Samarbeid for å sette potet. Fører av traktor Pål Kristiansen.

Hva med å dyrke dine egne grønnsaker?

For tiende år på rad inviterer to driftige Tustna-bønder urbane sjeler til å drive gårdsdrift og lade batteriene i hengekøye.

Publisert Sist oppdatert

I 2015 fikk Mona og Pål Kristiansen muligheten til å ta over hennes fars gård på Tustna. Ekteparet satte i gang et omfattende arbeid for å bygge opp gården til å produsere bærekraftig mat, drikke og opplevelser. I dag tilbyr de arrangementer, overnatting og restaurantdrift ved sjøen på det de kaller Tustna ladestasjon i Vorpbukta på Hals på Tustna.

Kurv full av økologiske grønnsaker.

Gården har et variert landskap med dyrket matjord, skog og utmark mot fjellet, samt et lite strandområde et stykke fra Hals-bygda.

Andelslandbruk, litt om prinsippet

Andelslandbruk (CSA – Community Supported Agriculture) er en egen form for direkte omsetning og dialog mellom gårder og forbrukere. Kjernen i ordningen er at forbrukere kjøper andeler av gårdens produksjon, for ett kalenderår av gangen, og deler derved risikoen for årsvariasjoner i avlingene. Dette er delingsøkonomi på høyeste nivå.

Du får din egen personlige bonde som leverandør av din mat. Vi produserer maten sammen og deler avlingene. Tanken er høy kvalitet på råvarer, lokalt dyrket, klimasmart og ikke minst optimal dyrevelferd hos husdyra.

Man skal ha en tilhørighet til sin mat. Den skal dyrkes uten sprøytemidler. På lag med hele naturen og vårt økosystem. Billigere mat? Det er ikke poenget, men det handler om å ta makta tilbake, både på kjøkkenet og på jorda. Og selvsagt støtte gården og bondens familie direkte. Les mer om prinsippene om andelslandbruk på www.andelslandbruk.no

Fra mai til desember holder de åpent for besøkende, med selskaper, møter og en restaurant i et ombygget sagbruk, hvor materialer fra egen skog er brukt i restaureringen.

Andelsbruk

Ekteparet Kristiansen forteller at interessen for andelsbruk oppsto etter at de flyttet til Tustna.

– Det var litt i media om andelsbruk akkurat da, og vi ønsket å lære mer for å ta vare på jorden. En studietur til Sverige via Matnavet på Mære i 2014 ga oss idéen. Der besøkte vi et stort anlegg med både økologiske melkekyr og grønnsaker.

En viktig grunn til at de valgte å starte med andelsbruk, var behovet for å videreføre gårdens tradisjoner samtidig som de ønsket et mer sosialt jordbruk.

Høst gleder fra åkeren.

Omstilling til økologisk landbruk

– Tanken var å ta vare på jorden, som tidligere har blitt brukt til melkeproduksjon. Samtidig ønsket vi et mer sosialt miljø enn generasjonene før oss, samt tilgang til økologisk mat, noe det var mangel på i 2014.

Navnet Tustna Ladestasjon har en personlig bakgrunn.

– Mine foreldre, som drev gården før oss, hadde en hytte i området hvor ladestasjonen nå ligger, omtrent én kilometer fra gården. Når vi var der, snakket vi ofte om å «lade batteriene», og dermed ble navnet Tustna Ladestasjon til.

Overnatting

For å gi flere mulighet til å oppleve naturen, har de satset på overnatting i hengekøyer.

– Tanken var å gjøre det mulig for dem som ikke er vant til å sove ute eller ikke har friluftsutstyr, å få prøve og oppleve det. Vi tilbyr også en mer luksuriøs opplevelse med tilgang til bad, alt nødvendig utstyr, reserveseng under tak, frokost, middag og en behagelig plass å være.

Hals Andelsgård

Hals Andelsgård dyrker økologiske grønnsaker. Andelslandbruk er et samarbeid mellom forbrukere og produsenter av mat og andre landbruksprodukter, hvor ansvar, risiko og avling blir delt etter avtale for ett år om gangen.

Poteter klar for vinterlagring.

Søker medeiere

For 2.500 kroner i 2025 kan interesserte bli medeiere i Hals Andelsgård. Dette dekker driftskostnader, inkludert frø, planter, gjødsel, utstyr, vinterlagring og administrasjon.

Når det er nok interesserte, arrangeres et informasjonsmøte hvor man får vite mer om hva det innebærer å være andelseier, hvilke grønnsaker som kan dyrkes, og hvilke aktiviteter som planlegges for sesongen, tidligere år har det deltatt fra 8 til 25 personer. 

Gjennom hele sesongen får andelseiere tilgang til selvhøstede grønnsaker, urter og spiselige blomster til eget bruk, samt frø til å så hjemme. De får også tilgang til vinterlagrede grønnsaker frem til 1. april 2026. I tillegg innebærer medlemskapet et sosialt fellesskap, kursmuligheter og sjansen til å vise barn og barnebarn hvor maten kommer fra.

Powered by Labrador CMS