Å plukke campingvogn - strandrydding i praksis

Nordmørsposten Redaksjonen
politiloggen

Averøyinger har plukket vrakdeler rundt Lauvøyfjorden, inn til Kårvåg, ut til Sveggen. Vi trodde ei tid det var en havarert båt. Det viste seg å være ei campingvogn.

Av og til kan en bli skikkelig fortvilet og lei seg. Som når vraket av ei campingvogn skylles på land på Lille Lauvøy, og mange mange andre steder, i Averøy. Deler som ligger strødd ut over i landskapet. Og mengder av isoporbiter og isoporkuler - strødd ut over i et ellers så vakkert landskap der fuglene nu har begynt å ordne til reirplassene sine.

Mandag 31. mars aksjonerte representanter for Friluftsrådet Nordmøre og Romsdal (FRNR), Villhalla og Averøy kommune. Vi var ute i flere timer, samlet vrakdeler og plukket isoporbiter og -kuler. Ronja Morstøl i Villhalla er profesjonell strandrydder, og jobber med strandrydding i området Henda, Sveggen og Ekkilsøya, et strandryddeprosjekt finansiert via Handelens miljøfond. Villhalla sørget for at det som ble samlet ble levert på miljøstasjonen. Anne Melbø i FRNR overtar stafettpinnen med marin forsøpling fra Patric Gule. På feltet marin forsøpling har vi et viktig og godt samarbeid mellom FRNR, Averøy kommune, strandryddere; profesjonelle og frivillige .

Marin forsøpling, og hvem skulle trodd ei campingvogn kom i den kategorien, utgjør en fare for dyreliv, både i og rundt havet. Et stort antall fugl, fisk og andre dyr lider hver dag som følge av skader fra søppel i og ved havet. Dyr som setter seg fast i marint avfall kan skade seg eller dø av kvelning eller infeksjoner. Dyr som tror at plast er mat og spiser den, kan skade fordøyelsessystemet, påvirkes av giftstoffer, kveles eller sulte i hjel.

Ta vare på lokale naturkvaliteter og rekreasjonsområder

I Averøy er vi stolte av naturen vår. Vi lever med, av og for naturen, til lands og til vanns. Averøy 2036, gjeldende kommuneplanens samfunnsdel, er tydelig på viktigheten av at vi tar vare på naturen vår. Vi skal blant annet ha

tiltak mot forsøpling og forurensing inkludert avløpssektoren og marin forsøpling, samt planer og tiltak for å hindre forsøpling og andre ulemper knyttet til økning i turisme og reiseliv.

Nettverk Marin forsøpling Møre og Romsdal

Averøyingene er svært gode på strandrydding. Frivillige har i flere år plukket tonnevis med søppel som har skyldt i land rundt om i vår vakre kommune. I 2024 hadde vi en storstilt ryddeaksjon der vi delte hele øya inn i rydderoder, og der frivillige gjorde en formidabel innsats. Vi rydder vår, sommer, høst og vinter. Deltar på store aksjoner og har egne små ryddeaksjoner.

Flere gode Averøyinger er med i dette nettverket og gjør en fabelaktig innsats. Marine forsøpling Møre og Romsdal sitt formål er å inspirere og opprettholde motivasjonen til strandryddere i regionen, drive informasjonsarbeid mot skoler, næringsliv og andre, samt å være en høringsinstans og en ressurs i den offentlige samtalen rundt forsøpling- og forurensningsproblematikken. Siden starten har arbeidet til MFMR blitt gjort mulig med støtte fra Miljødirektoratet / Marfo og Handelens Miljøfond.

Powered by Labrador CMS