Erasmus+ på besøk i Kristiansund

Erasmus+ delegasjonen ble møtt av (bak fra venstre) inspektør Camilla Kverberg, rektor Elin L. Lyngstad og inspektør Stian Golmen.

– Det jobbes godt, til inspirasjon for mange

Kristiansund har lenge vært på undervisningsradaren. Nå har byen vært vertskap for viktig samling.

Publisert Sist oppdatert

Kristiansund har nylig hatt gleden av å være vertskap for en delegasjon fra flere europeiske land som deltar i Erasmus+, et EU-program som fremmer samarbeid og kunnskapsutveksling mellom skoler. 

Besøket hos Allanengen Skole var en unik mulighet til å dele erfaringer og lære av hverandre. De besøkende har vært innom Campus, Karihola barnehage og Allanengen skole, der vi møtte mange av deltagerene.

Erasmus+

Erasmus+ er EUs program for utdanning, opplæring, ungdom og idrett. Det er verdens største opplæringsprogram, og støtter mobilitets- og samarbeidsprosjekter på tvers av landegrensene i hele utdanningsløpet.

Spennende møte på Allanengen skole

Under delegasjonens besøk ble de mottatt av rektor Elin L. Lyngstad og de to viseinspektørene, Stian Pedersen Golmen og Camilla Maria Kvernberg. 

Rektor innledet med å diskutere viktigheten av mangfold og inkludering i skolen, samt hvordan Allanengen skole jobber for å skape et inkluderende læringsmiljø. 

–Vi har implementert mange initiativer for å sikre at alle elever føler seg velkomne og inkludert, sa Elin.

Plakat for Allanengen skole.

Halvparten av Erasmus+-deltakerne var på Allanengen denne morgenen, mens den andre halvparten besøkte Karihola barnehage. Etter dette besøket byttet de plass, slik at det ble to bolker på hvert sted.

Elin, Stian og Camilla fortalte om Kristiansunds eldste skole, som ble tatt i bruk i 1919. For mange i Kristiansund har flere generasjoner gått her. Mange av oss har gått i gangene og tilbrakt timer av livene våre her.

Innovative undervisningsmetoder

Fra venstre. Camilla Kvernberg, Rektor Elin L. Lyngstad og Stian Golmen forteller fra hverdagen på Allanengen

Delegasjonen fikk også innsikt i skolens innovative undervisningsmetoder. Det ble diskutert hvordan teknologi brukes til å forbedre læringsopplevelsen, og hvordan lærerne samarbeider om å utvikle felles prosjekter som kan berike elevenes utdanning.

Siden Allanengen skole ligger i sentrum av byen, der de fleste innvandrerfamiliene bor, ble utfordringene knyttet til språk og dialog med foreldrene belyst. 

Normen er at de fleste norske foreldrene er mer aktive i forhold til barnas skolehverdag enn innvandrerforeldre. Innføringsklassene i Kristiansund ligger på Allanengen skole og Nordlandets ungdomsskole. Det har vært innføringsklasse også på Innlandet skole, men alt skal nå samles på Allanengen.

Elevene føres tilbake til primærskolen når de er klare og modne for dette.

Læreplan for spesielle behov

Omvisning på skolebiblioteket.

Videre ble læreplanen for barn med spesielle behov diskutert. Skolen har det vi kan kalle en integrert miljøveileder, som jobber med hele skolen og ikke bare med barn med spesielle behov. Det er en økning i antall barn som trenger mer oppmerksomhet, spesielt innen autismespekteret.

Besøket inkluderte interaktive presentasjoner der delegasjonen fikk se konkrete eksempler på hvordan skolen tilpasser undervisningen for ulike læringsbehov. Innspillene som kom frem, var for eksempel at det er viktig å tilpasse seg og finne metoder som fungerer for hver enkelt elev. De besøkende fikk også en fin omvisning på Kristiansunds eldste skole.

Oppslag på skolebiblioteket.

Sang fra innføringsklassen

På musikkrommet underholdt innføringsklassen med sang før turen gikk til biblioteket i fjerde etasje og en tur innom rommet som er beholdt som skolemuseum. Her har vi det karakteristiske kateteret, to trinn opp foran tavlen. Ferden for disse deltagerne gikk videre til Karihola barnehage, og puljen som startet der, kom til Allanengen skole. Det var et spennende besøk i skolehverdagen i Kristiansund, en by i utvikling.

Kateter slik det var før, fra skolemuseet på Allanengen skole.

– Det jobbes godt i Kristiansund, til inspirasjon for mange

– Kristiansund har vært på radaren lenge. Dette forteller Kristin Amundsen, avdelingsleder for internasjonalt samarbeid i grunnopplæringen hos HKDir, Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse. 

NP.no møtte henne på Thon Hotellet på Innlandet i Kristiansund, i anledning at Kristiansund var vertskap for Erasmus+-samlingen,

Hennes avdeling har ansvaret for blant annet å forvalte ordninger for nordisk og europeisk utdanningssamarbeid. Her kommer Erasmus+ inn. De har ansvaret for Erasmus+ innen barnehage og grunnskole, videregående opplæring, læring for voksne og idrett, samt eTwinning.

Kristin Amundsen avdelingsleder med ansvar for Erasmus+

– Vi har systematisk jobbet mot fylkene og kommunene, samt ute i sektorene, forteller Amundsen, som nevner at Kristiansund har kommet opp i forbindelse med deres arbeid inn mot fagmiljøene. Erasmus+ er en viktig arena for å møtes og for å dele erfaringer med resten av Europa. 

– Her i Kristiansund var vi i underkant av 40 deltakere fra ni forskjellige land.

Powered by Labrador CMS