Fotomontasje: Daglig leder Eskild Røsand i Betonmast Røsand AS, med skisse av det nye hotellet ved Campus.

Bygger byens største hotell til 320 millioner

Planene har vært under utvikling i det stille. Nå begynner det snart å skje synlige ting på tomta. 

Publisert Sist oppdatert

Eskild Røsand (49) har siden 2013 vært daglig leder i Betonmast Røsand AS, en hjørnesteinsbedrift på Averøy med store byggeprosjekter i hele regionen. Han tok over lederrollen etter sin far, Roald Røsand, og har videreført familiebedriften inn i Betonmast-konsernet med en tydelig satsing på miljø og innovasjon.

Røsand er utdannet sivilingeniør innen bygg og konstruksjonsteknikk. Under hans ledelse har selskapet stått bak prosjekter som Kårvåg barneskole – bygget i massivtre og belønnet med Klimasnuprisen i 2022 – og den pågående ombyggingen av gamle Bremsnes skole til nye helse- og velferdslokaler for Averøy kommune.

Tirsdag 25. mars møtte Nordmørsposten Røsand på hans kontor på Averøy. Vi snakket om byggebransjen, bærekraft, lokal verdiskaping – og ikke minst det nye konferansehotellet som Betonmast nå skal bygge på Devoldholmen i Kristiansund.

Daglig leder Eskild Røsand i Betonmast Røsand AS.

Kristiansunds største hotell

Det nye hotellet får en ramme på rundt 320 millioner kroner, ekskl. mva, og skal etter planen stå ferdig sommeren 2027. Det er Campus Kristiansund 3 AS, eid av Bane NOR Eiendom og NHP/Reitan Eiendom AS, som står som byggherre.

Hotellet oppføres på nabotomta til campusbygget som Betonmast Røsand overleverte i 2024, og markerer neste fase i utviklingen av Devoldholmen. Prosjektet har vært under utvikling i over ett år, og ble formelt startet opp i mars.

– Vi har jobbet lenge og tett med dette prosjektet i nært samarbeid med byggherren. Rammesøknad skal etter planen sendes i mai, og vi starter fysisk på tomta i månedsskiftet august/september, sier Eskild Røsand.

Bygget får en høyde på inntil 40 meter, og et bruttoareal på omtrent 9 000 kvadratmeter. Det skal inneholde 186 hotellrom, konferansesal, møterom, restaurant og lobby.

Ifølge Røsand er utformingen fortsatt under avklaring.

– Skissene som foreligger nå er nettopp det – skisser. Fargevalg skal avklares med kommunen og arkitekt. Det blir ingen overraskelser. Vi følger de føringene som ligger i reguleringsplanen, der kommunen også skal si sitt med tanke på endelig fargevalg.

Hotellet skal driftes av Strawberry, Stordalens hotellkonsern. Innvendig vil standarden følge kjedens etablerte løsninger.

– Romløsninger, møblering og teknisk innredning blir mye likt hotellet som nettopp er bygd i Harstad. Det er en del av kjedens konsept. Utvendig tilpasses bygget tomta og bymiljøet i Kristiansund.

Skisse av inngangen til det nye hotellet.

Ny kai må bygges først

Før hotellbygget kan reises, må det bygges en ny kai ut i havnebassenget. Her er det krevende grunnforhold.

– Vi skal rive de gamle byggene og diverse mindre konstruksjoner som står på tomten i dag. Deretter begynner vi å forberede tomta og etablere en ny kai rundt hotellet og fundamenter for hotellet, sier Røsand.

Her skal det bygges ny kai som det nye hotellet skal stå på. Det gamle skuret bak skal rives.

Den gamle kaia får en midlertidig funksjon under byggingen, men skal ikke brukes etterpå.

– Den gamle kaia skal i byggeperioden fungere som midlertidig areal og forskaling, der ny kai skal etableres på oversiden med nye peler som vil bli den permanente konstruksjonen. Gammelkaia blir derfor skjult av ny kai og vil ikke ha noen bærende egenskaper når den permanente situasjonen er på plass. Grunnforholdene er kjent og det er gjort omfattende undersøkelser. I deler av tomten er grunnforholdene utfordrende, med bratt fjellskråning i området mot hurtigbåtkaia.

Pælearbeidet starter i august, kaiarbeidet pågår utover høsten. Selve hotellet bygges fra årsskiftet og utover.

– Målet er at bygget skal være tett i løpet av sommeren 2026. Deretter går vi i gang med innvendige arbeider, slik at hotellet kan stå klart til åpning sommeren 2027.

