
Stadig flere melder seg inn i boligbyggelaget
De unge strømmer – med foreldrenes hjelp – til boliglaget for å sikre seg plass i køen. Forkjøpsretten er i ferd med å bli en ny sikring for å skaffe seg bolig. Veksten har vært formidabel de siste fem årene.
Kristiansund Boligbyggelag (KBBL) har opplevd betydelig vekst i antall medlemmer de siste fem årene. Med en økning på hele 44 prosent, er dette en utvikling som står i stil med den nasjonale trenden, hvor NBBL (Norske Boligbyggelags Landsforbund) rapporterer generell oppgang.
Lokal medlemsvekst og engasjement
Kristiansund Boligbyggelag (KBBL) hadde ved utgangen av 2024 totalt 4.830 medlemmer, en økning på 215 nye medlemmer gjennom året.
Medlemsveksten viser at stadig flere ser verdien av forkjøpsretten og andre medlemsfordeler, spesielt i et boligmarked som blir stadig mer utfordrende. Forkjøpsretten, som gir medlemmer prioritet ved kjøp av borettslagsboliger, har blitt en viktig nøkkel for mange som ønsker å sikre seg bolig
– De siste fem årene har vi fått 1.105 nye medlemmer, sammenlignet med femårsperioden før. Det utgjør en økning på rundt 44 prosent, sier Heidi Sæther, eiendomsutvikler i KBBL.
Totalt teller medlemsmassen nå 4.902 personer. Veksten tilskrives i stor grad KBBLs aktivitet og informasjon rettet mot ulike medlemskategorier, særlig juniormedlemmer.

Juniormedlemskap bidrar til tidlig etablering
KBBL tilbyr juniormedlemskap for barn under 18 år. Disse medlemmene betaler kun innmeldingsavgift og slipper årlig kontingent frem til de fyller 18 år.
– Responsen har vært svært god, særlig i perioder som konfirmasjon, dåp og jul, hvor medlemskap gjerne gis som gave, sier Randi Kvisvik Hansen, kunderådgiver forvaltning og medlem.
Fordelen med tidlig medlemskap er tydelig: forkjøpsretten blir sterkere jo lengre ansiennitet man har.
– Et godt eksempel er en som fikk medlemskap som åtteåring og brukte det nylig til å kapre drømmeboligen, sier Sæther.
Økt bruk og overføring av medlemskap
Muligheten til å overføre medlemskap til nære familiemedlemmer blir stadig mer benyttet. KBBL informerer aktivt medlemmer som ønsker å avslutte, om denne muligheten.
– Når noen avslutter medlemskapet, spør vi alltid om det skal overføres, sier Hansen.
– Folk er mer bevisste på dette nå enn før, legger Sæther til.
– Det er typisk at eldre som flytter på sykehjem ikke ser behovet for medlemskapet, men da prøver vi å sikre at det videreføres, fortsetter Hansen.
Demografisk endring: Flere unge medlemmer
Per januar 2025 var det 330 registrerte juniormedlemmer. I tillegg er det økt pågang blant unge voksne boligkjøpere.
– Det er ofte unge som kjøper sin første bolig, og senere eldre som flytter tilbake til leilighet etter barn har flyttet ut, sier Lill-Marita Stensby, kunderådgiver forvaltning.
Spesielt typiske treromsleiligheter i blokk eller firemannsbolig selger godt. Prisnivået gjør disse attraktive for førstegangskjøpere.

Bosteder i vekst
Områder som Jørihaugen blir trukket frem av eiendomsmegleren Notar som attraktive for både unge familier og eldre, blant annet fordi det både er nært sentrum av Kristiansund og nært sykehuset på Hjelset.
– Plasseringen nær det nye sykehuset og sentrumsnærhet gjør nok området ettertraktet, forklarer Sæther. Samtidig understreker hun at området har vært populært lenge før sykehusplanene.
KBBL planlegger og forvalter flere aldersvennlige boliger, med fellesareal og tilgjengelighet som sentrale kvaliteter.
– Folk ønsker å bo hjemme lengre, og omsorgsboliger er et viktig tilbud før sykehjem blir aktuelt, sier Stensby.
Begrenset nybygging og markedsutfordringer
Boligmarkedet i Kristiansund preges av lite nybygging og begrenset tilbud.
– Nybygg er dyrt å bygge og dyrt å bo i, sier Sæther. – Det er fortsatt dyrere enn bruktbolig, og høy rente gjør terskelen høy for kjøp.
Derfor selges mange boliger gjennom forkjøpsrett før de når åpne markedsplattformer.
– De fleste boligene legges ut internt først. Det gir medlemmer mulighet til å kjøpe før de annonseres offentlig, forklarer Hansen.

Sammenlignet med nasjonalt nivå
På spørsmål om utviklingen i Kristiansund følger den nasjonale trenden, er svaret klart.
– Vi har en veldig lik utvikling som nasjonalt, sier Sæther. – Flere melder seg inn, og vi merker høyere aktivitet rundt forkjøpsretten.
Ved utgangen av 2024 hadde norske boligbyggelag samlet 1 330 000 medlemmer, en økning på 53 000 medlemmer det siste året. Denne nasjonale trenden reflekteres også lokalt i Kristiansund Boligbyggelag (KBBL), som rapporterer en positiv medlemsutvikling og en sentral rolle i regionens boligmarked.

Hvordan står Kristiansund seg nasjonalt?
Selv om KBBL opplever vekst, er det verdt å merke seg at den nasjonale medlemsveksten er betydelig høyere. OBOS alene sto for halvparten av den totale veksten i medlemstallene på landsbasis.
Samtidig har Kristiansund-regionen sine egne utfordringer, blant annet et krevende nyboligmarked. I 2024 ble det ikke ferdigstilt boliger gjennom KBBL, selv om flere prosjekter er under planlegging.
