Oddvar Engvik foran byggverket som skal bli en tro kopi av den legendariske Bremsnesbåten.

Båtbyggeren og trubaduren Oddvar Engvik

Oddvar Engvik sin tilknytning til Bremsnes båtbyggeri startet med kjærlighet og deretter arbeid og en genuin interesse for båtbyggerkunsten.

Publisert Sist oppdatert

Når Nordmørsposten ankommer hjemmet til Oddvar Engvik i Dalen på Bremsnes, så blir vi vist inn på kontoret, eller musikkrommet, som det også kan kalles for her er plassen viet musikk og ikke båtbygging. Her er veggene fulle av gitarer og på bordet står det et keyboard. Oddvar er egentlig på vei til en konsert på et arrangement i Kristiansund, men tar seg tid til en prat om Bremsnes båtbyggeri og sine egne båtprosjekter. 

Etter at kona til Oddvar; Randi Engvik (født Dalen) har servert kaker og kaffe så vil Nordmørsposten komme i gang, med intervjuet. Og vi spør om hvordan det hele startet.

Oddvar foteller at han etter å ha blitt kjæreste med Randi, datteren til Olav Dahlen, som var den nest siste aktive båtbyggeren ved Bremsnes båtbyggeri, fikk han ulike arbeidsoppgaver på fritiden, da han hadde jobb i Kristiansund. Han startet som håndlanger og senere kontorist. Han var også med på å bygge de gule karakteristiske byggene som i dag kjennetegner Bremsnes båtbyggeri. Oddvar er i dag en tradisjonsbærer og arbeider blant annet med egne trebåtprosjekter, inkludert en kopi av den klassiske Bremsnesbåten.

Oddvar Engvik foran en av de gule karakteristiske byggene som i dag kjennetegner Bremsnes båtbyggeri

Bremsnes båtbyggeriets historie 

Historien om Bremsnes båtbyggeri starter i 1914, da Oluf Gjengstø etablerte Bremsnes Skibsværft, senere kjent som Bremsnes Båtbyggeri. Oluf, som tok navnet Dahlen etter å ha giftet seg til plassen Dahlen ved Steinvikvannet i Averøy, startet med å bygge færinger og småbåter på gården. Manglende adgang til sjøen gjorde arbeidet utfordrende. For å kunne bygge større båter med direkte tilgang til sjøen, rodde Oluf og sønnen Jakob langs bremsneslandet på jakt etter en egnet tomt. De sikret seg til slutt en tomt på ytre del av Bremsnes-gården gjennom et heftelsesfritt skjøte fra grunneieren Martin Strand. Her startet de produksjonen av solide fiskebåter kjent for sitt gode håndverk og holdbarhet.

Bremsnesbåten Teigasund fortøyd ved Mellemverftet.

Etter at Oluf begynte å trappe ned, tok sønnen Jakob Dahlen over driften. Jakob videreførte produksjonen, men valgte senere å avslutte arbeidet som båtbygger og begynte å kjøre drosje under krigen, blant annet med knottbiler. Etter Jakob tok Olav Dahlen over driften på midten av 1950-tallet.

Bremsneskrysserne hadde sitt eget symbol – en angel med en torsk inni.

Olav viste seg å være en dyktig markedsfører og båtbygger. Han utviklet Bremsneskrysseren, en båt som ble kjent som "Kystens Mercedes" på grunn av sin kvalitet og pålitelighet. Denne båttypen ble spesielt populær blant fiskere langs norskekysten, særlig i Nord-Norge. Bremsneskrysserne var kjent for sitt karakteristiske verftsmerke i baugen: en angel med en torsk inni.

– Olav var den som virkelig klarte å markedsføre Bremsnesbåten aller best. Han meldte verftet inn i Landsforeningen for trebåtbyggere og var medlem av båtbyggerforeningen Lokalt, forteller Oddvar.

Olavs evne til å tilpasse båtene etter kundenes behov, både i form, fasong og utrustning, bidro til å etablere Bremsnesbåten som en ettertraktet båt langs kysten.

Sønnen, Jakob Arne Dahlen, som tok over etter Olav, var spesielt opptatt av å dokumentere arbeidet. Han arkiverte tegninger, spesifikasjoner og detaljerte lister over båter som ble bygget. Et verdifullt arbeide. Dette materialet er nå under digitalisering for å bevare arven. Jakop Arne Dahlen døde i mars 2023.

Tegning av Bremsnesbåten.

Bremsnes båtbyggeri bygde bl.a. Hilding, en dokumentasjonsbåt bygget i 1995 for Håndverksregistert, og er stasjonert ved Håholmen. Mye dokumentasjon finnes i bøker om Bremsnes Båtbygger. På facebook finns en side med navn «Bilder av båter fra Bremsnes Båtbyggeri».

Krigen og nazistenes krav

Oddvar forteller at krigsårene satte sitt preg på båtbyggeriet. På et tidspunkt krevde tyskerne at en stor båt som var under konstruksjon skulle ferdigstilles for deres bruk.

– Jakob Dahlen nektet å etterkomme ordren. Det var en risikabel beslutning, men det viste integriteten til båtbyggerne på Bremsnes, sier Oddvar.

