Petropolen

Vil realisere en gammel drøm med grønn vri
Et prosjekt som har ligget på vent i over ti år er nå i ferd med å ta form. Ambisjonene er høye, samarbeidet bredt, og målsettingene grønne.
FG Eiendom og Kristiansund kommune planlegger en ny og ambisiøs næringspark i Pilotveien, tett på Kvernberget lufthavn. Målet er å etablere et trafikk- og energiknutepunkt som skal møte fremtidens krav til bærekraft og grønn transport.
Prosjektet ble presentert av Trond Aasgård fra FG Eiendom under et foredrag på Petropolen torsdag kveld. Selskapet har lenge arbeidet med utvikling av næringseiendommer flere steder i landet, men nå er blikket rettet mot Kristiansund.
– Vi ønsker å skape en helhetlig utvikling i området, i samarbeid med kommunen, sier Aasgård.

Har jobbet med området siden 2013
Arbeidet med å utvikle området i Pilotveien begynte allerede i 2013, men fikk et tilbakeslag året etter da oljebransjen gikk inn i en nedgangsperiode. Likevel har FG Eiendom klart å etablere både kontorbygg, bilskadesenter og Byggmax i området.
Nå skal drømmen om en moderne og bærekraftig næringspark realiseres for fullt.
Bærekraft i sentrum
Aasgård understreker at bærekraft er et sentralt premiss for utviklingen av det nye området.
– Vi har jobbet mye med å forstå de nye kravene og standardene innen bærekraft. Vi ser at vi faktisk kan påvirke energibruken i bransjen. Det handler om å bruke mindre energi i byggeprosessen og bidra til bærekraftig utvikling av byer og lokalsamfunn, sier han.
Han understreker betydningen av samarbeid:
– Vi må samarbeide for å få til noe.
Viktig for regionen
Kristiansund definerer seg som et viktig logistikk-knutepunkt, og FG Eiendom ønsker at prosjektet skal bidra til å støtte opp om den maritime verdiskapningen i regionen.
– Det skjer store ting ute i havet utenfor Møre og Romsdal. Dette prosjektet må ses i sammenheng med det, sier Aasgård.

Samarbeider med energipartnere
Prosjektet er ikke alene. Selskapet har fått med seg flere samarbeidspartnere, blant dem Korte Energistasjon, som arbeider med hydrogen, biogass og el-lading for nyttekjøretøy.
Aasgård viser til den store utfordringen transportsektoren står overfor:
– Hva er egentlig problemet med transport? Transport står for 30 prosent av norske klimagassutslipp.
Vil tilby hydrogen, biogass og el-lading
Miljøhuben vil etablere fyllestasjoner for hydrogen og biogass, samt omfattende ladekapasitet for el-kjøretøy. FG Eiendom legger vekt på teknologinøytralitet:
– Vi ønsker å la markedet bestemme hvilken miks som skal tilbys, sier Aasgård.
Han peker også på et mulig samarbeid med Møre og Romsdal fylkeskommune, som er på utkikk etter en egnet plassering for sine 30 elektriske busser. Miljøhuben kan tilby den strømkapasiteten som trengs for dette.
Næringsaktører er allerede på plass
Utviklingen av området er godt i gang. Det legges opp til 25 tomter for fremtidens transportbedrifter, og det skal etableres døgnhvileplasser for sjåfører. Flere selskaper har allerede kjøpt tomter i næringsparken:
– Fram kjøper tomter og skal etablere et større verksted, og Via Nord skal levere dekk og service på bussene, opplyser Aasgård.
Av totalt 215 dekar i området er nesten 175 dekar allerede solgt til næringsaktører som ønsker å være med på den grønne satsingen.
Halvering av utslipp innen 2030
Ifølge en rapport utarbeidet av Kristiansund kommune, vil etableringen av miljøhuben kunne bidra til å halvere klimagassutslippene fra transportsektoren innen 2030.
– Dette kan bli en katalysator for næringslivet, og det kan bidra til både vekst og bærekraft, sier Aasgård.