.

Toril Wirum forran husene på Nermyrene.

Toril Wirum bidro med slektshistorie knyttet til Nermyrene, et av småbrukene i området.

F.v.: Toril Wirum, Torill Marie Roksvaag og John Harry Kvalshaug.

Torill Marie Roksvaag  fortalte om sin oppvekst på Nermyrene. Hun bodde der fra barneskolealder til hun var 17 år gammel.

 Roksvaag delte minner fra tiden på småbruket og om endringer som har skjedd i området siden den gang. Hun mintes tiden før veien var bygd, da de parkerte barnevogna hos naboen og tok med seg ungen i en bagg fram til Nermyrene. 

Det er Torill Marie Roksvaag som eier eiendommen i dag.

Kvalshaug fortalte om historien rund byggingen av veien fram til Nermyrene. 

– Veien hit sto alltid neders på kommunens pririteringsliste, så privat iniativ måtte til, mintes han og fikk flere nikk fra de i vandringsfølget som husket dette. 

Avslutning på Martnadssletta

Etter en times tur i det fine været ble den historiske vandringsturen avsluttet på Martnadssletta, hvor Averøys hjortefarm ligger. En underkommunisert severdighet liggende ikke så langt fra Atlanterhavsveien. 

Hjorten lurer på hvem som kommer på besøk.

Gårdens historie strekker seg tilbake til vikingetid, der området var en markedsplass, der lokale og tilreisende møttes til handel, sosialt samvær og kappestrid. Flere forminner og gravrøyser på gården vitner om aktivitet langt tilbake i tid.

Vel fremme på Martnadssletta.

Her ble det servert hjorteburgere fra grillen, bakels og kaffe. 

Mange benyttet anledningen til å hilse på de tamme hjortedyrene. Dette må være et eldorado for barn i distriktet. Se video nederst i artikkelen. 

Her stekes hjorteburgere til sultne historievandrere.
Ved husveggen på Martnadssletta fikk deltakerne fikk anledning til å samles, prate og diskutere dagens inntrykk.

Regnet ventet på Averøy Historielag

Averøy Historielag kunne nesten ha annonsert vandringen med regnværsgaranti – men kun etter arrangementets slutt. Været holdt seg tørt under hele vandringen, før regnet satte inn akkurat idet den offisielle delen av arrangementet var over. 

Video fra Martnadssletta. Video: Odd Inge Teige

Powered by Labrador CMS