SE VIDEOINNSLAG!

F.v.: Inger Dyrlie (78) og Henny Tangen (70) er glade medlemmer i Kristiansund Husflidslag.

– Vi skulle absolutt hatt med oss flere unge

Gamle håndarbeidstradisjoner står i fare om de ikke vedlikeholdes og læres bort til nye generasjoner. Henny og Inger ivrer for å få med seg flere i Kristiansund Husflidslag.

Publisert Sist oppdatert

I gode, lune lokaler i gamle Goma fabrikker i Freiveien 22 i Kristiansund er det trivelig i det NP.no stikker innom for en prat om ståa i foreningen. De har holdt det gående med lokallag i Kristiansund helt siden 1976, så 50-årsjubileet er i sikte.

– Vi pleier å være fire-fem stykker her, men i dag er det bare oss to, sier Henny Tangen, opprinnelig fra Aukra, og Inger Dyrlie, opprinnelig fra Averøya. Begge er bosatt i Kristiansund. 

Henny Tangen med norsk vri med indisk stoff.

Kristiansund Husflidslag

Lokallagene i Norges Husflidslag er for alle som liker å skape med hendene, fordype seg i tradisjonshåndverk eller lære noe nytt i fellesskap med andre. Her arrangeres kurs og aktiviteter i et bredt spekter av håndverksteknikker, for ulike nivåer og aldersgrupper. Som medlem knyttes du til ditt nærmeste lokallag og får rabatterte priser på de fleste kurs og arrangementer. Du kan også delta på åpne møter, kurs og aktiviteter uten medlemskap. Gå til kurskalenderen og se hva som arrangeres nær deg.

I over 100 år har Norges Husflidslag jobbet for å fremme husflid og håndverk, kunnskap og skaperglede. Organisasjonen ble stiftet 12. Oktober 1910, under navnet Norges Husflidsforbund, og samlet husflid og kunsthåndverk i et nasjonalt fellesskap.

Facebook-siden til kristiansundsavdelingen finner du her.

Det er per januar 2025 i alt 74 medlemmer i Kristiansund Husflidslag, men selvsagt – de ønsker seg gjerne flere. 

Og gjerne yngre folk. Dagens yngste medlemmer er i førtiårene. 

Her holdes gamle husflid og håndverkstradisjoner i hevd, på tross av nåtidens kast og bruk-tankegang. 

Kristiansund Husflidslag runder i år 49 år i drift. De har egne lokaler på Goma.

Men noe er i ferd med å endre seg.

 Gjenbruk er mer i tiden også, og da er det ikke dumt å kunne bruke en synål og tråd til bøting av klær. Eller til å omsy til nye. Og det er nettopp det de to håndarbeidsvenninnene holder på med når de møtes på såkalt «omsaumgruppe».

– Vi driver med vedlikehold av gamle håndarbeidsteknikker. Det er viktig at de ikke glemmes bort, sier Inger Dyrlie.

– Men det er ikke lett å få tak i folk som underviser i de sjeldne teknikkene, legger hun til.

Begge damene har med seg sine nyeste prosjekter. Inger har et ullskjørt fra OL 1994 på Lillehammer.

F.v.: Henny Tangen (70) og Inger Dyrlie (78) og med banneret til Kristiansund Husflidslag.

– Det har nå hengt der. Nå vil jeg lage en festdrakt, og jeg skal sy på bånd fra Tingvoll båndveveri

Henny Tangen på sin side har fått tak i indisk stoff fra en bruktbutikk i Elnesvågen, «sari». Det skal hun bruke til å lage en helt ny, norsk festdrakt etter eget mønster og oppskrift.

– Jeg bruker et gammelt skjørt som min mor hadde og jeg skal lage en vest. Jeg hadde en kåpe med den fasongen jeg vil ha på vesten, så har jeg tatt inn målene noe på den for å få sydd vesten, forteller Henny.

Powered by Labrador CMS