
Unge talenter vil forme fremtidens Kristiansund
De unge kandidatene i Kristiansund er klare for å utfordre etablerte normer og bidra til utviklingen av regionen. På Rekrutteringsdagen ble det gitt oppgaver for hvordan tverrfaglig samarbeid og innovasjon kan gjøre en forskjell.
Torsdag 13. mars ble Rekrutteringsdagen arrangert på Campus Kristiansund, i regi av KOM Trainee.
Arrangementet samlet unge talenter fra ulike fagfelt for å diskutere hvordan de kan bidra til regionens utvikling. Nordmørsposten var til stede for å snakke med traineene og få et innblikk i arbeidet deres og hvilke refleksjoner de hadde.
Tverrfaglighet og samarbeid i praksis
Formålet med Rekrutteringsdagen er å rekruttere og ansette unge arbeidstakere. Dette er andregangsintervjuet/siste del.
Under Rekrutteringsdagen fikk traineene jobbe sammen i grupper for å løse en oppgave de fikk i plenum om hvordan de som unge, nyutdannede arbeidstakere kan sette avtrykk på næringslivet. Traineene kom fra forskjellige fagfelt, og de forskjellige forutsetningene, bakgrunnene og perspektivene skapte interessante diskusjonerer
– Vi som sitter her er en tverrfaglig gjeng med ulik utdanningsbakgrunn fra forskjellige studiesteder. Vi har ulike synspunkter, men det bidrar til gode drøftinger, fortalte en av søkerne til trainee-stillingene.
Mangfoldet i traineegruppen
Blant søkerne var det et bredt spekter av fagbakgrunner og erfaringer. Kjell Erik Karlsvik er maskiningeniør med spesialisering i drift og har en bachelor i innovasjon og entreprenørskap, i tillegg til at han tar en master i systems engineering. Maya-Katrin Skjeldal har studert organisasjonspsykologi, HR og ledelse, har jobbet innen politikk og næringsliv og er nå på siste innspurt av sin master i strategisk kommunikasjon. Lana E. I. Hansen fullfører en bachelor i grafisk design, med særlig interesse for visuell identitet og merkevarebygging. Magnus Rindahl har en bakgrunn innen telekommunikasjon og sikkerhet og fullfører studiet Applied Service Security.
Variasjonen de hadde i bakgrunn og erfaringer bidro til spennende diskusjoner om hvordan søkerne kan sette sitt preg på næringslivet i Kristiansund og regionen for øvrig.

Diskusjoner og konklusjoner fra presentasjonene
søkerne til traineestillngene arbeidet med problemstillingen: Hva kan dere som traineer utrette på Nordmøre? Hvordan kan vi bruke trainee-faktoren til å sette avtrykk? Under presentasjonene delte de flere refleksjoner:
Bærekraft og teknologi
En gruppe fokuserte på hvordan traineer kan bidra til en mer bærekraftig og teknologidrevet utvikling.
– Bransjen har store utfordringer knyttet til klimagassutslipp og global oppvarming. Som traineer kan vi bidra med ny kunnskap og kompetanse på bærekraft og ny teknologi, sa en av deltakerne.
De pekte også på kunstig intelligens som en viktig fremtidig faktor i arbeidslivet, men understreket behovet for kritisk tenkning rundt hvordan AI skal implementeres.
Rekruttering og synlighet
En annen gruppe la vekt på hvordan traineeprogrammet kan bidra til å tiltrekke flere unge til regionen.
– Vi kan fungere som ambassadører for Kristiansund og næringslivet her. Ved å spre informasjon om traineeprogrammet kan vi inspirere flere til å flytte hit og bli en del av fellesskapet, fortalte gruppe 2.
De foreslo økt digital synlighet som et viktig tiltak for å nå ut til flere potensielle traineer.
Innovasjon og samarbeid
Flere grupper diskuterte hvordan traineeordningen kan bidra til innovasjon.
– Traineer kan bringe inn nye perspektiver og løsninger som bedrifter kanskje ikke har vurdert. Vi er unge, nysgjerrige og villige til å eksperimentere, forklarte gruppe 3 under presentasjonen.
Det ble også pekt på hvordan traineene kan fungere som brobyggere mellom bedrifter og bidra til økt samarbeid på tvers av bransjer.

Oppsummering og veien videre
Rekrutteringsdagen viste tydelig hvordan traineeordningen kan gi unge og nyutdannede talenter en viktig rolle i regionens utvikling. Gjennom tverrfaglig samarbeid, fokus på bærekraft, teknologi og nettverksbygging, kan traineene sette varige spor i næringslivet.
For KOM Trainee var dagen en bekreftelse på at ordningen fungerer, og at den har potensial til å vokse videre.
– Vi ser at traineeprogrammet ikke bare gir unge arbeidserfaring, men også bidrar til at næringslivet får tilført ny kompetanse og energi. Dette er noe vi vil fortsette å utvikle, sa Snorre Opsal Grytli, prosjektleder for næringsutvikling og daglig leder for KOM Trainee.
KOM trainee har det siste året fått 30 prosent flere søkere, noe som gjør at fremtiden lys ut for unge, fremadstormende nyudtannede arbeidstakere.