
Gass har en fremtid, olje har det ikke
Mener Norge må satse på gassproduksjon og blått hydrogen for å møte etterspørselen i Europa. Samtidig advares det mot videre oljeleting.
Torsdag 3. og fredag 4. april var Stortingsrepresentant Ola Elvestuen (V) på besøk i Kristiansund. Fredag var han og besøkte Campus Kristiansund, der turen blant annet gikk innom Kristiansund og Nordmøre Næringsforum (KNN)
Olje har ikke noen fremtid
Som tidligere klima- og miljøminister (V) pekte Elvestuen på at energibehovet i Europa gjør det nødvendig å produsere så mye gass som mulig. Han understreker at det er spesielt viktig å skille mellom olje og gass i debatten.
– Det er LNG som holder oppe prisen, men det er også den vi må bli kvitt først. Vi må holde trykket på blått hydrogen, for det er etterspørselsdrevet, sier han.
Elvestuen mener videre at karbonfangst og lagring er avgjørende for å møte miljøutfordringene, men advarer mot å holde fast ved gamle leteaktiviteter.
– Vi trenger en tydeligere debatt om forskjellen mellom olje og gass. Gass har en fremtid, olje har det ikke, mener han.
GreenH satser på blått hydrogen
Elvestuen trekker frem selskapet GreenH som et eksempel på fremtidsrettede prosjekter innen blått hydrogen.
– De bygger nå anlegg i Bodø og var nylig på besøk hos oss for å presentere planene sine, forteller han.
Han roser også bystyret i Tromsø, som har bidratt til å realisere prosjektet gjennom økonomisk støtte.

Samspill mellom næringsliv og regioner
Ole Johnny Rugseth (daglig leder KNN) fortalte om KNN sine initiativ, blant annet rekruttering utenfor fylket og fremhever betydningen av samarbeid mellom regioner og næringsliv for å sikre bærekraftig utvikling. Han viser til «Bli med hit»-initiativet, der 80 bedrifter fra hele fylket deltok på en messe i Oslo for å rekruttere arbeidskraft og vise frem mulighetene i regionen.
Elvestuen mener hovedstadens rolle også skal være som tilrettelegger for resten av Norge:
– Oslo fungerer som en portal til resten av Norge, og slike initiativer bidrar til å styrke kontakten mellom regionene, sier han.
Vindkraft og nasjonal planlegging
Når det gjelder vindkraft, etterlyser Elvestuen en tydeligere nasjonal plan for utbygging av vindkraftverk. Han mener dagens situasjon med kommune-for-kommune-tilnærming fører til dårlig planlegging og unødvendige konflikter. Utbygging av kraft tar for lang tid.
– Vi trenger en overordnet nasjonal plan som sikrer gode prosjekter og reduserer risikoen for dårlig lokalpolitisk håndtering, sier han.

Fra venstre: Pål Farstad (V), Ola Elvestuen (V), Erik Rolfsen (stortingskandidat Venstre) og Atle Jacobsen (daglig Leder Vindel)
Fergeforbindelse mellom Hitra og Aure
En annen sak Elvestuen blir oppfordret til å jobbe for fra de lokale Venstrerepresentantene Farstad og Rolfsen, er etableringen av en fergeforbindelse mellom Hitra og Aure for å styrke regionens infrastruktur og næringsliv.
– Barrieren her er økonomi, men vi må finne en nasjonal løsning for å realisere dette prosjektet, sier han.
Formuesskatt og næringslivets utfordringer
Elvestuen påpeker også utfordringer knyttet til formuesskatten, som mange bedrifter opplever som urimelig.
Erik Rolfsen, som er Møre og Romsdal Venstre sin kandidat til Stortinget, mottar mange henvendelser om dette temaet, og mener denne skatten er urimelig, ødeleggende og konkurransevridende for norske bedrifter som må konkurrere mot utenlandske bedrifter som ikke betaler formueskatt til Norge. Dermed mister norskeide bedrifter vesentlig konkurransekraft. Dette ønsker han at Elvestuen tar med seg tilbake til Stortinget.
– Vi må se på hvordan skattesystemet påvirker norske bedrifter over tid, spesielt i lys av konkurransen med EU-markedet, sier Elvestuen.

Nordmøre er en region i vekst
Elvestuen avslutter med å trekke frem den positive utviklingen i Møre og Romsdal, spesielt Nordmørsregionen, som har hatt en betydelig oppblomstring innen industri og næringsliv de siste årene. Han understreker hvor viktig der er at man har samarbeid mellom fylkeskommunen, næringslivet og utdanningsinstitusjoner for å sikre nødvendig kompetanse i regionen.
– Dette samarbeidet er avgjørende for at vi skal kunne møte fremtidens utfordringer både nasjonalt og internasjonalt, avslutter han.