
En lykkelig skilsmisse
Etter over et tiår i samme konsern, tar bedriften nå steget ut på egen hånd. Strenge krav til tiltaksplasser har gjort driften utfordrende.
NorPro feirer sitt 60-årsjubileum i år, men samtidig markerer 2025 en stor endring for bedriften. Etter å ha vært en del av Varde-paraplyen i mange år, skilles NorPro seg nå ut som et eget selskap. Daglig leder ved NorPro Anders Kleive Gulbrandsen forklarer bakgrunnen for fisjonen:
– Vi har vært en del av Varde siden fusjonen i 2010, men det er utfordrende å drive en industribedrift som er uløselig knyttet til NAVs tiltaksordninger. Kravet om mellom 30 og 50 tiltaksdeltakere gir oss begrensninger i hvem vi kan ansette, og vi kan for eksempel ikke sette en ufaglært person til å jobbe med krevende mekanisk arbeid. Derfor fisjonerer vi nå ut som en selvstendig enhet. Vi vil fremdeles ligge under eierskapet til Varde-paraplyen, men vil nå stå mye friere.

Sterkt fotfeste i industrien
NorPro har en lang historie innen industriarbeid. Siden 1981 har bedriften hatt base på Løkkemyra, der de startet som et verksted for skipsutstyr. I dag er de en betydelig aktør innen sveisearbeid og industrimekanikk.
– Vi har alltid hatt et godt naboforhold her. Dette er et område hvor alle kjenner alle, og vi har opparbeidet oss et sterkt nettverk og godt naboskap med nabobedriftene, sier Kleive.
Bedriften er tilknyttet Otek, opplæringsnemnda for tekniske fag, hvor Berit Tønnessen er daglig leder. Her jobber de for å få ungdom tidlig inn i læringsløp for fag som platearbeid, sveising, industrimekanikk og industrimontasje.
– Med fagbrev i industrimekanikk eller industrimontasje er man garantert jobb. Spesielt sørger vi for at sjømenn med allsidig erfaring får arbeid raskt, forteller Kleive.
Internasjonal kundebase, men lite kjent lokalt
Selv om NorPro har mange store internasjonale kunder, er bedriften mindre kjent i Kristiansund. Bedriften leverer blant annet utstyr til Hurtigruten og har ofte folk om bord for å inspisere og vedlikeholde fortøyningsutstyr, trosser og ankersystemer.
– Skip kommer alltid til å seile, uansett hvor avanserte
posisjoneringssystemer de har. Ankersystemer og fysiske sikringstiltak vil
alltid være nødvendige. Viking Sky-hendelsen er et godt eksempel
– vi var om
bord og inspiserte kjettingstopperne etter den ekstreme belastningen skipet ble
utsatt for, sier Kleive.
NorPro spesialiserer seg også på tau-tromler med plass til mellom 100 og 150 meter tau, avhengig av bruksområdet.

Fra Ukraina til arbeidspraksis i Norge
Blant de ansatte i NorPro finner vi Andrii Timakov, som har jobbet som sveiser i 16 år i Ukraina, blant annet ved atomkraftverket i Zaporizjzja. Han kom til Norge for halvannet år siden og har fått arbeid gjennom NAVs arbeidspraksisordning.
– Jeg trives godt i Norge. Jeg liker kulturen og friheten her, forteller Timakov.
Han legger ikke skjul på at det har vært utfordrende å få jobb i Norge:
– Det var vanskelig i starten, men nå gjennomfører jeg introduksjonsprogrammet og får arbeid gjennom NorPro. Språket er en utfordring, spesielt når det gjelder uttale og forståelse, men jeg jobber med det.

Timakov ser for seg en fremtid i Norge:
– Jeg trives veldig godt her, og vil bli her. Jeg bor her i Norge sammen med min kone og to døtre, og datteren min drømmer om å bo her og ta utdanning i Norge. Delen av Ukraina vi kommer fra, sør-Ukraina, er russisk okkupert og veldig ødelagt av krigen. Det er umulig for oss å reise tilbake dit, avslutter han.
Veien videre for NorPro
Det er en ny start som selvstendig bedrift fra 1. april, markerer dette en ny æra for NorPro. Bedriften fortsetter arbeidet sitt innen mekanisk industri og vedlikehold av skipsutstyr, samtidig som de satser på opplæring og kompetansebygging innen tekniske fag. Bedriften vil fremdeles ligge under eierskapet til Varde-paraplyen, men de blir nå uavhengige av kravene som hindrer dem i å ekspandere. De har en solid internasjonal kundebase og en voksende lokal tilstedeværelse, og framtiden ser lys ut for NorPro.