Monica Steen foran den grønne presenningen.

Monica satser sterkt: – Det kribler i magen

– Jeg er spent på hvordan butikken blir tatt i mot, sier Monica Steen, som om få dager åpner landets første franchisedrevne butikk i kjeden.

Publisert Sist oppdatert

Olivenlunden 1830

Olivenlunden 1830 ble grunnlagt i 2001 av de to vennene Erik og Per Axel. Butikken spesialiserer seg på olivenolje, balsamico og andre kulinariske produkter fra Middelhavet. Historien startet etter at Erik og Per Axel tilfeldig oppdaget den franske olivenoljebutikkens eier, Olivier Baussan, i Paris på slutten av 90-tallet. Dette møtet ledet til et langvarig vennskap og startet et eventyr som resulterte i opprettelsen av Olivenlunden 1830.

Den første butikken åpnet i Vibesgate på Majorstuen i Oslo, og siden har Olivenlunden 1830 hatt som mål å formidle ekte, tradisjonelle mediteranske smaker til det norske kjøkkenet. Butikken er kjent for sitt kompromissløse fokus på ekte vare, og har et tett samarbeid med betrodde produsenter. De verdsetter lokale matkulturer og tradisjonsrike produksjonsmetoder, og krever full sporbarhet på alle produktene som tilbys.

Selskapet har også engasjert seg i bærekraftige prosjekter, blant annet gjennom organisasjonen Act for Planet, som jobber for å beskytte biologisk mangfold i Provence. Olivenlunden 1830 ønsker ikke bare å tilby kundene rene råvarer, men også å skape ekte matopplevelser som kan samle mennesker rundt bordet.

Da NP.no besøkte Alti Futura i Kristiansund var det en grønn heldekkende pressening rett ved inngangsområdet. Der hvor Bunnpris inntil nylig hadde Post i butikk. 

Men her har det aldri før vært en butikk, kan senterleder Helene Neergaard Oxaas fortelle, som har tatt oss med på en aldri så liten omvisning.  

Bak den grønne forhenget treffer vi på en fattet, men spent butikkinnehaver.

Monica Steen drev før Olivenlunden hos Amfi Roseby, men der ble butikken nedlagt ved årskiftet.

– Jeg sover godt om nettene, men det kribler i magen, og jeg er spent på hvordan butikken blir tatt i mot, sier hun til NP.no.

Hun forklarer at Olivenlunden ikke er som andre matbutikker folk kjenner til.

– Vi er en gourmet butikk, med småskala produsenter, fastslår hun.

– Hvordan har responsen vært på at Molde mistet Olivenlunden og Kristiansund får butikken hit? 

Monica Steen (t.v.) og senterleder Helene Neergaard Oxaas hos Alti Futura.

– Folk gleder seg. Mange kjørte ens ærend til Molde fra Nordmøre. Jeg regner med å treffe igjen tidligere kunder! Leverandørene til Olivenlunden 1830 kommer som regel fra områdene rundt Middelhavet, men det finnes også norske produsenter. De mestselgende varene er olivenolje, balsamico og pistasjkrem, forteller Monica Steen.

– Vi selger sunn, ren mat, og det er olivenolje-spesialister vi er. Vi har forkjærlighet for håndverket. Alt er bærekraftig produsert og kvaliteten er høy. 

Monica kan fortelle at hun i flere år har forsøkt å overtale kjedeledelsen om å få drive en selveid butikk. Kjeden er franskeid, og beslutningen ble tatt helt i toppledelsen.

– Olivenolje er 6.000 år gammelt. I Kristiansund har vi hatt tilgang til krydder og olivenolje siden 1600-tallet – lenge før resten av Norge. Men vi mistet det på veien fordi smør og margarin ble rimeligere, sier Olivenlunden-gründeren.

Monica Steen drar fra presenningen torsdag 13. mars 2025.

– Vi skaper arbeidsplasser, vi er fire som skal jobbe her, inkludert meg selv, sier hun.

– Hva synes senterlederen om det nye tilskuddet til Alti Futura?

– Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har sagt at Olivenlunden må på Futura. De har produkter du ikke finner andre plasser. Mat og opplevelser er viktig for et senter, svarer Helene Neergaard Oxaas. 

– Det er ekstremt artig å få inn noen med slike produkter, og fagkunnskapen om dem, legger hun til.

I mellomtiden jobber Monica Steen og håndverkerne på for å rekke å få alt klart til åpningen torsdag 13. mars 2025.

Powered by Labrador CMS