
Det er ikke for sent å planlegge drømmepåsken
Med over 30 åpne selvbetjente hytter og noen av landets mest varierte turområder, er Nordmøre og Trollheimen et attraktivt alternativ for påskeferierende som ønsker ekte friluftsliv – uten kø og overfylte hytter.
En fersk undersøkelse gjennomført av Opinion for Den Norske Turistforening (DNT), viser at 56 prosent skal være hjemme i påsken, mens 9 prosent har ikke planlagt hva de skal. Av de som skal reise bort, skal halvparten på fjellet i Norge.
Flere vil kaste seg rundt
DNT tror mange har ventet med å bestemme seg på grunn av den sene påsken og det milde været i lavlandet. Men nå opplever mange av fjellhyttene pågang av nysgjerrige nordmenn som lengter til fjells, og lurer på om det fortsatt er skiføre.
– Jeg kan betrygge alle som er bekymret for at det ikke er snø i fjellet: På flesteparten av fjellhyttene våre finner du snø, og vi er klare for å ta imot flere påskegjester, sier Tor Kåpvik, generalsekretær i Den Norske Turistforening (DNT).
Mest snø høyt opp
Det er mest snø midt på Hardangervidda, i vestre del av Jotunheimen, Tafjordfjella, Breheimen og Skarvheimen. Det er også mye snø i Sylan i Trøndelag og i Nord-Norge. Fullstendig oversikt finner du på føremeldingene på UT.no/meldinger.
Generalsekretæren kan også berolige alle som frykter de er for sent ute:
– Drømmepåsken, med snødekte vidder, appelsin i solveggen og flotte skiturer, er fortsatt innenfor rekkevidde. Interessen for fjellpåske er høy. Selv om noen av hyttene har begynt å fylle seg opp, har de fleste fortsatt ledige rom, fortsetter Kåpvik.
Mens mange ser til Hardangervidda og Jotunheimen i påsken, melder Kristiansund og Nordmøre Turistforening (KNT) at stadig flere får øynene opp for Trollheimen, Fjordruta og fjellområdene rundt Sunndalen og Innerdalen.
– Det er ingen grunn til å tro at man må reise langt for å få påskestemning i fjellet. Her på Nordmøre har vi alt: kvistede løyper, åpne hytter, romslige vidder og bratte toppturer. Og det beste er at du slipper å kjempe om plass, sier Bente Eidnes, daglig leder i KNT.
Over 30 åpne hytter
KNT forvalter over 30 hytter, de fleste selvbetjente. Det betyr at du ordner mat og fyrer opp selv, men til gjengjeld får du stor frihet, lavere kostnader og ingen kamp om senger dersom du planlegger godt. Påsken er høysesong, men Eidnes understreker at det fortsatt er god kapasitet mange steder.
– Våre hytter er tilgjengelige for alle med DNT-nøkkel. Du finner både små, enkle hytter med fire-fem sengeplasser og større fjellstuer med plass til over 30 personer, sier hun.

Trollheimen: Snøsikkert og variert
I Trollheimen er Jøldalshytta, Trollheimshytta og Gjevilvasshytta åpne og betjente i påsken. I tillegg har KNT flere selvbetjente alternativer som Vindølbu, Vollasetra, Eiriksvollen og Sætersetra.
– Trollheimen byr på klassiske påskeforhold. Det er kvistet mellom hyttene, og forholdene for skiturer er veldig gode i år. Samtidig er hyttene såpass spredt at du får naturopplevelsen mer for deg selv, sier Eidnes.
Trekanten i Trollheimen, som går mellom Jøldalshytta, Trollheimshytta og Gjevilvasshytta, er et av de mest populære hytte-til-hytte-oppleggene i Midt-Norge, og blir kvistet til påske.
Fjordruta: Kyst, skog og fjell
For dem som ønsker noe annerledes, peker KNT på Fjordruta – et unikt nettverk av fjellhytter fra Kristiansund i nord til Valsøybotn i sør, med kyst, skog og høyfjell som ramme.
– Fjordruta er lavterskel og tilgjengelig for mange. Her finner du blant annet Trollstua, Storfiskhytta, Sollia, Rovangen, Hardbakkhytta og Grytbakksetra. Disse ligger i områder med flott utsikt og god tilgang på kvistede eller tråkkede stier, sier Eidnes.
