
Hun frykter nå kompetanseflukt og svekket rekruttering
Berit Tønnesen (Ap) mener Helse Møre og Romsdal ignorerer oppdraget fra helseminister Jan Christian Vestre.
– Har Helse Møre og Romsdal svart på oppdraget fra helseministeren? Svaret er nei, sier Berit Tønnesen, gruppeleder for Arbeiderpartiet i Kristiansund bystyre.
Tønnesen reagerer kraftig på saksbehandlingen i Helse Møre og Romsdal (HMR), etter det ekstraordinære styremøtet 31. mars. Der ble det diskutert hvorvidt det er mulig å videreføre pilotprosjektet for protesekirurgi ved Kristiansund sykehus, slik helseminister Jan Christian Vestre har bedt om.
– Styret og ledelsen i HMR sier de har svart på bestillingen. I praksis har de ikke beskrevet hvordan pilotprosjektet kan videreføres, bare hvorfor det ikke bør fortsette, sier Tønnesen.
– Har styret forstått sitt ansvar?
Tønnesen stiller spørsmål ved om styret i HMR har tatt inn over seg de nasjonale målsettingene i helsepolitikken, og viser til at helseforetakene er pålagt å følge føringer både fra Stortinget og sin eier – det vil si helseministeren.
– Sykehusstyrene skal forholde seg til nasjonale føringer og oppdrag fra eier. Oppdraget fra Vestre, gitt til Helse Midt-Norge og videre til HMR, var å se på hvordan man kan videreføre proteseprosjektet i Kristiansund. Det er dette oppdraget som nå er forsøkt besvart – men det er i beste fall en avvisning, ikke en vurdering, sier Tønnesen.
Faglig forsvarlighet som påskudd
Under styremøtet var direktør Øyvind Lødemel tydelig på at vurderingen av «medisinsk forsvarlighet ligger fast», og at økonomi var det sentrale temaet. Tønnesen mener dette er selvmotsigende.
– To av de fire alternativene som beskrives i saksframlegget er klart medisinskfaglige, blant annet behov for akutte døgnsenger. Likevel drøftes ikke disse faglige forholdene. De brukes i stedet som en begrunnelse for å legge ned prosjektet, sier Tønnesen.
Hun peker spesielt på at direktør Lødemel baserer sitt premiss på en uttalelse fra professor Henrik Kehlet i København, som hevder at det kreves akuttberedskap for å videreføre proteseprosjektet.
– Dette er en generell uttalelse, og vi vet ikke hva Kehlet faktisk har fått forelagt av informasjon. Det blir som å sitere ett avsnitt i en bok uten å sjekke kapittelet. Det er ikke faglig forsvarlig saksbehandling, sier Tønnesen.
– Dårlig dokumentasjon
Under møtet etterlyste styremedlem Roger Osen (Ap) dokumentasjon hva som var grunnlaget for Kehlets uttalelse. Lødemel kunne ikke gjøre rede for hva som var gitt til professoren av informasjon fra fagdirektør Trine K. Solligaard.
– Likevel brukes uttalelsen som et bevis for at det ikke er faglig forsvarlig å videreføre operasjonene. Hvorfor stiller ikke de andre styremedlemmene spørsmål ved dette? spør Tønnesen.
Hun stiller også spørsmål ved hvorfor styret ikke benytter den medisinskfaglige kompetansen de faktisk har tilgjengelig.
– Det virker som styret ikke ønsker å utfordre narrativet fra foretaksledelsen.
Fagmiljøet opplever seg motarbeidet
Pilotprosjektet for planlagt, selektert dagkirurgi i Kristiansund har vært et samarbeid med nasjonale helsemyndigheter og blitt løftet frem som et forbilde. Nå føler det ortopediske fagmiljøet seg ignorert, ifølge Tønnesen.
– For fagmiljøet som har bygd opp dette tilbudet, er det tungt. Det handler om et lokalt initiativ i tråd med nasjonale mål om desentraliserte og smidige helsetjenester. Men styret virker bare opptatt av gevinstrealisering ved samling på Hjelset, sier hun.
Hun frykter nå kompetanseflukt, svekket rekruttering og svekket tillit mellom lokalsykehuset og foretaket.
– Når leger og spesialsykepleiere ikke opplever støtte fra egen ledelse, er det stor fare for at kompetanse forsvinner.
Faglig forsvarlighet – men uten reell utredning
Tønnesen mener hovedproblemet er at styret aldri har forsøkt å beskrive hvordan pilotprosjektet kan videreføres.
– De har ikke utredet realistiske og faglig forankrede alternativer. I stedet har de konkludert med at det ikke er mulig, og brukt påstander om faglig uforsvarlighet uten å undersøke hva selektert elektiv kirurgi faktisk krever, sier hun.
Hun viser til at elektiv kirurgi, altså planlagt kirurgi, har helt andre krav til beredskap enn akutt kirurgi.
– Det er dette som burde vært gjenstand for utredning, ikke avvisning.
– Et viktig helsepolitisk signal blir ignorert
Helse Midt-Norge skal ta endelig stilling i saken i sitt kommende styremøte. Tønnesen mener det nå står om hvorvidt det regionale helseforetaket faktisk lytter til statsrådens oppdrag.
– Dersom Helse Midt-Norge bare kopierer HMRs vurderinger, blir statsrådens tydelige beskjed om å se på hvordan man kan lykkes i Kristiansund i praksis ignorert.
Hun frykter også at hele modellen for lokalsykehusene under SNR svekkes.
– DMS/SNR Kristiansund er en integrert del av det nye sykehuset – ikke et tillegg som kan kuttes for å spare penger.
– Svaret er nei
På spørsmålet om Helse Møre og Romsdal faktisk har svart på statsrådens oppdrag, er Tønnesens konklusjon tydelig:
– Nei. De har svart på hvorfor de ikke ønsker å videreføre prosjektet – ikke på hvordan det kan gjennomføres.
Hun avslutter:
– Dette handler om mer enn én operasjonstype. Det handler om faglig integritet, styringslinjer og lojalitet til nasjonal helsepolitikk. Det som nå skjer, er i strid med god forvaltningsskikk.
Mrk: Journalisten er medlem av Arbeiderpartiet og i slekt med Tønnesen.