Alle sa ja til 100 flere flyktninger
Kristiansund kommune tar likevel imot atskillig færre i 2025 enn i 2024.
Kommunen har vedtatt å imøtekomme Integrerings- og mangfoldsdirektoratets (IMDi) anmodning om å bosette 100 flyktninger i 2025. Dette ble enstemmig vedtatt i kommunestyremøtet 28. januar.
De fleste av flyktningene som ankommer forventes å være fra Ukraina. I 2024 ble Kristiansund bedt om å bosette 220 flyktninger, og kommunen tok imot 214. I 2023 ble 238 flyktninger bosatt.
Kommunen har siden 2021 økt bosettingen betraktelig. Det året ble kun 21 personer bosatt, mens tallet har vært over 200 de tre siste årene.
Boligmangel og bemanning
Kommunen har organisert flyktning- og integreringsarbeidet som en avdeling i NAV. Ifølge saksframlegget har tilgang på boliger vært den største utfordringen. Det meste av boligutleien skjer gjennom det private markedet, men kommunen har også bidratt med kommunale boliger og omsorgsboliger der det har vært behov.
Videre trekkes rekruttering av personell frem som en utfordring, både i Flyktning- og integreringstjenesten, i skoler, barnehager og helsevesenet. Økt bosetting har blant annet ført til at voksenopplæringen i Kristiansund har vokst kraftig.
Fokus på arbeid og integrering
Målet for bosettingen er at flyktningene raskt skal komme ut i arbeid eller utdanning. Ukrainere inngår i et hurtigløp hvor de skal gjennom et introduksjonsprogram på seks måneder, med mulighet for forlengelse. Kommunen har satt i gang en egen satsing for å få flere bosatte inn i arbeidslivet.
– Det er først når vi lykkes med arbeid at flyktningene får gode liv her og fortsetter å være innbyggere i vår kommune i mange år fremover, heter det i saksframlegget.
Et nytt prosjekt, Globale Kristiansund, er snart klart til oppstart og skal være tilknyttet NAV Kristiansund. Prosjektet er inspirert av Sandefjord kommune og vil ha fokus på arbeid og integrering.
Økonomiske konsekvenser
Økonomien knyttet til bosetting anses som positiv, da staten gir tilskudd per bosatt person. Likevel understrekes det at midlene skal dekke kommunens merkostnader knyttet til bosettingen, inkludert lønn til ansatte, introduksjonsstønad og sosialhjelp.
Kristiansund kommune har tradisjon for å bruke integreringstilskuddet som en generell inntektskilde. Saksframlegget minner om at pengene i utgangspunktet skal dekke utgifter relatert til bosettingen.
Saken ble behandlet i bystyret 28. januar, hvor kommunedirektørens innstilling ble støttet av alle politikerne.