Allmennkringkasteren og Det frie ord
«Jeg er uenig i det du sier, men jeg er villig til å dø for din rett til å si det» skal den franske opplysningsfilosofen Voltaire ha sagt på 1700-tallet.
Ytringsfriheten er en grunnleggende rettighet i et fungerende demokrati. I Norge er ytringsfriheten sikret i grunnlovens § 100.
Tidligere kunne ytringsfriheten bli begrenset av myndigheter som holdt tilbake informasjon og hindret at folk fikk opplysninger eller uttrykke sine meninger.
I dag er ytringsfriheten truet på en annen måte. Vi bombarderes med informasjon som ikke nødvendigvis er sann. Flere av klodens rikeste menn har egne informasjonskanaler og plattformer med millioner av mottakere.
Mange husker den italienske forretningsmannen Silvio Berlusconi, som på 1980-tallet kjøpte opp de mest populære TV-kanalene i Italia, startet et politisk parti og ble statsminister i til sammen ni år.
Denne oppskriften er det flere som har prøvd ut. Elon Musk kjøpte og omdøpte Twitter, Mark Zuckerberg har utviklet Facebook, president Trump har etablert og driver sitt eget sosiale nettverk, Truth Social. Med sine globale nettverk har dagens mediemoguler enorm innflytelse på meningsdannelsen i land over hele verden. Både å regulere og å skattlegge virksomheten er vanskelig.
I en slik mediaverden er det viktig å verne om redaktørstyrte medier og allmenkringkasteren, i Norge NRK.
NRK sin rolle i nyere norsk historie og når det gjelder bygging av en norsk identitet, kan vanskelig overvurderes. Barneprogram som Pompel og Pilt og Pelle Politibil, humorprogram som Fleksnes, Brødrene Dahl og Lillelørdag, underholdningsprogram som Kvitt eller Dobbelt og Mesternes Mester, nyttårshopprenn og tippekampen, serier som Lilyhammer og Skam har vært en del av oppveksten for nordmenn i generasjoner. Viktige nasjonale begivenheter som lokal- og stortingsvalg og EU-avstemninger har blitt formidlet opp gjennom årene. Og ikke minst; Da Brå-brakk-staven!
I dag er betydningen av NRK viktigere enn noen gang. Vi trenger mediehus, som ikke drives av storkapital(ister) med sin egen agenda, politisk eller økonomisk.
Norge må ha en sterk og uavhengig allmennkringkaster som gjenspeiler det kulturelle og geografiske mangfoldet i landet, og som beskytter våre demokratiske og liberale verdier.
Venstre mener at det er viktig å støtte opp om NRK slik at vi kan ha frie og uavhengige mediekanaler som sikrer befolkningen informasjon basert på fakta og kunnskap. Da får den frie debatten gode vilkår, slik som Voltaire, for snart fire hundre år siden, kjempet for.
Erik Rolfsen