Britt D'Angelo, leder av Ramsailt,

Ungdommen skaper nye smaker

Ungdommen får skinne under «Klippfiskdagan 2025» i Kristiansund. Med matopplevelser, kulturinnslag og karrieremuligheter innen havbruk, ønsker arrangørene å styrke unges tilhørighet til byen og dens klippfisktradisjon.

Publisert Sist oppdatert

Kristiansund forbereder seg til årets utgave av «Klippfiskdagan», som har utviklet seg til et av byens største kulturarrangementer. I 2025 er ungdommen i sentrum, med et omfattende program som kombinerer kultur, mat og næringsliv.

Britt D'Angelo, leder av Ramsailt og en av arrangørene, understreker at festivalen handler om mer enn underholdning – den skal styrke tilhørigheten til byen og dens historie.

– Det er viktig å kjenne til Kristiansunds historie og miljø. Å bevege seg i Vågen, kjenne lukten av salt og tjære, og være omgitt av det autentiske historiske miljøet, danner et viktig bakteppe for arrangementet. Vi ønsker at ungdommen skal bli kjent med denne historien og føle en slik tilknytning til byen at de velger å komme tilbake og bosette seg her, sier D’Angelo.

Vekst og behov for flere frivillige

Festivalen har vokst betydelig over tid, og interessen øker for hvert år.

– Arrangementet er blitt så stort som det kan bli med de ressursene vi har. Vi er fortsatt relativt få frivillige som jobber med dette, så vi ønsker oss flere folk som kan bidra i Ramsailt, forteller D’Angelo.

– Å gå i Vågen og kjenne lukten av salt og tjære og være i det autentiske historiske miljøet som omgir oss, er et viktig bakteppe for arrangementet, sier daglig leder Britt D' Angelo i Ramsailt.

Ungdomskonferansen «Et hav av muligheter»

Onsdag formiddag arrangeres ungdomskonferansen «Et hav av muligheter», hvor bedrifter fra havbruksnæringen presenterer karrieremuligheter for ungdomsskoleelevne i 9. trinnselever fra hele Kristiansund Kommune. 

Her får rundt 600 elever muligheten muligheten til å lære mer om havbruk og sjømatnæringen gjennom bedriftsbesøk hos blant annet Lerøy og Lossiusgården.

– Bedriftene står i kø for å delta. I år får vi blant annet foredrag fra Sigurd Folland AS, Nordic Halibut, Seabed Nordics og Møreforskning. Vi ønsker å vise elevene hvilke jobber som finnes innen havbruk, og hva som kreves for å jobbe der, sier D’Angelo.

klippfiskmarkedet

På onsdag ettermiddag får vi et av årets høydepunkter som blir klippfiskmarkedet, hvor elever fra sjetteklassene får hjelp fra elever kokkelinjen på Kristiansund videregående, der de eksperimenterer med et mangfold av nye spennende retter laget av klippfisk. I tillegg hjelper også veteranen Ingvald Rønninghaug barneskoleelevene med å lage matretter av klippfisk.

– Vi kan bacalao veldig godt i Kristiansund. Det er laget utallige varianter i mange år, og i år ønsker vi å utforske andre retter. Ungdommene får frihet til å skape noe nytt, og kanskje vi får en helt ny spesialitet herfra? spør D’Angelo.

– Skolene melder seg nå på allerede året før! Vi har truffet noe som hele byen setter pris på, og dette arrangementet trenger Kristiansund, sier D’Angelo.

Fra venstre: Britt D' Angelo, Sissel Bergsnev, Eva Halaas og Noralf Heggem. De utgjør noen av de frivillige i Ramsailt

Kulturelle innslag

«Klippfiskdagan 2025» inneholder også et variert kulturprogram. Tirsdag 10. juni arrangeres en hyllestkonsert til Kristiansund med dans, revy og opera. I tillegg setter Dale barneskole opp skuespillet «Folk og fant på Draget», som tar for seg historien til de reisende folkegruppene som romfolket og romanifolket i Norge.

D’Angelo oppsummerer at festivalen har vokst seg stor, men at det fortsatt er behov for flere frivillige for å videreutvikle arrangementet.

– Det er mye arbeid bak et slikt arrangement, men responsen vi får viser at det er verdt innsatsen, sier hun.

Det blir et innholdsrikt program i år, med ungdommen i fokus, lover Britt D' Angelo.
Powered by Labrador CMS