
Hemmelighetene som kan forandre Kristiansund
En ny generasjon talenter har fått øynene opp for Kristiansund. Men hva skal til for at byen virkelig skal blomstre? En lokal ildsjel avslører nøkkelen til suksess – og den handler ikke bare om rekruttering.
– Mange sier Kristiansund er en utrolig fin by, men vi må bli flinkere til å vise det frem. Vi må få ting til å skje raskere og skryte mer av det vi har – både byen og næringslivet. Det er mange gode initiativer her, men vi må lære oss å heie mer på hverandre, sier Snorre Opsal Grytli, prosjektleder for næringsutvikling og daglig leder for KOM Trainee.
Et initiativ til å styrke rekrutteringen
Rekrutteringsdagen på Campus Kristiansund den 13. mars markerte slutten på en omfattende prosess for å koble nyutdannede med bedrifter i regionen. Arrangementet er et initiativ for å styrke rekrutteringen av unge talenter til Kristiansund og Nordmøre. Det viste seg i år å være en stor suksess med hele 163 søkere – en økning på 29,37 % fra året før.
Snorre Grytli er en av pådriverne bak rekrutteringsdagen. Han peker på økt synlighet og aktiv markedsføring som hovedårsaker til den positive utviklingen.
– Vi har vært synlige på mange flater og jobbet hardt med omdømmebygging for Kristiansund og Nordmøre. Bedriftene har også meldt seg på i større grad, noe som viser at vi er på rett vei, sier Grytli.

Vanskelig å komme inn utenfra til nettverkene i Kristiansund
– Snorre, hvordan opplevde du selv å komme deg inn i nettverk når du kom utenfra til Kristiansund? Følte du det at det var litt vanskelig å komme inn i nettverket?
– Nei, jeg kom hit som student. Moren og faren min er herfra, selv om jeg vokste opp på Rena på Østlandet. Så jeg hadde slekt, jeg har vært her hver eneste sommer. For min del så tror jeg jeg kom veldig selvsikker inn. Jeg flyttet også med en kompis, så det å ha med seg noen gjorde det også mye enklere å bygge litt på den. Jeg tror hvis man skulle kommet inn alene, og uten noe sånt tilbud som melder seg, så er det nok veldig vanskelig å komme inn i nettverkene her i Kristiansund. Så det er derfor vi også jobber med å utforske sånne tilbud som et aktivt studentmiljø.
– Hvordan har det vært for deg å komme inn i nettverk, og se ting med andre øye, på samme måte som også de traineene her sier at det kommer til Kristiansund med ferskt blikk utenfra?
– Jeg tror det som for min egen del reddet meg var at jeg er med og driver det arena-nettverket til de som har søkt i dag. En fellesnevner på de vi rekrutterer er at vi først og fremst ikke søker etter bare de med det beste karakterene. Vi ser på de som har deltidsjobb, engasjement, på hvordan de har tatt vare på samfunnet rundt seg. De vi får inn som virkelig lykkes, er de som har hatt engasjement i forskjellige studentting, de som har brydd seg med andre og tatt et aktivt valg på å enten arrangere eller passe på at sånne tilbud for studenter er oppe og går. Sånn var det også med meg, jeg hadde syv forskjellige verv for at det skulle bli et bra studentmiljø.
Kristiansund – en gjemt hemmelighet
For mange av de utenbys søkerne som besøkte rekrutteringsdagen, var Kristiansund en positiv overraskelse. Grytli forteller at mange ser på byen som en «gjemt hemmelighet» og at det er viktig å vise frem de kvalitetene byen har.
– Mange sier at Kristiansund er en utrolig fin by. Men vi må bli flinkere til å vise det frem. Vi må få ting til å skje raskere og skryte mer av det vi har – både byen og næringslivet. Det er mange gode initiativer her, men vi må lære oss å heie mer på hverandre, sier han.
Bedriftene må være stoltere av seg selv
Et sentralt tema under rekrutteringsdagen var behovet for at bedriftene i regionen tar en mer aktiv rolle i å bygge sitt eget omdømme. Grytli understreker at det ikke bare handler om å rekruttere, men også om å skape en kultur hvor ansatte trives og blir værende.
– Bedriftene må være stoltere av seg selv og det de driver med. Vi har en utrolig bredde i næringslivet her, men vi snakker for lite om det. Vi må ikke være redde for å fremsnakke hverandre og bygge opp en felles stolthet for Kristiansund og Nordmøre. Folk her er mye bedre enn de tror, sier han.

Det sosiale nettverket er avgjørende
En annen viktig faktor for at unge talenter skal velge å etablere seg i Kristiansund, er det sosiale nettverket. For mange nyutdannede kan det være utfordrende å finne sin plass i en ny by. Derfor har det blitt jobbet aktivt med å skape gode arenaer for unge arbeidstakere, som U37 Nordmøre og ulike sosiale samlinger.
– Bedriftene har også et ansvar for at de ansatte trives etter arbeidstid. Derfor er det viktig å ha nettverk og møteplasser hvor nye ansatte raskt kan bli en del av lokalmiljøet, sier Grytli.
Tar «bygdedyret» over?
– Er vi litt for beskjedne i Kristiansund og redde for å stikke oss frem?
– Ja, absolutt. Folk er mye bedre enn de tror, og det at man skryter litt betyr ikke at man blir hoven. Jeg tror det at for eksempel dere i Nordmørsposten gjør det helt kongelig bra, det gleder meg bare, og det gleder også andre. Det er viktig at bedriftene skryter av seg selv og framsnakker hverandre, siden vi bygger opp en felles følelse, som alltid vil gjøre at når man sier at man er for Kristiansund, så smiler man litt, man føler at det er bra, i stedet for slik som det har vært tidligere å si «jeg kommer jo derfra, da» uten å legge mer i det.
– Det er viktig å bygge opp en felles Kristiansund-Nordmørs følelse, siden vi er ganske råe også. Det er absolutt en stolthet nå i dag enn før.
Ser mot fremtiden
Rekrutteringsdagen er ikke bare en mulighet for bedrifter å finne nye talenter – den er også en påminnelse om hvor viktig det er å investere i fremtiden til Kristiansund.
– Vi har fantastiske muligheter her, og det er viktig at vi tar imot nye impulser, ser ut over egen region og lærer av andre. Hvis vi jobber sammen og bygger videre på den positive utviklingen vi ser nå, vil Kristiansund og Nordmøre være et attraktivt sted å bo og jobbe i mange år fremover, avslutter Grytli.