Hyttene i Fjordruta varierer i størrelse og standard, men alle er utstyrt med senger, kokeutstyr, ved og gass, og flere har proviant.
Innerdalen og Sunndalsfjella: Topptur og ro
Innerdalen er omtalt som Norges vakreste dal, og i påsken er Innerdalshytta og Todalshytta tilgjengelige som selvbetjente. I Sunndalsfjella er Grøvudalshytta, Gammelsetra og Raubergshytta tilgjengelige. Disse ligger i snøsikre områder og er populære blant erfarne fjellfolk og toppturentusiaster.
– Dette er hytter som ligger litt mer avsides, og som passer for dem som søker stillhet, naturopplevelse og gjerne litt utfordring. Samtidig er det gode muligheter for barnefamilier som ønsker noe utenom det vanlige, sier Eidnes.
Slik kommer du i gang
For å bruke de selvbetjente hyttene må du være medlem i DNT og ha DNT-nøkkel, som kan kjøpes eller lånes hos KNT i Kristiansund, på turistinformasjonen i Hauggata, eller bestilles på dnt.no.
KNT anbefaler også at man:
Sjekker føremeldinger på UT.no og varsom.no
Tar med mat og klær for all slags vær
Bruker kart og kompass eller GPS
Følger Fjellvettreglene
– Våre hytter ligger klare, og vi håper flere nordmøringer og tilreisende benytter sjansen til å oppdage det fantastiske hyttetilbudet vi har lokalt. Påsken trenger ikke planlegges i månedsvis – med litt fleksibilitet og godt utstyr kan du fortsatt få en uforglemmelig ferie, sier Eidnes.
Et landsdekkende tilbud
DNT forvalter over 600 hytter, fordelt på 60 betjente, 220 selvbetjente, 348 ubetjente og 35 nødbuer. Disse strekker seg fra Lofoten og Vesterålen i nord, via Trollheimen og Rondane, til Hardangervidda og Jotunheimen i sør.
Mange av de betjente hyttene er allerede populære påskemål og byr på komfort med servering av frokost og middag, ferdig oppredde senger og mulighet for å kjøpe matpakke. For dem som ønsker en enklere og mer fleksibel ferie, finnes det hundrevis av selvbetjente og ubetjente hytter, som gir stor frihet og lave kostnader.
Åpne DNT-hytter i Midt-Norge i påsken 2025
Her er en oversikt over betjente og selvbetjente DNT-hytter i Midt-Norge som holder åpent i påsken:
Trollheimen (Trøndelag/Møre og Romsdal)
Betjente hytter:
Jøldalshytta – 94 sengeplasser
Trollheimshytta – 80 sengeplasser
Gjevilvasshytta – 64 sengeplasser
Selvbetjente hytter:
Vindølbu – 10 sengeplasser
Eiriksvollen – 12 sengeplasser
Sætersetra – 14 sengeplasser
Vollasetra – 8 sengeplasser
Fjordruta (Nordmøre) – alle selvbetjente
Trollstua
Storfiskhytta
Sollia
Rovangen
Imarbu – 35 sengeplasser
Hardbakkhytta
Grytbakksetra
Aurdalshytta
Rundt 13 hytter totalt, spredt langs kystfjell og fjord
Sylan (Trøndelag)
Betjente hytter:
Storerikvollen – 65 sengeplasser
Nedalshytta – 60 sengeplasser
Schulzhytta – 33 sengeplasser
Rondane (Innlandet/Trøndelag-grensen)
Betjent:
Rondvassbu – 128 sengeplasser
Sunndalsfjella og Dovrefjell (Møre og Romsdal) – selvbetjente
Grøvudalshytta – 41 sengeplasser
Raubergshytta – 18 sengeplasser
Gammelsetra – 32 sengeplasser
Åmotdalshytta
Vangshaugen
Nyttige lenker
Hyttetilbud og turforslag: www.ut.no
Medlemskap og nøkkel: www.dnt.no/knt
Oppdaterte snø- og skredmeldinger: www.varsom.no
– Fjellpåske på Nordmøre er en roligere, rimeligere og minst like vakker opplevelse som de store klassikerne, sier Bente Eidnes. – Og det beste av alt: Den starter rett utenfor døra.