Arkivfoto: Kristiansund kommunestyre.

Dette bestemte politikerne i bystyret – og slik stemte de

Kvennbergmyran, Kårhaugen og næringsfond splittet bystyret i Kristiansund – dette ble vedtatt 13. mars.

Publisert Sist oppdatert

Kommunens øverste folkevalgte organ behandlet 26 saker og flere interpellasjoner og spørsmål da bystyret møttes 13. mars. Møtet var preget av tekniske justeringer, men flere vedtak vil få direkte betydning for både elever, næringsliv, eldre og ansatte i kommunen.

Detaljregulering for Kvennbergmyran vedtatt med motstemmer

Bystyret behandlet forslag til detaljregulering med konsekvensutredning for Kvennbergmyran øst, kalt R-319. Saken hadde tidligere vært til behandling i Hovedutvalg for plan og bygning, der Torbjørn Sagen (H) ba om å få sin habilitet vurdert på grunn av sin rolle som beredskapssjef. Han ble erklært habil.

Etter behandling vedtok bystyret planen mot 12 stemmer.

Vedtaket ble som følger:

  1. «Bystyret vedtar forslag til detaljregulering med konsekvensutredning for R-319 Kvennbergmyran øst. Vedtaket fattes i henhold til plan- og bygningsloven §12-12.»

  2. «Bystyret vedtar at administrasjonen skal opprette en beredskapskomite for aktører i og ved Kvennbergmyran næringspark.»

Endringer i næringsfondets vedtekter

Det ble enstemmighet i vedtaket om kommunens næringsfond, men ikke uten diskusjon. Linda Myrset Dønnem (AP)foreslo først å evaluere vedtektene etter to søknadsrunder og å fjerne ordet «ulike» foran «innvandrere» i punkt 2. Frode Sandøy (FRP) foreslo å stryke hele punkt 2. Dønnem trakk deretter sitt endringsforslag og sluttet seg til Frps.

Vedtaket ble som følger:

  1. «Hovedutvalg Næring og omstilling får delegert myndighet til å forvalte kommunens Næringsfond, i henhold til vedlagte vedtekter for kommunalt næringsfond i Kristiansund, med tilhørende endringer.»

  2. «Vedtektene til næringsfondet evalueres etter to søknadsrunder for å se på om de treffer målgruppen.»

  3. «Punkt 2 i forslag til vedtektene strykes.»

Frode Sandøy (Frp) på talerstolen

Skolebytte skal ikke koste foresatte

Bystyret vedtok en ny lokal forskrift om skolegrenser og tildeling av skoleplass for grunnskolene. I forslaget var det lagt inn en setning om at foresatte selv må dekke eventuelle skyssutgifter ved skolebytte.

Sigve Torland (R) foreslo å stryke setningen og sa følgende:

– Dersom hensynet til barnets beste skal legges til grunn for et skolebytte så skal ikke det begrenses av foresattes mulighet til å dekke skoleskyss.

Endringsforslaget ble enstemmig vedtatt, og forskriften ble vedtatt i sin helhet med endringen.

Vedtaket ble:

«Bystyret vedtar ‘Lokal forskrift om skolegrenser og tildeling av skoleplass for grunnskolene i Kristiansund kommune’ slik vedlagt i sin helhet. Iverksettingstidspunkt er 13.03.2025. Eksisterende lokal forskrift av 19.12.2019 oppheves. Siste leddsetning under §3.4 strykes: ‘... og foresatte selv dekker eventuelle skyssutgifter.’»

Sigve Torland (R) på talerstole

Salget av Kårhaugen vedtatt – Frei skal prioriteres

Saken om salg av Kårhaugen har vært behandlet i flere utvalg, og endte i bystyret med flertall for salg. Alf Yttervik-Adolfsen (SP) fremmet et tilleggsforslag for å øremerke midlene:

– Bystyret vedtar at salgsinntektene avsettes ubundet investeringsfond for å prioriteres til investering i eldreomsorg på Frei.