Konferansehotell og restaurant ved sjøen

Hotellet får en egen konferansesal på ca. 400 m², i tillegg til flere møterom og et møtesenter i en lavere del av bygget. Sammen med campusbygget vil dette gi kapasitet for arrangementer byen ikke har kunnet ta imot tidligere.

– Sammen med campusbygget kan dette åpne for store arrangementer. Vi kan snakke om kapasitet til tusen deltakere, dersom man samkjører driften. Det finnes ikke i Kristiansund i dag, sier Røsand.

I første etasje etableres det restaurant med terrasse og uteservering. Det vurderes også løsninger som gir tilgang til sjøen.

– Dette er noe byen har ønsket seg lenge. Et serveringssted på kaia, med tilgang ned til sjøen. Nå blir det en realitet. Vi tror dette kan endre bymiljøet på havna.

Pilen peker på området der det skal bygges ny kai som hotellet skal plasseres på. Det er planlagt adgang til sjøen slik at det skal være mulig å legge til med småbåter.

Betydelig bruk av lokale ressurser

Røsand anslår at prosjektet vil sysselsette rundt 130 personer på det meste. Betonmast Røsand har om lag 70 ansatte på Averøy, fordelt på funksjonærer og håndverkere.

– Betonmast Røsand er totalentreprenør, dvs. vi har ansvar for alle fagene og disiplinene i prosjektet. Vi har underentreprenører på mange spesialfag, f.eks. elektro, rør, ventilasjon osv. Vi har egne mannskaper som skal utføre betong- og tømrerarbeidene, samt at vi har prosjektledelsen for hele prosjektet.

Lokal tilknytning er en viktig verdi, ifølge Røsand.

– Verdiskapningen skjer her. Vi er en lokal aktør, der vår verdiskapning og skattekroner går tilbake til Averøy kommune. Betonmast er et annerledes sammenskrudd konsern kontra andre nasjonale aktører. Vi ønsker å bidra og legge igjen vår verdiskapning i de regionene vi har tilhørighet. Vi er altså ikke et avdelingskontor hvor verdiene og resultatene går til de store byene i Norge eller Norden.

Daglig leder Eskild Røsand i Betonmast Røsand AS.

Et løft for sentrum

Hotellet er del av en større utvikling av havneområdet og sentrum i Kristiansund. Røsand mener det kan påvirke bylivet betydelig.

– Vi tror dette flytter tyngdepunktet i byen ned mot havna. Hotellet kommer til å generere liv, aktivitet og nærhet til sjøen. Sammen med campus vil det være med på å endre byen.

Han viser også til at flere hoteller i byen er utdaterte.

– Folk vil nok helst velge å bo på et nytt hotell enn et gammelt hotell som ikke er pusset opp siden 80-tallet. Du må fornye deg om du skal henge med. Vi håper dette kan gi en ny giv til de andre aktørene i byen.

Flere store byggeoppdrag

Samtidig med planleggingen av hotellet er Betonmast Røsand i gang med en rekke andre byggeprosjekter i regionen.

– Vi har et solid fundament. Det er viktig for å kunne ta på oss store oppdrag. Hotellet i Kristiansund er ett av flere som peker mot vekst i regionen.

Selskapet bygger ny barneskole på Goma, har oppdrag for Forsvarsbygg på Ørlandet og utfører arbeid på Jazzhuset i Molde. Flere utviklingsprosjekter innen industri og blå næring er også på gang.

Daglig leder Eskild Røsand i Betonmast Røsand AS.

Tror på Averøy – og tettere samarbeid

Røsand mener Averøy har potensial både som boområde og for næringsetablering.

– Det er mye ledig areal, og god tilknytning til Kristiansund. Spesielt i ytre strøk, fra Bruhagen og til området ved tunnelen, finnes det tomter og utviklingsmuligheter.

Han åpner også for at kommunene bør vurdere sterkere samarbeid.

– Jeg tror man må tenke større på sikt. Det ligger effektiviseringsgevinster i å slå sammen ressurser.

Kristiansund som reisemål

Avslutningsvis viser Røsand til at investeringene er basert på konkrete analyser og tro på regionens framtidige attraktivitet.

– Byggherren investerer ikke flere hundre millioner uten å ha trua. Kristiansund har et uforløst potensial. Natur, hav og kystkultur er noe mange ønsker seg. Og det finnes her – rett utenfor døra, avslutter Røsand.

Powered by Labrador CMS