Stein Erlend Skei, Vice President Projects & Engineering i Harbour Energy.

– Samlet tilsvarer de ikke-utbygde funnene et gigantprosjekt

Samarbeid mellom oljeselskapene er nødvendig for å greie å utvinne oljefunn som i seg selv er for små for lønnsom drift. Harbour Energy mener de har løsningene for fremtidens oljeindustri gjennom å bruke subseateknologi.

Publisert Sist oppdatert

Stein Erlend Skei i Harbour Energy ønsker å utnytte allerede eksisterende funn som foreløpig ikke er utbygd, men som har forholdsvis lave forekomster til at det er på grensen til å være drivverdig. 

Harbour Energy er allerede en betydelig aktør på norsk sokkel, med 175.000 fat olje i året, mens de produserer totalt 480.000 fat på verdensbasis. De operer på to felt, Dvalin og Maria, som er de to nest største feltene. Harbour Energy holder på å videreutvikle disse feltene med Dvalin Nord.

– Oljeselskapene må tørre å samarbeide

– Det er 75 funn på norsk sokkel som ikke er bygd ut som er på mellom 8 og 25 millioner fat, totalt 1,2 milliarder fat som ikke er bygd ut, sier Skei, og forklarer videre: 

– Sammenlagt er 1,2 milliarder fat noe som tilsvarer et par Johan Castberg-felt (450-650 millioner fat). Samlet tilsvarer de ikke-utbygde funnene et gigantprosjekt.

– Vi har vanvittige funn som ikke er bygd ut, men det er vanvittig vanskelig å få dem bygd ut felt i størrelsesorden 25 millioner fat i forhold til hva man klarer å kommersialisere. De er for små hver for seg. For å få til dette, må man samarbeide. Man må tørre å samarbeide og tørre å lære av hverandre. Man må prøve å få til en samkjøring. Samme rigg. Samme fartøy, til og med samme prosjekt ID. Og samme leverandør. Det synes jeg er utrolig spennende å se på, sier Stein Erlend Skei engasjert.

Subsea er fremtiden

Subsea

  • Subsea: Undervannsteknologi, fagområde særlig utviklet i forbindelse med petroleumsutvinning på havbunnen. 
  • Området omfatter elektronikk, hydraulikk, undervannsbåter, dykking og har betydning blant annet for arbeid på havbunnen og på understellet av plattformene. Moderne elektronikk og hydraulikk har stort sett erstattet dykkere og undervannsbåter med fjernstyrte undervannsfartøy (ROV), roboter og spesialutstyr.
  • Johan Castberg ligger ca. 100 kilometer nord for Snøhvit-feltet i Barentshavet og er antatt å inneholde mellom 450 og 650 millioner fat olje. Equinor er operatør.
  • Wisting er et oljefelt som ligger 300 km fra Finnmarkskysten. Feltet er planlagt å produsere hovedsakelig olje på om lag 500 mill. oljefat, og en liten andel gass. Equinor vil være operatør
Stein Erlend Skei, Vice President Projects & Engineering i Harbour Energy.

– Vi er et rent subsea-selskap. Vi har jo ikke en plattform. Det er kanskje derfor ikke noen vet hvem vi heter. Vi er jo ikke synlig på havet. Vi er på bunn. Vi har litt av samme strategi som Okea, der vi ønsker å utnytte eksisterende infrastruktur for å holde liv i den. Fremtiden er subsea. Får vi ikke fart på Wisting feltet og en del av de andre store prosjektene, da er det subsea som er fremtiden, presiserer Skei.

Kristiansund som subsea senter:

På begynnelsen av 2000-tallet begynte Kristiansund kommune å jobbe for at byen skulle bli landets subsea-senter nord for Stad. Det var mange gode grunner for det. Alle funnene som var gjort på Haltenbanken i Norskehavet siden 1980-årene var på forholdsvis dypt vann (300 meter og dypere), noe som hadde fremmet valg av subsealøsninger. (Gjerde, 2024. Norsk Oljemuseum. Løsningene som subsea teknologi tilbyr gjør det svært sannsynlig at subseaktivitet vil være en betydelig del av fremtiden for norsk oljebransje.

Stein Erlend Skei

Stein Erlend Skei er Vice President Projects & Engineering og medlem av hovedledelsen i Harbour Energy i Norge med ansvar for feltutvikling, prosjektgjennomføring og anskaffelser. I tillegg til fagbrev innen kjemi/prosess har Stein Erlend en BSc innen kybernetikk og en Mastergrad innen ledelse. Siden starten som lærling ved Årdal og Sunndal Verk tidlig på 80-tallet har Stein Erlend innehatt lederstillinger i Norsk Hydro, Statoil, AkerBP, Vår Energi og nå Harbour Energi, Norge. Stein Erlend har internasjonal erfaring fra England/Skottland, Frankrike, USA, Vest Afrika og Midtøsten.

 

Powered by Labrador CMS