Innstillingen ble vedtatt mot 5 stemmer. Tilleggsforslaget fra Senterpartiet ble vedtatt mot 14 stemmer.

Alf Yttervik- Adolfsen (SP) på talerstolen

Bystyrets vedtak:

«Et offentlig/privat (OPS) samarbeid vil ikke forbedre de økonomiske rammene til Kristiansund kommune.Eiendommen rundt Kårhaugen 14 fradeles med en hensiktsmessig arrondering som ivaretar tilstøtende eiendommers adkomst og rettigheter på en hensiktsmessig måte for alle parter. Deretter tas Kårhaugen ut av kommunens eiendomsportefølje og selges på det åpne markedet.Bystyret vedtar at salgsinntektene avsettes ubundet investeringsfond for å prioriteres til investering i eldreomsorg på Frei.Den praktiske gjennomføringen av denne prosessen ivaretas av Eiendomsdrift.»

Gruppelederne i posisjonen tok gruppemøte om saken. Fra venstre: Stig Ohrvik (NML), Jorunn Kvernen (SP), Viggo Jordahl (SV), Ralph Herter (MDG) Sigve Torland (R) og Berit Tønnesen (AP)

Avfallsgebyrer utsettes

Saken om nye gebyrsatser fra Remidt ble utsatt etter at Sigve Torland (R) fremmet utsettelsesforslag. Forslaget ble vedtatt med 26 stemmer.

Vedtak: «Saken utsettes til neste møte.»

Revidert avtale for Nordmøre regionråd IPR

Kristiansund kommune vedtok revidert samarbeidsavtale for Nordmøre regionråd. Torbjørn Sagen (H) fremmet forslag om at Kristiansund burde få to representanter i representantskapet. Forslaget ble trukket etter debatten.

Vedtak: «Kristiansund kommune vedtar revidert Samarbeidsavtale for Nordmøre regionråd IPR datert 13.02.2025.»

Torbjørn Sagen (H) fikk replikk fra Ordfører Kjell Neergaard (AP)

Sykefravær i skole og helse følges opp

Kontrollutvalgsleder Steinar Wiik Sørvik innledet til sak om forvaltningsrevisjonsprosjektet «Sykefravær i skole og helse- og omsorgssektoren». Rapporten ble tatt til orientering, og anbefalingene skal følges opp.

Vedtak:

  1. «Bystyret tar rapporten fra forvaltningsrevisjonsprosjektet ‘Sykefravær i skole og helse- og omsorgssektoren’ til orientering, og slutter seg til rapportens anbefalinger.»

  2. «Bystyret ber kommunedirektøren følge opp anbefalingene.»

Generasjonstorget: Kommunen vurderer ekspropriasjon

I interpellasjon fra Rolf Petter Bugge Larssen (V) ble det etterlyst fremdrift i arbeidet med Generasjonstorget. Ordfører Kjell Neergaard (AP) redegjorde:

– Det har vært gjentatte dialoger med eier for å avklare vilkår for kjøp, men partene har ikke kommet til enighet om prisen.

Han opplyste at kommunen har bestilt en egen takstrapport:

– Når takstrapport er mottatt, vil administrasjonen jobbe for en løsning som forsøker en minnelig avtale basert på realistiske økonomiske rammer. Vurdering av ekspropriasjon er aktuelt dersom enighet ikke oppnås.

Øvrige saker: Budsjettjustering, årsrapporter og permisjon

Flere saker ble behandlet uten debatt:

  • Budsjettjustering (1): Vedtatt enstemmig.

  • Eldrerådets årsrapport 2024: Tatt til orientering.

  • Råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne – årsrapport 2024: Tatt til orientering.

  • Arbeidsmiljøutvalgets årsrapport 2024: Vedtatt med presise oppfølgingspunkter, inkludert HMS og medvirkning ved nybygg.

  • Søknad om permisjon: Astrid Willa Eide Hoem (AP) fikk innvilget permisjon fra 4. februar til 20. oktober 2025.

Powered by Labrador CMS