De kjemper for de gamle bygningene:
– Vi vil være en vaktbikkje
I over 50 år har entusiaster fra hele Nordmøre kjempet for bevaring av gamle, ærverdige bygg, med Kvernes stavkirke som kronjuvelen. Hvorfor er dette viktig for dem?
Styrelderen i 50-årsjubilanten Nordmøre lokallag av Fortidsminneforeningen, Toril Røsand, svarer:
– I den globaliserte verden må du ha en forankring og vise respekt for tidligere generasjoners kunnskap.
Fortidsminneforeningen har ca 8.500 medlemmer og ca. 100 av dem befinner seg på Nordmøre. Allerede i stiftelsesåret, 1974, overtok den da nye Nordmøre-avdelingen forvaltningsansvaret for Kvernes Stavkirke på Averøy.
Foreningen beskriver stavkirken som en perle, og at den er en «turistmagnet» og en arena for læring. I løpet av 2024 vil det ha vært ca. 12.000 besøkende innom.
Konferanse på Campus
21. november 2024 holdt Nordmøre lokallag av Fortidsminneforeningen en stor konferanse hos Campus Kristiansund, med fokus på nettopp bygningsvern.
Det var ca. 70 deltakere, herunder 22 elever fra arkitekt og designklassen fra Kristiansund videregående skole.
– Håpet er at konferansen har bidratt til bevissthet rundt Kristiansund sin egenart, og hvordan vi kan fortsatt utvikle byen videre. Sambruken mellom den eldste byen, gjenreisingsbyen og ny bebyggelse gjør Kristiansund til en av Norges mest spennende byer, mener Toril Røsand.
Lokallaget er høringsinstans i viktige byggesaker. Bygningsloven fra 2023 gir enkeltunntak fra Tek 17-forskriftene for eldre hus.
– Vi vil være en vaktbikkje, slår Toril fast.
– Fortell litt mer om ditt engasjement!
– Jeg vokste opp i et gammelt sveitserhus, på Stensvik gård, på Bruhagen. Mor kom fra en byggmester-familie og og det kom godt med. Det var alltid snakk om hus og bygging hjemme. Når du vokser opp slik på en gård blir du veldig knyttet til tradisjoner og kultur, sier foreningens leder siden 2020, Toril Røsand, til Nordmørsposten.
Toril har til sammen 15 års fartstid som leder på Nordmøre. Hun har sittet i hovedstyret i Norge og leder av Møre og Romsdal avd.
På Nordmøre har hun vært tilknyttet styret i hele 30 år og medlemskap i foreningen i 35 år.
Hennes oldefar var byggmester Edvard Karlsvik og la grunnlaget for interessen i hennes familie.
– Min morfar var også bygningsingeniør, det samme var onkel og bror. Det var alltid oppussing og prosjekt på gang og jeg var tilstede. Pusset til og med opp rommet mitt til min egen konfirmasjon, riktignok litt hjelp men prosjektleder var konfirmanten.
– Og jammen giftet jeg meg også inn i en byggmesterfamilien Røsand. Roald og jeg har også produsert to flinke sønner til byggebransjen – Eskild og Torkild Røsand, sier Torild med sitt varmeste smil.
Toril forteller at hun også var også engasjert i forvaltningen av det gamle fiskeværet ute på Veiholmen.
– Vi hadde et gammelt hus fra på Veiholmen i 30 år, som bestod av to tømmerkasser som kom til Veiholmen fra Aure i slutten av 1800-tallet. Det har vært fantastisk mye arbeid og morsomt å forvalte, nå er det historie i familien. Selv er Toril samfunnsutdannet fra Høgskolen i Molde, men hun har også studert byggekunst og interiør, søm, samt økonomi fra BI.
– Den store lidenskap for tiden på hjemmebane er bunadssøm for barnebarn, foruten byggekunst, og slik prøver jeg å føre arven videre til mine etterkommere.