Økt netthandel kan være redningen for nærbutikken
Matkroken Steinsgrenda på Averøy setter sin lit til pakkene. Post i butikk og økt netthandel – kan det være paradokset som redder nærbutikken?
Elise Øvertungset (31), butikksjef ved Matkroken på Stensgrenda i Averøy, melder om hektiske dager før jul.
Mange av julevarene er allerede utsolgt, og priskrigen blant de store dagligvarekjedene gjør det ekstra utfordrende for den lille nærbutikken.
– Vi har vært utsolgt for medisterkaker siden midten av desember, og julepølser, syltelabber og juleskinke fra Gilde går unna så fort vi får dem inn. Fjordlands risengrynsgrøt er også umulig å holde i hyllene, forteller Øvertungset.
Trofaste kunder, men utfordrende logistikk
Med rundt 50 faste kunder i lokalmiljøet er butikken en viktig del av hverdagen for mange. Likevel merker Øvertungset at flere reiser til større butikker for å gjøre juleshoppingen.
– Vi sliter allerede med å skaffe nok varer, og når kundene drar til de store kjedene, blir det enda vanskeligere. Vi har ringt lagre i Trondheim for å få inn flere varer, men ofte får vi kun det absolutte minimum, sier hun.
Likevel setter hun pris på de trofaste kundene.
– Har du spist mye julemat før jul?
– Nei, jeg spiser ikke ikke julemat før selve julehøytiden og jeg baker sju sorter selv. Det er koselig å se at tradisjonene lever videre, forteller hun.
Netthandel og posttjenester som redning
Til tross for utfordringene er det en lysning i horisonten. Matkroken er nå også et hentested for Rett-hjem og PostNord-pakker, noe som har gitt butikken et økt besøk.
Det er et paradoks at netthandel, som ofte trekker kunder bort fra lokale butikker, faktisk redder nærbutikken.
– Mange som ikke har vært her på 30 år, kommer tilbake for å hente pakker. Det gir oss en sjanse til å vise dem hva vi har å tilby, sier Øvertungset.
Hun arbeider nå for å sikre flere posttjenester og kanskje ta tilbake anbudet for å kjøre post, noe butikken tidligere hadde.
– Det ville vært en vinn-vinn-situasjon for oss og lokalmiljøet, legger hun til.
Lokalmat og nyttårstapas
Matkroken i Stensgrenda satser også på lokalmat fra Averøy. Honning, konfekt og fisk fra øyene har solgt som varmt hvetebrød i førjulstiden.
Ser du på salgsstatistikken hva folk skal spise på nyttårsaften?
– Vi ser spesielt økt etterspørsel etter kalkun og tapasvarer til nyttår, sier Øvertungset.
Julestri og travle dager
Selv om det er roligere den dagen NP.no stikker innom, har det vært hektisk tidligere i uken. Mange gjorde sin julehandel i god tid, og det har gått mye av uventede varer som vafler og eddik.
Som eneste butikk på denne siden av Averøy, sammen med et snekkerfirma, er Matkroken en viktig del av lokalmiljøet. Og med nye posttjenester og et sterkt fokus på lokalmat, håper Øvertungset å holde liv i nærbutikken – selv i en utfordrende tid for de små aktørene.