Long Covid

Erna Solberg og Ingrid Kruse Fevåg. Bilde er tatt ved en annen anledning.

Covid-rammede Ingrid (44) fra Averøy omtalt i landsmøtetalen til Erna Solberg

Etter å ha jobbet for å belyse problematikken rundt Long Covid, fikk Ingrid Kruse Fevåg (44) gehør fra toppen av norsk politikk

Publisert Sist oppdatert

Ingrid Kruse Fevåg (44) fra Averøy, nå bosatt i Molde, har opplevd det mange Long Covid-rammede kjenner seg igjen i. En kamp for å bli hørt og forstått. 

I helgen fikk hun imidlertid en god alliert i Høyreleder Erna Solberg, som trakk frem Ingrids historie i sin tale til Høyres landsmøte.

Det nytter å stå på

– Det var helt surrealistisk, forteller Ingrid. 

– Jeg gikk ut i VG og klagde på rikspolitikken rundt Long Covid, og jeg kontaktet Høyre sentralt. Der ble jeg brukt som eksempel i landsmøtetalen til Erna Solberg. Det viser at det nytter å stå på, sier hun engasjert.

Ingrid har selv kjent Long Covid på kroppen. Etter å ha blitt pleietrengende nærmest over natten, med symptomer som hukommelsessvikt og problemer med taleevnen, måtte hun navigere seg frem i et system som ikke alltid var like lett å forstå. 

– Jeg måtte finne ut av ting selv. Det var en utrolig vanskelig tid, forteller hun åpenhjertig.

Møre og Romsdal-gruppe ble redningen

For halvannet år siden startet Ingrid en egen Facebook-gruppe for Long Covid-rammede i Møre og Romsdal. 

– Jeg ønsket å skape et fellesskap, slik at andre ikke skulle føle seg like alene som jeg gjorde i starten. Det snudde da jeg merket at det var flere i fylket som slet med de samme utfordringene. Det er utrolig godt å prate med noen som forstår, sier hun.

Hun legger til at hun aldri hadde klart seg uten støtten fra sin datter Maria (19), eksmann, foreldre og nærmeste venner.

Høyre vil styrke Long Covid-arbeidet

Erna Solbergs omtale av Ingrid i landsmøtetalen kom som en følge av Høyres ønske om å styrke arbeidet med Long Covid, og innsatsen Ingrid hadde lagt ned mot og om sykdommen. Partiet ønsker å etablere et kunnskapssenter for å bedre forståelsen og behandlingen av sykdommen.

– Det er lettere å få inn saker på riksplan enn lokalt og regionalt. Det er viktig å ikke legge ned rehabiliteringstilbud, og vi må ha beredskap for fremtidige pandemier og epidemier, understreker Ingrid. Hun trekker frem både Muritunet, der hun selv trente opp muskulaturen sin, og rehabiliteringstilbudet på Aure på Nordmøre som eksempel i Møre og Romsdal.

Ingrid er tydelig på at forskningsmiljøet rundt Long Covid er splittet, men hun roser forsker Arne Søraas for hans arbeid med å utvikle et tilbud ved Universitetssykehuset i Oslo. Hun viser også til Clas Sivertsen, lege og opprinnelig fra Kristiansund, som jobber med vaksiner og Long Covid i USA, og som mener at Long Covid ikke «bare sitter i hodet».

Ingrid foran Taj Mahal.

Ønsker diagnosekode og mer kunnskap

Ifølge Norsk Covidforening er mellom 80.000 og 100.000 nordmenn alvorlig rammet av Long Covid. Ingrid mener det er viktig å få en diagnosekode for å få et eksakt tall og som kan brukes i alle offentlige instanser. Mange Long Covid-rammede har utviklet ME, epilepsi eller lignende, og de fleste er langtidssykemeldte eller uføretrygdet.

Ingrid ønsker å bidra med sin kunnskap og kompetanse inn mot det kunnskapssenteret Høyre har foreslått. 

– Jeg ønsker at de som er sykere enn meg, og de som blir rammet i fremtiden, skal slippe å oppleve det jeg gjorde.

Jobbsøknad fra landsmøtetalen

Ingrid er nå 80 prosent tilbake i jobb, men håper å kunne jobbe 100 prosent igjen. 

– Skal jeg lykkes med det, må jeg finne meg en litt mindre krevende fysisk jobb. I den sammenheng var det veldig hyggelig at Erna la inn en liten «jobbsøknad» for meg i talen sin på Høyres landsmøte, smiler Ingrid.

Ingrid er klar for å bruke sine erfaringer til å skape håp for andre Long Covid-rammede. 

– Jeg er mest opptatt av å jobbe med dette opp mot det politiske og skape håp hos andre som er rammet. Dette er jo også politikk oppi det hele, sier hun. Hun avslutter med at hun har respekt for sykdommen. 

Hun avslutter med et hjertesukk: 

– Min største frykt nå er å bli smittet igjen, for å verste fall havner jeg helt tilbake til start. Ingrid forklarer at flere som har blitt re smittet har gjort det, og legger til, – men samtidig kan jeg ikke slutte å leve! 

Faksimile av Ingrid Kruse Fevågs Facebook-side.
Powered by Labrador CMS