
Hvordan vinne kampen om jobbtalentene?
Fleksibilitet, kreativitet og kontinuerlig læring er nøkkelen til å beholde ansatte. Men mange arbeidsgivere henger fortsatt etter, mener lokal rekrutteringsekspert.
Kristiansund og Nordmøre Næringsråd (KNN) inviterte til møte med Mindmap på Campus torsdag 20.03, der det ble satt søkelys på rekruttering og utvikling av ansatte under et innsiktsfullt foredrag med Linda Kristin Offenberg, medeier og partner i Mindmap.
Temaet er høyaktuelt i en tid hvor kampen om arbeidskraften er skjerpet, og hvor teknologi, endringer i arbeidsmarkedet og nye krav til ledelse utfordrer tradisjonelle rekrutteringsmetoder.
Digitale, menneskelige og ledelsesmessige ferdigheter i fokus
Offenberg pekte på at fremtidens arbeidsliv krever en kombinasjon av digitale ferdigheter, analytisk tenkning og kreativitet. KI og automatisering spiller en stadig større rolle, og dette betyr at den generelle IQ-en ikke lenger er den eneste avgjørende faktoren. Arbeidsgivere må i større grad se etter medarbeidere med en evne til å kombinere analytisk tenkning med teknologiforstaåelse og kreativ problemløsning.
Samtidig understreket hun at de menneskelige ferdighetene ikke må glemmes. Evnen til å samarbeide, være fleksibel og takle kontinuerlig læring blir stadig viktigere. Arbeidslivet er i rask endring, og både ledere og ansatte må være forberedt på å tilegne seg ny kunnskap gjennom hele karrieren.

Lederens nye rolle: Inspirere, motivere og utvikle
Lederrollen er i endring. Offenberg pekte på at ledere i dag må ha hovedfokus på å rekruttere, utvikle og beholde de riktige menneskene.
– Med riktig person på riktig plass kan man konkurrere i ethvert marked, uansett geografisk plassering, sa hun.
– For å lykkes med dette kreves det ledere som inspirerer, motiverer og skaper en kultur for kontinuerlig utvikling.
Tre strategiske grep for å sikre fremtidig arbeidskraft
For å styrke rekrutteringen og beholde dyktige medarbeidere anbefalte Offenberg tre konkrete tiltak:
- Bygge en kultur for robusthet
Arbeidsgivere bør legge til rette for psykologisk trygghet og stressmestring. Dette innebærer tiltak for mental helse og en inkluderende arbeidsplass hvor ansatte føler seg verdsatt og sett. - Skape fleksible arbeidsrammer
Fleksibilitet er et stadig viktigere krav fra dagens arbeidstakere. Arbeidsgivere må finne en balanse mellom fleksibilitet og bedriftens behov. - Engasjere og involvere medarbeidere
Lavt medarbeiderengasjement er en utfordring mange bedrifter står overfor. Ved å gi ansatte muligheter for utvikling og involvere dem i beslutninger, kan engasjementet økes.
Nøkkelen til fremtidig suksess: Kontinuerlig læring
Offenberg understreket at endringene i arbeidslivet skjer så raskt at bedrifter må tilrettelegge for kontinuerlig læring. 40 % av dagens kompetanse vil være utdatert innen 2030, og dette krever en systematisk satsing på opplæring og kompetanseutvikling.
Videre pekte hun på nødvendigheten av å stimulere til kreativitet og analytisk tenkning, samtidig som HR og ledere må ta et større ansvar for å utvikle de ansatte.

Fem hovedfaktorer for å tiltrekke og beholde ansatte
Virksomheter som ønsker å styrke attraktiviteten sin som arbeidsgiver må være bevisst på hvilke styrker de har. Offenberg presenterte fem nøkkelområder:
- Kompensasjon – Konkurransedyktig lønn og gode fordeler.
- Fordeler og fleksibilitet – Arbeidsforhold som fremmer trivsel og balanse.
- Karriereutvikling – Muligheter for faglig og personlig vekst.
- Arbeidsmiljø og kultur – En inkluderende og inspirerende arbeidsplass.
- Lederskap – Engasjerte og kompetente ledere.
Fremtidens arbeidsliv krever handling nå
Avslutningsvis utfordret Offenberg arbeidsgivere til å tenke nytt rundt rekruttering og utvikling av ansatte.
– Vi må omfavne endringene, investere i kompetanseutvikling og skape arbeidsplasser der folk trives og utvikler seg, sa hun.
Det er et stadig økende krav til teknologiforstaåelse, stressmestring og fleksibilitet i arbeidslivet, og det er tydelig at arbeidsgivere som satser på å tilpasse seg, vil ha en konkurransefordel i årene som kommer.