Frode Sandøy, vi vet hva vi gjør
Vi ser at Frode Sandøy (FRP) er ute med et leserinnlegg der han går til angrep på den politiske posisjonen sitt budsjettforslag, og er lei seg for at vi ikke vurderte opposisjonens verbalforslag.
Joda Sandøy, vi kan betrygge deg med at alle forslag ble vurdert. Vi stemte også for et av forslagene fremmet av Venstres Carina Wollan Myhre som omhandlet kommunal legevakt.
Så kan det være greit for leseren å vite at når vi behandler budsjett i desember, så er dette en todelt prosess: Vi har en tall-del som går på rene omprioriteringer av kommunedirektørs forslag på drift og investeringer, og vi har verbalforslag som i sin natur ikke skal inneholde forslag som påvirker budsjettet direkte, men gir vår administrasjon oppdrag om å utrede ulike saker.
Posisjonen (AP, NML, Rødt, SP, SV og MDG) leverte i fellesskap både talldel og verbalforslag. Opposisjonen (V,H,FRP,INP) leverte felles talldel, men egne verbalforslag.
Når det gjaldt de øvrige forslagene som ble fremmet, og da spesielt det Frode Sandøy tar opp i sitt leserinnlegg, som omhandler å sette ansatte i Kristiansund sin pensjon ut på anbud, så stemte vi dette ned. Sandøy har helt rett i at vi ideologisk ser helt forskjellig på politiske løsninger, det er nå engang det som skiller våre parti. Så kan man diskutere hvem som eier fornuften og har de «riktige løsningene».
Så til selve forslaget fra FRP om konkurranseutsetting av kommunalt ansatte sine pensjonsordninger: Majoriteten av kommuner og fylkeskommuner er stort sett tilhørende i Kommunenes Landspensjonskasse(KLP). KLP er den største leverandøren av offentlig tjenestepensjon i Norge. Det særegne med KLP er at det også er eid av kundene sine; altså kommuner, fylkeskommuner, helseforetak og andre offentlige virksomheter og organisasjoner.
Etter siste kommune- og fylkestingsvalg, der høyresiden vant terreng, også i Møre og Romsdal fylkeskommune, så har Møre og Romsdal FK og et 30 talls kommuner vurdert andre pensjonsleverandører. 9 av disse skiftet leverandør. Vår egen fylkeskommune fikk gjort en vurdering av andre tilbydere, men landet på at i både pris og kvalitet kom KLP best ut. I tillegg er det et viktig poeng at alt overskuddet i KLP går tilbake til kundene i fellesskapet, mens andre forsikringsleverandører betaler ut profitten til sine eiere. I tillegg har organisasjoner som Fagforbundet og offentlige eiere rett til representasjon i KLPs styrende organer. Dette innebærer reell innflytelse på forsikringsordningene. Dette er ikke tilfelle i andre privateide forsikringsselskaper. Muligheten til innflytelse på utforming og virkningen av pensjonsordninger forstår den politiske ledelsen i Kristiansund viktigheten av.
Så kan vi lese videre at Frode Sandøy heller ikke lot seg imponere av posisjonens budsjettforslag. Det lever vi godt med. Men kanskje Sandøy bør dempe kritikken litt med tanke på at V, H, FRP og INP sitt alternative budsjett ikke engang lovlig kunne vedtas, da de brukte kronene flere ganger. Det hadde jo vært flaut å vedta et budsjett som Statsforvalter(som godkjenner kommunens budsjett)ville sendt rett tilbake til ny politisk behandling? Da hadde vi måtte brukt romjula til nytt budsjettmøte.
Selv er vi fornøyde med vedtak av vårt alternative . Dette trygget unge og eldre i kommunale bofelleskap, at prisen på influensavaksinen ikke ble doblet i pris slik kommunedirektøren foreslo, men hold på samme prisnivå. Vi er glad for å gi idrett og frivilligheten bedre rammer og at vi ikke kutter på helsesykepleierstilling. Vi pusher også på for å få bygget et sårt tiltrengt sykehjem, og at vi i mellomtiden har opprettholdt muligheten til å kjøpe sykehjemsplasser av våre nabokommuner. Vi mener også at de mer lavthengende fruktene for å få bedret kommuneøkonomien er å få ned sykefraværet og den kostbare vikarbyråbruken, enn å tyne ned folks pensjonsordninger.
Berit Tønnesen gruppeleder AP
Stig Anders S. Ohrvik gruppeleder NML
Sigve Torland gruppeleder Rødt
Jorunn K Kvernen, gruppeleder SP
Line Karlsvik, gruppeleder SV
Ralph Herter/Gro Santi, MDG