Denne motstanden mot nazistene illustrerer hvordan båtbyggerne på Bremsnes ikke bare bygget båter, men også sto opp for sine verdier. Historien om denne perioden er et viktig kapittel i tradisjonen rundt båtbyggeriet.

Oddvar Engvik og kontorarbeidet ved båtbyggeriet

Oddvar Engvik var rask på skrivemaskin og dette fanget oppmerksomheten til Olav Dahlen. Olav satte Oddvar til å skrive fakturaer, utarbeide beskrivelser av båtene som skulle bygges, og lage anbud. – Olav var veldig opptatt av at det ikke skulle være for mye papir. Beskrivelsen av båten måtte få plass på ett A4-ark. Oddvar bidro med å utforme spesifikasjonene og anbudene på en enkel og oversiktlig måte, noe som gjorde det enklere for kundene å forstå hva de fikk, samtidig som det holdt administrative kostnader nede. 

Prosjekter med personlig betydning

Oddvar smiler varmt når han snakker om Lilje, en robåt som ble til etter en sommerdag med barnebarna.

– Etter en lang rotur bestemte jeg meg for å lage en båt de kunne bruke. Det tok to år å bygge Lilje, og den ble sjøsatt i 2017. Det er noe spesielt med å lage noe for hånd og se resultatet, sier han stolt.

Sjøsetting av Lilje. Oddvar sammen med kona Randi Engvik på kaia. Johan Solheim klargjør årene i Lilje.

Byggingen av Lilje ble et personlig prosjekt som kombinerte håndverkstradisjonene fra Bremsnes båtbyggeri med Oddvars ønske om å skape noe unikt for familien. Båten ble brukt til utallige fisketurer og roturer, og Lilje har en særskilt plass i Oddvars hjerte.

Oddvar Engvik ved årene og Johan Solheim som tar en pause og henter fram kameraet bak i båten Lilje.

Oddvar forteller med et smil at det tok tid og mye tålmodighet før han fikk lære kunsten å lage klinket båt.

– Jeg maste lenge på Olav om å få lære å lage en klinket båt, men det kom aldri noen respons. En dag kom han imidlertid til meg og sa at vi kunne se på det sammen og finne et sted på loftet i båtbyggeriet. Det var en stor dag for meg.

Oddvar fikk være lærling i båtbyggerfaget, og de bygde først en båt sammen.

– Den ble solgt med en gang, og deretter bygde vi én til. Det ble bare disse to båtene, men det var nok til at jeg lærte faget og fikk en dypere forståelse for håndverket. Denne erfaringen har vært avgjørende for at jeg har fortsatt med båtbygging som en hobby.

Oddvar Engvik gjør slippen klar for sjøsetting av båten Herm som var den siste båten som fikk godt stell ved Bremsnes Båtbyggeri.

Oddvar er nå i gang med et omfattende hobbyprosjekt: å bygge en 22-fots kopi av den klassiske Bremsnesbåten. Han begynte arbeidet i 2021 og bruker gamle tegninger og sin egen erfaring som veiledning.

– Dette er et prosjekt jeg jobber på når jeg har tid og lyst. Når folk spør når den blir ferdig, sier jeg ofte 2028 og ler. Men det viktigste for meg er gleden ved å jobbe med treverk og holde tradisjonen i live.

Bremsnesbåten under konstruksjon.

Et liv på Bremsneskaia

Oddvar trekker frem minnet om kundene fra Nord-Norge, som reiste langt for å hente de spesialbygde båtene.

– Det var alltid en stor begivenhet når en ny båt skulle sjøsettes. Kunden fikk bo i et rom på båtbyggeriet mens båten ble klargjort. Etter sjøsettingen ble det arrangert sjøsetterfest med musikk og dans, forteller han.

Jacob Arne Dahlen var den siste båtbyggeren ved Bremsnes Båtbyggeri. Han døde i mars 2023.

Båten ble deretter lagt til Bremsneskaia, hvor ferdigstillingen fant sted. Motormannen fra fabrikanten kom for å teste motoren, og båten ble prøvekjørt langs "Mila", et merke på fremsiden av Bremsnesfjorden som ble brukt for hastighetstesting. Det var spennende å se resultatet av ukesvis med hardt arbeid komme til liv.

Oddvar forteller også om det sosiale livet ved båtbyggeriet. – Arbeiderne hadde stor stolthet i arbeidet sitt, og sjøsetterfestene var en viktig del av fellesskapet. Vi spilte musikk, danset og feiret ferdigstillelsen av hver båt.

Det store spørsmålet

Gjennom samtalen med Oddvar Engvik blir det tydelig at Bremsnes båtbyggeri er en viktig del av norsk båtbyggertradisjon. Nordmørsposten spør om det finnes noen planer for bevaring eller bruk av Bremsnes Båybyggeri ?

– Det er det store spørsmålet, sier han avslutningsvis.

Styreleder i Bremsnes båtbyggeri Hanne Iren Dahlen sammen med Oddvar Engvik.

Normørsposten har vært i kontakt med styreleder av Bremsnes Båtbyggeri Hanne Iren Dahlen, som er datter av Jacob Arne Dahlen. Hun sier at de ønsker at båtbyggeriet med all dens historie bevares. Hvis noen har gode ideer så er det bare å ta kontakt, sier hun. 

Powered by Labrador CMS