150 år med stø kurs
Navigasjon er fortsatt livsnerven for Kristiansunds eldste forening. Skipperforeningen har holdt stø kurs gjennom både storm og stille – noe de unike historiene i foreningens lokaler tydelig viser.
Kristiansund Skipperforening runder 150 år i 2025 og markerer en lang og stolt historie i byens maritime liv.
Fra å være en eksklusiv klubb i 1875 for skuteførere som eide eget skip, har foreningen nå gått over til å bli en åpen møteplass for alle navigatører. Foreningen spiller fremdeles en viktig rolle i dag i å bevare sjøfartskulturen i Kristiansund.
En av få skipperforeninger i Norge
Skipperforeninger har historisk sett vært viktige institusjoner i maritime byer, men i dag finnes det kun fire igjen i Norge: i Ålesund, Bergen, Tromsø og Kristiansund. At Kristiansund fortsatt har en aktiv og levende skipperforening, vitner om byens sterke maritime tradisjoner og foreningen sitt engasjement for å bevare kunnskap og samhold blant navigatører.
173 medlemmer og levende historie
Per i dag har Kristiansund Skipperforening 173 medlemmer. Blant dem er Per Jan Espvik, som har vært medlem helt siden 1970. Han er en av tre medlemmer som kan vise til en så lang fartstid i foreningen.
Den bombesikre safen
Blant de mange historiske elementene som knytter seg til skipperforeningen, er en spesiell safe med en dramatisk historie. Den befant seg opprinnelig i de gamle lokalene til Skipperforeningen som i 1930-årene lå i Knudtzon-gården, men under brannbombingen av Kristiansund i 1940 brant gården ned til grunnen. Safen falt den fra etasjen der den stod og rett ned i kjelleren. Til tross for dette forble innholdet intakt og safen var fremdeles i brukbar stand. I 1950 ble safen flyttet til dagens lokaler i Fosnagata 5, hvor den fortsatt står som en påminnelse på byens og foreningens til tider dramatiske historie og evne til å overleve og tilpasse seg nye tider.
Kulturarv og aktiviteter
Foreningens lokaler inneholder en rekke skuteportretter og maritime malerier som vitner om byens rike sjøfartshistorie. Disse kunstverkene bidrar til å bevare og formidle den maritime arven som har vært en sentral del av Kristiansunds identitet som en sentral sjøfartsby i flere hundre år. Sporene av dette kan vi se i en uavbrutt rekke med bilder av Skipperforeningens ledere fra 1875 og til siste avgåtte leder. Nåværende leder vil ikke havne på veggen før han er gått av, det er samme tradisjon som ordførerveggen i Formannskapssalen: sittende leder får ikke bilde av seg før han har gått av.
Et av bildene viser en spesielt kjent person, nasjonalhelten kaptein Roald Amundsen (1872-1928), som ble æresmedlem i Kristiansund Skipperforening i 1907, flere år før sin mest berømte ekspedisjon til sydpolen i 1911. Da Amundsen kom til Kristiansund, var kaia fullpakket av folk, og fra Bautaen ble det saluttert med 13 skudd da folketoget gikk opp fra Piren til gamle Grand Hotell. "Vi uttaler vår dypeste respekt for den utførte stordåd som ytterligere har henledet hele den siviliserte verdens oppmerksomhet på Norge, som en levedyktig og kraftig sjøfartsnasjon." Lød det i invitasjonen fra Kristiansund Skipperforening til Amundsen. (ref. Nordmøre Museum)
Skipperforeningen er fremdeles aktiv og arrangerer jevnlige møter og foredrag med tema om sjøfartshistorie, der både lokale og internasjonale emner blir belyst.
Stort rundårsjubileum 25. oktober
Den 25. oktober skal foreningen markere sitt 150-årsjubileum. Medlemmer, tidligere sjøfolk og andre interesserte vil samles for å hedre den lange historien og se frem mot fremtiden for en av landets siste skipperforeninger.
Kristiansund Skipperforening har vært et bindeledd mellom fortid og fremtid for byens maritime næring. Med et sterkt fellesskap og dype røtter i sjøfartshistorien, ser foreningen ut til å stå trygt i mange år fremover.